Bredata - Talk of the town

08 oktober 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

 

In het Blushuis aan de Reduitlaan 33 werd op woensdag 15 september 2022 de derde editie van Bredata gehouden. Het gebouw van de oude brandweerkazerne prijkt midden op het hippe bedrijventerrein.

 

De bijeenkomst van deze middag draait om het gebruik van smartphones en apps; de voor- en nadelen ervan.

Marieke Beekers is kwartiermaker Mindware bij Bredata. Ze benadrukt dat Breda de menselijke maat bij de digitalisering van de stad voorop wil stellen.

 

Een jaar zonder

De eerste spreker leeft, naar aanleiding van een kroeguitdaging met vrienden, een jaar zonder telefoon. Hij komt er al snel toe de al zo lang kapotte deurbel te repareren en allerlei andere uitgestelde klusjes op te knappen. Hij houdt tijd over. In de supermarkt voelt hij zijn telefoon trillen. Hij blijkt te dromen: het zijn fantoomtrillingen. Omdat hij er zo sterk bij betrokken is bezoekt hij een verslavingsdeskundige. De afkickverschijnselen houden twee maanden lang stand. Hij benoemt het grote voordeel van ‘offline’: “Je bent in het hier en nu, maar ook liggen verveling en eenzaamheid op de loer. Later ebt dit ook weg en ontstaat er ruimte voor creativiteit.” Na een jaar besluit hij toch weer online te gaan. Daarbij is er een eerste frustratie: het apparaat gaat eindeloos updaten. Hij heeft nu de balans tussen off- en online gevonden.

 

Tip: Leg je telefoon niet in je slaapkamer, zet meldingen uit en stel favorieten in: wie wel, wie niet. Het maakt je leven echt veel aangenamer.

 

Appen is het nieuwe roken

Rens van de Vorst schreef het boek ‘Appen is het nieuwe roken’. Hij geeft een heftig voorbeeld: de oorlog leverde 198 duizend doden. De geallieerden, de bevrijders brachten sigaretten mee. Uiteindelijk stierven er meer mensen aan de bevrijding dan aan de oorlog. Iedereen rookte zonder erbij na te denken. Kleine kinderen werden met een sigaret op de foto gezet.

Zoals we nu tegen sigaretten aankijken, kijken we over een aantal jaren tegen het appen aan. “De smartphone is niet meer weg te denken. Sterker nog, de smartphone kan steeds meer, waardoor je het apparaat ook altijd bij je moet hebben. Is de smartphone een vloek of een zegen? Of allebei?” Rens pleit voor appvrije ruimtes. Wist u dat de wettelijke minimumleeftijd om te mogen appen dertien jaar is?

 

 

Heel veel apps

Kees van der Ploeg (Appsamble) geeft voorbeelden van apps die gemeenten helpen hun processen te optimaliseren. Hij belicht de ‘broodcontainer’ waarin oud brood verzameld wordt. De app draagt daarmee bij aan minder ratten, vorming van compost en opwekking van biogas. Ook de werkplekreserveringsapp (WRA), ontstaan tijdens de Covidperiode, scoort goed. Veel mensen kennen de Buitenbeter app, voor het melden van losse tegels, rommel op straat en dergelijke.

 

Iets meer, iets minder

Tot slot wordt het publiek gevraagd in groepjes na te denken over de vragen:

- Hoe kunnen ‘iets meer’ smartphone en apps bijdragen aan een nog fijnere leefomgeving?

- Hoe kunnen ‘iets minder’ smartphone en apps bijdragen aan een nog fijnere leefomgeving?

Er worden goede ideeën opgeworpen. Aan het praktische nut van apps twijfelt niemand. Ook blijkt dat er al meer bestaat dan we denken. Toch is men ook wel beducht voor een ‘overkill’: het leven bestaat niet uit apps alleen.

Er wordt afgesloten met een gezellige nazit met een hapje en een drankje.

 

De vierde bijeenkomst wordt op donderdag 20 oktober gehouden bij Brandpunt, Reigerstraat 16 en heeft als thema ‘Morele vraagstukken in een digitale stad – het spel!’ Vooraanmelding is gewenst.

 

W: smartcitybreda.com

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven