Cyber-security

12

Cybersecurity - dark web

11 april 2022     Bron: VPNgids.nl - door Cybersecurity analist David Janssen

Er bestaat het idee dat het dark web alleen uit illegale webshops en schokkende beelden bestaat. Dit is niet het geval. Op het dark web is alles te vinden van fora voor klokkenluiders en journalisten tot websites voor liefhebbers van manga en anime.

Ondernemers uitgenodigd - Ondernemersavond: ‘Gehackt, wat nu?!’

31 maart 2022     Ingezonden bericht

De term cybercrime vliegt ons inmiddels om de oren. Dat het een belangrijk thema is, zijn we het allemaal over eens. Maar wat moet je nu doen als het jou overkomt?!

"Hoe kan ik nou zo stom zijn geweest?"

28 maart 2022     Bron: Cybercrimeinfo.nl

Als je slachtoffer bent geworden van oplichting kan dit emotioneel heel zwaar zijn. Naast de financiële schade kun je ook last hebben van angst, schaamte, stress en een beschadigd vertrouwen in mensen. Hoe kun je hiermee omgaan?

Cybercriminelen misbruiken oorlog in Oekraïne met nepsites

14 maart 2022     Bron: vpngids.nl, door techredacteur Anton Mous

Oplichters en fraudeurs misbruiken de Russische invasie in Oekraïne om geld buit te maken en malware te verspreiden. Ze maken legitieme websites na en vragen bezoekers om via cryptomunten geld over te maken om zogenaamd burgerslachtoffers te helpen. In werkelijkheid belanden de donaties in de handen van de cybercriminelen. Dat schrijft beveiligingsbedrijf Infoblox in een blog.

Cybersecurity - Geldezels

28 februari 2022     Cybercrimeinfo.nl

Een 'money mule' of 'geldezel' is een katvanger die zijn of haar bankrekening laat misbruiken voor criminele activiteiten. De geldezel sluist hierbij, al of niet bewust, frauduleus verkregen geld door naar criminelen.

Digi-inloop

20 februari 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Bibliotheek Noord aan de Heksenakker 37 houdt op dinsdagochtenden van 10.00 tot 12.00 uur een digi-inloop.
Bezoekers kunnen dan een ‘digi-vraag’ stellen aan een vrijwilliger van SeniorWeb. Bijvoorbeeld:

“Hoe kan ik skypen met mijn kleinkind”, “Ik wil op Facebook, hoe gaat dat?”, of “Ik wil foto’s op mijn iPad zetten, hoe doe ik dat?”

Politie lanceert campagne ‘Digitaal oké met deze ABC’

14 februari 2022     Bron: vpngids.nl, door techredacteur Tamara van Seggelen

De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant en haar partners lanceren een cybercrime-preventieprogramma met de slogan ‘Digitaal oké met deze ABC’. De ABC moet een voor iedereen bekende set preventiemaatregelen worden om zich te beschermen in de online wereld. Dit meldt de website cybercrimeinfo.nl.

Computerlessen

31 januari 2022     Ingezonden bericht

Gilde De Baronie start binnenkort weer met de computerlessen, maar ook lessen voor tablet en smartphone zijn mogelijk.

Oorlog in cyberspace in volle gang omtrent situatie Rusland-Oekraïne

31 januari 2022     Bron: Cybercrimeinfo.nl

Bedrijven, organisaties en veiligheidsexperts zijn bezorgd over de gespannen situatie die momenteel heerst tussen Oekraïne en Rusland. In het verleden hebben spanningen tussen deze landen geleid tot digitale aanvallen in Nederland. Het is niet uit te sluiten dat we in de nabije toekomst hier opnieuw mee geconfronteerd worden.

Ethisch hackers laten noodzaak updaten zien

21 januari 2022     Ingezonden bericht

Rijksoverheid roept Brabanders op om slimme apparaten te updaten. Al via één slim apparaat kunnen internetcriminelen digitaal bij je inbreken. Om je slimme apparaten en je data te beschermen, moet je updates uitvoeren. Maar wat gebeurt er als je dat niet doet en hackers bij je inbreken?

