Streekheiligen

Streekheiligen - Gertrudis (3)

Redactie en fotografie Geert Dekkers

Vandaag het laatste deel van het drieluik over streekheilige Gertrudis.

Lees meer

Streekheiligen - Gertrudis (2)

Redactie en fotografie Geert Dekkers

Na haar dood werd Gertrudis vooral aangeroepen tegen ongedierte als ratten en muizen. De relatie van deze knaagdieren met de heilige komt voort uit haar verzwakte conditie. Ze viel vaak in slaap van vermoeidheid. Vooral als ze aan het spinnen en handwerken was. Maar ook tijdens haar gebeden in afzondering van de nonnen. Dan was ze langere tijd heel stil, zo stil dat muizen en ratten langs haar heen liepen alsof ze een meubelstuk was. Eens klom er zelfs een muis tegen haar ruwe wollen boetekleed omhoog zonder dat ze het in de gaten had. De legende was geboren.

Lees meer

Streekheiligen - Gertrudis (1)

Redactie en fotografie Geert Dekkers

In de middeleeuwen werd de bevolking met dezelfde problemen geconfronteerd als tegenwoordig. Pech onderweg, ziektes en ongedierte zijn van alle tijden. Moderne middelen zoals navigatie, goede medicijnen en bestrijdingsmiddelen zijn nog niet zo lang beschikbaar. Een paar eeuwen geleden waren er gelukkig de heiligen.

Lees meer

Valentijnsdag

Redactie en fotografie Geert Dekkers

Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Liefde en vriendschap worden gedeeld met kaarten, rozen en cadeautjes. Deze dag is vernoemd naar en verbonden aan de heilige Valentinus of Valentijn van Rome. Dat is vreemd, omdat deze heilige in zijn leven niets met verliefde stelletjes van doen had. Toch kunnen dingen raar lopen, ook na een mensenleven.

Lees meer

Streekheiligen - Apollonia

Redactie en fotografie Geert Dekkers

Wie bang is voor de tandarts moet slim zijn. Zo dacht men in de middeleeuwen in de Haagse Beemden en Prinsenbeek. Als de kiezen pijn deden dan was een tochtje naar de markt geen pretje. Daar zat de chirurgijn op patiënten te wachten te midden van een groep kijklustigen. Als je de chirurgijn niet vertrouwde was de kapper de andere optie. Maar dat je publiekelijk pijn ging lijden stond vast.

Lees meer

Streekheiligen - Brigida en de witte motor (2)

Redactie en fotografie Geert Dekkers

De bevolking vlocht in voorchristelijke tijden een vierarmig kruis en bevestigde dit als amulet aan de gevel van hun huizen. Tijdens de kerstening werd dit gebruik voortgezet en sprak men van het ‘Brigidakruis’. Bij geloofsvervolgingen kon dit gevlochten kruis na de mis snel worden gedemonteerd om gevangenisstraf te voorkomen. Samen met de Ierse missionarissen kwam Brigida ook terecht in het gebied rondom Breda.

Lees meer

Streekheiligen - Brigida en de witte motor (1)

Redactie en fotografie Geert Dekkers

Het is nog niet goed mogelijk om met een machine van gras melk te maken. De witte motor die dat wel met gemak doet, is de koe. Als het kostbare dier ziek is, wordt de dierenarts gebeld. Die laat met behulp van moderne middelen het rund zo weer vrolijk de wei inlopen. Nog niet zo lang geleden zaten de boeren nog met de handen in het haar als hun inkomstenbron ziek werd. Gelukkig bood de kerk hoop want er was een keur aan heiligen die elk een bepaald probleem konden oplossen. Mits er genoeg gebeden en geofferd werd natuurlijk. Bij problemen rondom runderen, zoals bijvoorbeeld de veepest, riep men Brigida aan. Wie was zij?

Lees meer

Streekheiligen - Antonius abt

Redactie en fotografie Geert Dekkers

17 januari was nog niet zo heel erg lang geleden in de Haagse Beemden en Prinsenbeek een bijzondere dag voor boeren met vee. Tot aan de komst van de dierenartsen met hun medicijnen togen de veehouders jaarlijks met hun dieren naar de kerk om ze te laten zegenen, zodat de beesten het komende jaar beschermd waren tegen allerlei onheil. Er was een heilige die daarbij werd aangeroepen. Dat was Antonius abt.

Lees meer

^ Naar boven