Buiten de wijk

12

Draaidag in Het Van Osch museum in Etten-Leur

23 september 2023     Ingezonden bericht - Foto Geert Dekkers

De laatste keer voor de winterstop draaien de stoommachines en de grote machines nog één keer in Het van Osch Museum op zaterdag 30 september.

Lees meer

Voor een dubbeltje op de eerste rang

17 september 2023     Redactie Geert Dekkers – Fotografie Alex De Vliegere

Op 28 augustus 1923 werd in Breda de RAP (Rijdt Altijd Precies) buslijn opgericht. Dat is nu ruim een eeuw geleden. Op zaterdag 16 september 2023 wordt het eeuwfeestje gevierd. Iedereen die dat wil kan voor de historische ritprijs van tien cent een dagkaart kopen om overal binnen de gemeentegrenzen met de bus te reizen. We schrikken als we de huidige ritprijs vergelijken met die goede oude tijd. Of die tijd inderdaad zo mooi was gaan we onderzoeken op het Kasteelplein.

Lees meer

100 jaar stadsbussen in Breda

14 september 2023     Ingezonden door gemeente Breda - Fotografie Alex De Vliegere

In 1923 reden de eerste stadsbussen door Breda. Dit jaar dus precies honderd jaar geleden. Een mooie mijlpaal om te vieren, uiteraard samen met alle Bredanaars en de bezoekers van onze stad!

Lees meer

Water weer terug in de Nieuwe Mark

08 september 2023     Ingezonden door gemeente Breda

Na ruim een jaar staat er weer water in de Nieuwe Mark in Breda. Wethouder Daan Quaars startte op maandag 4 september de pomp waarmee het water in het nieuwe deel van de Bredase stadsrivier wordt teruggebracht.

Lees meer

Open Monumentendag in Het van Osch Museum

07 september 2023     Ingezonden bericht - Foto archief HBN

Op zaterdag 9 september is het Open Monumentendag en omdat onze machines ook monumenten zijn organiseert Het van Osch Museum dan ook weer een draaidag. Op zondag 10 september is het museum gesloten.

Lees meer

Draaidag in Van Osch Museum Etten-Leur

07 mei 2023     Ingezonden bericht - Van Osch Museum - Foto Geert Dekkers

Op zaterdag 13 mei is Het van Osch Museum weer onder stoom en werken de stoommachines en de grote motoren weer.

Lees meer

Stoomwolken boven Etten-Leur

18 april 2023     Redactie en fotografie Geert Dekkers

Op zaterdag 15 april lijkt in Etten-Leur de tijd een eindje terug te zijn gezet. Rondom Achter de Molen 108 ontstaat een lichte mist. Rookpluimen die aan een stoomtrein doen denken en sissende en stampende machinegeluiden domineren het brede toegangspad van het Van Osch (stoom)Museum.

Lees meer

Draaidag in Het van Osch Museum in Etten-Leur

09 april 2023     Ingezonden door et van Osch Museum

Op zaterdag 15 april draaien in Het van Osch Museum de stoommachines en de grote machines weer. Het museum is maar zes keer per jaar voor publiek toegankelijk. Dat komt omdat de stoomketel moet worden opgestookt en alles moet zijn schoongemaakt, gesmeerd en getest en gereed zijn om te worden gepresenteerd.

Lees meer

Optreden Vuig in Bierreclame Museum

28 maart 2023     Ingezonden door Bierreclamemuseum

Zondag 2 april treedt bij het Bierreclame Museum de geweldige zydeco-Balkanband Vuig op. Vuig kleurt niet binnen de lijntjes, volgt niet de gebaande paden en denkt verder dan traditionele zydeco, melancholische blues en oosterse Balkantonen.

Lees meer

Realisatie nieuwe stadswijk ’t Zoet stap dichterbij

23 maart 2023     Ingezonden bericht – Foto TPJ Verhoeven Photography

De realisatie van een nieuw stuk stad in Breda is een stap dichterbij. ‘t Zoet moet een nieuwe wijk worden die zorgt voor nieuw stedelijk leven in Breda. Hoogstedelijk en verbonden, waarbij niet meer van hetzelfde wordt gebouwd, maar een uniek stadsdeel zoals Breda dat nog niet kent.

Lees meer

Positief haalbaarheidsbesluit voor nieuwe stadswijk BREAD BREDA

16 maart 2023     Ingezonden bericht

Onlangs heeft het College van Burgemeester en Wethouders van Breda een positief besluit genomen over de haalbaarheid van de nieuwe stadswijk BREAD BREDA. De wijk komt op het voormalig fabrieksterrein op de hoek van de Ettensebaan/Haagweg.

