Cyber-security

Cybercrime informatiemiddag KBO

Redactie Anja Wierckx-Staps - Fotografie Han Staps

De KBO organiseerde een informatiemiddag cybercrime voor haar leden en andere belangstellenden. De droge informatie werd afgewisseld met interactief bezig zijn. Ondanks de regen waren er heel wat geïnteresseerden op afgekomen.

Lees verder

Voorkom een hack, doe de Update-Check

Ingezonden door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

In 2021 was 17% van de Brabanders slachtoffer van online criminaliteit. Via slecht beveiligde slimme apparaten kunnen hackers je thuisnetwerk binnendringen. Bijna alle Brabantse huishoudens hebben één of meerdere slimme apparaten zoals een smart tv of slimme thermostaat.

Lees verder

Cyber Ambassadeurs Breda winnen Hein Roethofprijs 2022

Redactie Anja Wierckx-Staps - Fotografie Jan de Groot

De Hein Roethofprijs geeft nationale bekendheid aan projecten die resultaten bereiken met de preventie van criminaliteit, staat op internet vermeld. Hein Roethof was politicus en voorzitter van de commissie Kleine Criminaliteit. De prijs die zijn naam draagt werd 35 jaar geleden voor het eerst uitgereikt aan een initiatief dat zich op innovatieve, creatieve en effectieve manier richt op een probleem dat de sociale veiligheid bedreigt.

Lees verder

Cybersecurity - Cybercriminelen springen in op energiecrisis

Bron: Cybercrimeinfo.nl

Cybercriminelen hebben een nieuwe manier bedacht om slachtoffers te maken. Ze sturen berichten naar nietsvermoedende slachtoffers waarin staat dat ze recht hebben op energietoeslag om de energierekening te betalen. In werkelijkheid is het een phishingbericht, bedoeld om bank- en andere privégegevens van mensen te bemachtigen en geld van hun rekening te stelen.

Lees verder

Cybersecurity – Antivirus versus VPN: een korte uitleg

Bron VPN-gids, Emi van de Ven

Cyberdreigingen zijn de laatste jaren steeds prominenter geworden. Als gevolg daarvan zijn antivirussoftware en VPN’s naar voren gekomen als twee belangrijke hulpmiddelen voor het beveiligen van apparaten en het waarborgen van de online privacy van gebruikers. Maar wat is nou precies het verschil tussen de twee?

Lees verder

Cybersecurity - Bankhelpdesk fraude

Bron: Cybercrimeinfo.nl

Een 53-jarige vrouw wordt slachtoffer van bankpasfraude. Ze ontvangt per mail een bericht waarin staat dat haar bankpasje is verouderd en deze vernieuwd moet worden. Een paar dagen later kijkt het slachtoffer op haar rekening en ziet dat zij voor ruim € 14.000 is opgelicht.

Lees verder

Cybersecurity - Meta kan gebruikers tracken vanuit eigen apps

Bron: VPNgids.nl, ICT-journalist Mels Dees - Foto Erik Lucatero/Pixabay

Meta, het moederbedrijf van platforms als Facebook en Instagram, is in staat elke interactie tussen gebruikers en externe websites te monitoren. Zodra een gebruiker op een link klikt in de Facebook- of Instagram-app, worden zelfs wachtwoorden gemonitord.

Lees verder

Cybersecurity - QR-code: 'Werk je profielgegevens bij'

Bron: Cybercrimeinfo.nl

Momenteel circuleert er een e-mail die zogenaamd uit naam van DigiD is verstuurd. In het nepbericht staat dat de persoonsgegevens van de ontvanger onvolledig zijn. Met behulp van een QR-code kunnen ze deze aanvullen. Echter, de QR-code wijst mensen door naar een phishingpagina.

Lees verder

Cybersecurity - Kabinet wil sms-verkeer monitoren

Bron: VPNgids.nl - Anton Mous

Als het aan het kabinet ligt gaan telecomproviders sms-berichten monitoren. Daarnaast moet er een verbod op anonieme prepaid-simkaarten komen. Met deze maatregelen wil de overheid een vuist vormen tegen spoofing, phishing en andere vormen van online fraude. Dat staat in de Memorie van Toelichting van het wetsvoorstel aanpassingen nummerbeleid, zo ontdekte Security.nl.