Britse advocaat dient miljardenclaim in tegen Meta

17 januari 2022     Bron: vpngids.nl, door techredacteur Anton Mous

De Britse advocate Liza Lovdahl Gormsen heeft een massaclaim ingediend tegen Meta, het moederbedrijf van Facebook. Volgens haar heeft het sociale netwerk grof geld verdiend over de ruggen van gebruikers door hen oneerlijke gebruikersvoorwaarden voor te schotelen. Daarom eist ze 2,3 miljard pond (omgerekend 2,75 miljard euro) van Meta.

Cybercrime - Helpdeskfraude

03 januari 2022     Redactie Anton Mous, VPNgids.nl

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van vijftien maanden geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen een 26-jarige GGD-medewerker uit Rotterdam. De verdachte heeft zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan oplichting, poging tot oplichting en computervredebreuk.

Cybercrime - Snapchat

20 december 2021     Bron: Cybercrimeinfo.nl

SnapChat account: 'Verdachte inlogpoging, verander je wachtwoord'. De app SnapChat wordt vooral door jongeren gebruikt. Wat is het geval? Oplichters hebben het op inloggegevens voor Snapchat gemunt en daarmee is verdere oplichting en/of identiteitsfraude een reëel risico.

Cybercrime - Veilig webwinkelen

06 december 2021     Bron: vpngids.nl – veilig internet

Heb je weleens iets besteld bij een webshop, maar kreeg je na betaling niets geleverd? Dan ben je het slachtoffer van een nepwebshop. Oplichting via online nepwinkels komt steeds vaker voor. Omdat het aantal malafide webshops en bijbehorende gedupeerden blijft stijgen, leggen we uit hoe je nepwebwinkels op tijd herkent.

Cybercrime – Hoe veilig is cloudopslag?

22 november 2021     Bron: vpngids.nl – veilig internet, door cybersecurity analist David Janssen

Meer en meer mensen en organisaties slaan hun gegevens op in de cloud. Cloudopslagdiensten als Dropbox, Google Drive en Microsoft OneDrive worden dan ook steeds populairder. Met het toenemende gebruik van cloudopslagdiensten, is er ook een groeiend bewustzijn rondom de risico’s die dit met zich meebrengt. Hoe veilig is cloudoplsag eigenlijk?

Cybercrime – Aandacht voor cybersecurity

08 november 2021     Cybercrimeinfo.nl

De samenleving digitaliseert in hoog tempo. Dat biedt mogelijkheden voor burgers en bedrijven, maar brengt ook risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk dat het midden- en kleinbedrijf (MKB), en in het bijzonder bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, hun cybersecurity goed op orde heeft. “Dat is nog niet overal het geval”, schrijft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer.

Helft consumenten gebruikt zelfde wachtwoord voor alle online accounts

25 oktober 2021     Cybercrimeinfo.nl

Tweederde van de consumenten gebruikt tenminste drie devices om in te loggen op hun online accounts. Een kwart gebruikt daarvoor ook een device van hun werk. Dat is niet opmerkelijk, maar in het kader van cybersecurity wel een punt van aandacht. Veel mensen blijken namelijk nog altijd slechte wachtwoorden te gebruiken of hun inloggegevens te delen. Ook is het beveiligen van hun mobiele telefoons nog niet vanzelfsprekend.

Cybercrime - Beleggen in bitcoins? 80% van de beleggers verliest al het geld!

11 oktober 2021     Bron: cybercrimeinfo.nl

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontvangt meer vragen en klachten over dubieuze internationale valuta en cryptomunten. Buitenlandse partijen die deze beleggingen aanbieden, adverteren steeds vaker op sociale media. Dat het om beleggingen met grote risico’s gaat, laten de aanbieders in het midden. Nederlanders riskeren hierdoor veel geld te verliezen.

Cybercrime – malware

13 september 2021     Cybercrimeinfo.nl

De laatste tijd wordt er veel melding gemaakt van vreemde sms'jes. Er gaan twee varianten rond: de eerste gaat over 'gemiste oproepen en achtergelaten voicemailberichten', de tweede over 'pakketten die niet konden worden bezorgd'.

Cybercrime

30 augustus 2021     Bron: cybercrimeinfo.nl

Nieuw bij HBNieuws: Cybercrime. Een tweewekelijkse rubriek over wat de digitale deugnieten u zoal aan proberen te doen. Gelukkig zijn er veel manieren om u hiertegen te beschermen. Vandaag: de ransomware kill chain.

12

 

 

 

 

 

 

^ Naar boven