Lees meer

Ontwikkeling koepelgevangenis Breda stap dichterbij

25 februari 2023     Ingezonden bericht

Breda is over een paar jaar een nieuwe wijk in de stad rijker. Het iconische negentiende-eeuwse koepelcomplex wordt een plek om te wonen, (net)werken, sporten, ontspannen en cultuur te beleven. Dit zijn de plannen van ontwikkelaars Being en VDD Project Development, waarmee ze vorig jaar de openbare verkoopprocedure van het koepelcomplex hebben gewonnen. Het project ‘Koepel District’ is weer een stap dichterbij nu de gemeente Breda, Being en VDD Project Development de intentieovereenkomst hebben ondertekend.

Lees meer

Schatkamers van de Efteling te zien in Het Noordbrabants Museum

22 februari 2023     Ingezonden door Het Noordbrabants Museum

Op zaterdag 4 maart aanstaande opent Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch zijn deuren voor de expositie ‘Efteling: de tentoonstelling’. Voor deze omvangrijke tentoonstelling dook Het Noordbrabants Museum in de geschiedenis en de schatkamers van de Efteling. 

Lees meer

Gemeente Breda neemt ingrijpende maatregelen voor betaalbare woningmarkt

15 februari 2023     Ingezonden bericht

De druk op de woningmarkt blijft onverminderd hoog. De huurprijzen rijzen de pan uit. En de hoge huizenprijzen en hoge hypotheekrente maken het voor veel Bredanaars lastig om een huis te kopen.

Lees meer

Parkeren rond het Mastbos

29 januari 2023     Ingezonden bericht – Foto gemeente Breda

Staatsbosbeheer en de gemeente Breda gaan de parkeermogelijkheden in het noordelijk deel van het Mastbos aanpassen. Doordat bezoekers op dit moment vaak in de bermen parkeren, ontstaat er schade aan de wortels van de bomen.

Lees meer

Rijk kent 6,6 miljoen euro toe aan Breda voor realisatie flexwoningen

23 december 2022     Ingezonden door gemeente Breda

In november maakte de gemeente Breda bekend dat zij circa 500 flexwoningen (tijdelijke woningen) wil realiseren op drie locaties in Breda. Het gaat om de Stadionstraat (tegenover Stada Stores), Bredestraat (Haagse Beemden) en Donkerstraat (Teteringen). Hiervoor is een haalbaarheidsonderzoek gestart.

Lees meer

Breda ontvangt € 49,7 miljoen van Rijk voor woningbouw in CrossMark

03 december 2022     Ingezonden door gemeente Breda

De Rijksoverheid investeert in mobiliteit rond grootschalige woningbouwlocaties. Hiervoor is er het Mobiliteitsfonds. Voor de ontwikkeling voor de spoorzone CrossMark met ’t Zoet heeft Breda een beroep gedaan op dit fonds.

Lees meer

Eerste stad in Nederland met gehele sfeerverlichting op 100% groene stroom

19 november 2022     Ingezonden bericht – Fotografie Cremerson Verlichting

Maximale sfeerverlichting, minder verbruik. Breda heeft het deze winter weer goed voor elkaar. De gehele binnenstad staat weer in de sfeervolle schijnwerpers door meer dan 200 overspanningen in alle straten en 175 verlichte bomen op de pleinen.

Lees meer

Gemeente Breda komt met energiepakket

18 november 2022     Ingezonden door gemeente Breda – Foto Alex De Vliegere

Het Bredase college van burgemeester en wethouders vraagt aan de gemeenteraad om 8,5 miljoen euro vrij te maken voor een energiepakket. Dit energiepakket is bedoeld voor Bredanaars die in de problemen komen als gevolg van de energieschaarste.

Lees meer

Burgemeester Depla opent ‘The Bay’

15 oktober 2022     Ingezonden bericht

Burgemeester Paul Depla opende het nieuwe warehouse ‘The Bay’ van Brand Masters. Ruim tweehonderd leveranciers, klanten en relaties waren getuige van een spectaculaire openingsceremonie met muziek en acrobatiek.

Lees meer

Gevraagd: ideeën, wensen en dromen over toekomst ’t Zoet

12 oktober 2022     Ingezonden door gemeente Breda

De gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant nodigen inwoners, ondernemers, betrokkenen en experts van binnen en buiten Breda uit om samen na te denken over de toekomstige invulling van ’t Zoet; het terrein van de voormalige CSM suikerfabriek in Breda.