Lees verder

Digi-inloop

Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Eens per maand, op de derde woensdag, wordt er bij het infopunt in het pand van Alwel aan de Katerdonk 38 een digi-inloop gehouden. Volgens de flyer: ”Voor hulp en advies van de digitale overheid.”

Lees verder

Cybersecurity - Het is niet strafbaar

Bron: Cybercrimeinfo.nl

Je denkt dat je via een datingsite aan het chatten bent met de droomvrouw of -man van je leven. Maar in de praktijk blijkt dat het om een nepprofiel gaat. Tim heeft als chatoperator bij zo’n datingsite gewerkt. “Op een gegeven moment dacht ik: waar ben ik mee bezig? Dit kan echt niet.”

Lees verder

Cybersecurity - Fraudehelpdesk waarschuwt voor valse e-mail RDW

Bron: VPNgids.nl - Anton Mous

Op dit moment gaat er een malafide e-mail rond uit naam van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Ontvangers worden gevraagd om een kopie van de voor- en achterkant van hun rijbewijs op te sturen om aan de ‘identificatieplicht’ te voldoen. In werkelijkheid proberen oplichters op deze manier voertuig- en persoonsgegevens te bemachtigen.

Lees verder

Is de ‘NewProfilePic-app’ Russische malware?

Bron: Cybercrimeinfo.nl

De app 'NewProfilePic' staat zowel in de Apple App Store als in de Google Play Store op nummer één in de ranglijst van de populairste, meest gedownloade apps. Daarmee is de app momenteel dus populairder dan apps als Instagram, TikTok, Snapchat, YouTube en Messenger. Maar om deze app is momenteel het een en ander te doen. Zo gaat het gerucht dat de app malware bevat van Russische makelij, dat gebruikers van de app slachtoffer worden van oplichting en dat de app data doorsluist naar het Kremlin.

Lees verder

Cybersecurity - Wachtwoorden meest onveilige vorm van authenticatie

Bron: VPNgids.nl - door techredacteur Anton Mous

Om toegang te krijgen tot een account of profiel, vertrouwen we vrijwel altijd op een combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord. Het is echter de meest onveilige vorm van authenticatie, omdat deze gegevens eenvoudig zijn te achterhalen. Er zijn sterkere authenticatiemethoden die meer bescherming bieden tegen hackers en andere kwaadwillenden.

Lees verder

Cybersecurity - Cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven fors toegenomen

Bron: Cybercrimeinfo.nl

ABN Amro ziet een sterke stijging in het aantal bedrijven dat te maken heeft gehad met een cyberaanval. Dat wordt duidelijk uit onderzoek van de bank onder 233 bedrijven. Het percentage bedrijven dat te maken heeft gehad met cybercriminaliteit is gegroeid.

Lees verder

Cybersecurity - dark web

Bron: VPNgids.nl - door Cybersecurity analist David Janssen

Er bestaat het idee dat het dark web alleen uit illegale webshops en schokkende beelden bestaat. Dit is niet het geval. Op het dark web is alles te vinden van fora voor klokkenluiders en journalisten tot websites voor liefhebbers van manga en anime.

Lees verder

Ondernemers uitgenodigd - Ondernemersavond: ‘Gehackt, wat nu?!’

Ingezonden bericht

De term cybercrime vliegt ons inmiddels om de oren. Dat het een belangrijk thema is, zijn we het allemaal over eens. Maar wat moet je nu doen als het jou overkomt?!

Lees verder

"Hoe kan ik nou zo stom zijn geweest?"

Bron: Cybercrimeinfo.nl

Als je slachtoffer bent geworden van oplichting kan dit emotioneel heel zwaar zijn. Naast de financiële schade kun je ook last hebben van angst, schaamte, stress en een beschadigd vertrouwen in mensen. Hoe kun je hiermee omgaan?