Lees meer

Fietsen voor Afrika-activiteit voor stichting Bambanani

11 oktober 2022     Ingezonden door Charlotte Verstraete

Nederlandse middelbare scholieren gaan helpen in Zuid-Afrika. In maart 2023 reizen twintig leerlingen van de Bredase Nassau Scholen Gemeenschap naar Phalaborwa voor een vijftiendaagse expeditie.

Lees meer

Bredata - Talk of the town

08 oktober 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

In het Blushuis aan de Reduitlaan 33 werd op woensdag 15 september 2022 de derde editie van Bredata gehouden. Het gebouw van de oude brandweerkazerne prijkt midden op het hippe bedrijventerrein.

Lees meer

Het van Osch Museum’s laatste draaidag van 2022

20 september 2022     Ingezonden bericht

Het van Osch Museum organiseert de laatste draaidag van 2022 op zaterdag 24 september. Er is ook wat te vieren. Op 8 september 2007 werd het museum geopend; het bestaat nu dus vijftien jaar!

Lees meer

Stadsarchief Breda blikt terug op 20 jaar poppodium Para

31 augustus 2022     Ingezonden bericht - Foto stadsarchief, Johan van Gurp; Studio Pogo, mock-up cover Para-boek

Vanaf zondag 4 september blikt Stadsarchief Breda onder het motto ‘It Was 40 Years Ago Today’ terug op de geschiedenis van het Bredase poppodium Para, dat van 1982 tot en met 2002 gevestigd was aan het Van Coothplein.

Lees meer

Opening The WildKnittingRoom

20 augustus 2022     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Sinds enkele jaren huist er in het centraal station Breda de WildKnittingRoom van modisch kunstenaar Maurice Spapens. Iedereen kan er komen breien of haken. Er worden lapjes van A4-formaat gemaakt die Maurice aan elkaar kan maken in elke gewenste vorm. In het kader van de Vuelta wordt er met alle tinten rood gewerkt aan truien.

Lees meer

De vlag van Effen

09 augustus 2022     Redactie Alex De Vliegere - Foto René Schotanus

Effens dorpsbewoner Bart Lauwen toonde zich onder de indruk van het wijkvlaginitiatief uit de Haagse Beemden. Als gemeenteraadslid en lijsttrekker voor de plaatselijke D’66-afdeling nam Bart tot groot genoegen van zijn mededorpsbewoners het voortouw en ontwierp een vlag voor Effen!

Lees meer

Meesterwerken uit het Prado te bewonderen in stadspark Breda

02 juni 2022     Ingezonden bericht - Foto Floris Oosterveld

Deze zomer wandel je in Breda langs de buitenexpositie ‘Prado in Breda’. Dertig schilderijen uit de collectie van het Prado vertellen verhalen over de gezamenlijke geschiedenis van Spanje en Breda. De reproducties hangen aan de hekken van stadspark Valkenberg (John F. Kennedylaan) en zijn dus voor iedereen te bekijken. De tentoonstelling is het resultaat van een unieke samenwerking met het Prado Museum in Madrid.

Lees meer

Bouw Talentencentrum officieel van start

20 mei 2022     Ingezonden bericht

Met hulp van zes energiefietsen gaven wethouder Daan Quaars, Curio Bestuursvoorzitter Rob Neutelings en Van Wijnen Breda directeur Peter Riemers samen met studenten van Curio het officiële startschot voor de bouw van het Talentencentrum in Breda. De realisatie van het multifunctionele sportcentrum voor top- en breedtesport aan de Terheijdenseweg 414 in Breda is daarmee een feit.

Lees meer

Dodenherdenking Park Valkenberg te Breda

04 mei 2022     Ingezonden bericht - Foto Geert Dekkers

Het jaarthema voor 2022 is ‘Vrijheid in verbondenheid’. Op woensdag 4 mei hangen in Nederland vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlaggen halfstok. Om 20.00 uur houden we twee minuten stilte.

Lees meer

Nieuwe wachtruimte voor internationale lijnbusreizigers aan Stationslaan

26 april 2022     Ingezonden bericht

Breda heeft een nieuwe, comfortabele wachtruimte voor reizigers van internationale lijnbussen. Wethouder Daan Quaars opende gisteren officieel de wachtruimte aan de Stationslaan. Deze wachtruimte vormt het visitekaartje van Breda voor reizigers van of naar Parijs, Boekarest en nog vele andere internationale bestemmingen.

Lees meer

12
^ Naar boven