Lees verder

Cybercriminelen misbruiken oorlog in Oekraïne met nepsites

Bron: vpngids.nl, door techredacteur Anton Mous

Oplichters en fraudeurs misbruiken de Russische invasie in Oekraïne om geld buit te maken en malware te verspreiden. Ze maken legitieme websites na en vragen bezoekers om via cryptomunten geld over te maken om zogenaamd burgerslachtoffers te helpen. In werkelijkheid belanden de donaties in de handen van de cybercriminelen. Dat schrijft beveiligingsbedrijf Infoblox in een blog.

Lees verder

Cybersecurity - Geldezels

Cybercrimeinfo.nl

Een 'money mule' of 'geldezel' is een katvanger die zijn of haar bankrekening laat misbruiken voor criminele activiteiten. De geldezel sluist hierbij, al of niet bewust, frauduleus verkregen geld door naar criminelen.

Lees verder

Digi-inloop

Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Bibliotheek Noord aan de Heksenakker 37 houdt op dinsdagochtenden van 10.00 tot 12.00 uur een digi-inloop.
Bezoekers kunnen dan een ‘digi-vraag’ stellen aan een vrijwilliger van SeniorWeb. Bijvoorbeeld:

“Hoe kan ik skypen met mijn kleinkind”, “Ik wil op Facebook, hoe gaat dat?”, of “Ik wil foto’s op mijn iPad zetten, hoe doe ik dat?”

Lees verder

Politie lanceert campagne ‘Digitaal oké met deze ABC’

Bron: vpngids.nl, door techredacteur Tamara van Seggelen

De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant en haar partners lanceren een cybercrime-preventieprogramma met de slogan ‘Digitaal oké met deze ABC’. De ABC moet een voor iedereen bekende set preventiemaatregelen worden om zich te beschermen in de online wereld. Dit meldt de website cybercrimeinfo.nl.

Lees verder

Computerlessen

Ingezonden bericht

Gilde De Baronie start binnenkort weer met de computerlessen, maar ook lessen voor tablet en smartphone zijn mogelijk.

Lees verder

Oorlog in cyberspace in volle gang omtrent situatie Rusland-Oekraïne

Bron: Cybercrimeinfo.nl

Bedrijven, organisaties en veiligheidsexperts zijn bezorgd over de gespannen situatie die momenteel heerst tussen Oekraïne en Rusland. In het verleden hebben spanningen tussen deze landen geleid tot digitale aanvallen in Nederland. Het is niet uit te sluiten dat we in de nabije toekomst hier opnieuw mee geconfronteerd worden.

Lees verder

Ethisch hackers laten noodzaak updaten zien

Ingezonden bericht

Rijksoverheid roept Brabanders op om slimme apparaten te updaten. Al via één slim apparaat kunnen internetcriminelen digitaal bij je inbreken. Om je slimme apparaten en je data te beschermen, moet je updates uitvoeren. Maar wat gebeurt er als je dat niet doet en hackers bij je inbreken?

Lees verder

Britse advocaat dient miljardenclaim in tegen Meta

Bron: vpngids.nl, door techredacteur Anton Mous

De Britse advocate Liza Lovdahl Gormsen heeft een massaclaim ingediend tegen Meta, het moederbedrijf van Facebook. Volgens haar heeft het sociale netwerk grof geld verdiend over de ruggen van gebruikers door hen oneerlijke gebruikersvoorwaarden voor te schotelen. Daarom eist ze 2,3 miljard pond (omgerekend 2,75 miljard euro) van Meta.

Lees verder

Cybercrime - Helpdeskfraude

Redactie Anton Mous, VPNgids.nl

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van vijftien maanden geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen een 26-jarige GGD-medewerker uit Rotterdam. De verdachte heeft zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan oplichting, poging tot oplichting en computervredebreuk.

Lees verder

Cybercrime - Snapchat

Bron: Cybercrimeinfo.nl

SnapChat account: 'Verdachte inlogpoging, verander je wachtwoord'. De app SnapChat wordt vooral door jongeren gebruikt. Wat is het geval? Oplichters hebben het op inloggegevens voor Snapchat gemunt en daarmee is verdere oplichting en/of identiteitsfraude een reëel risico.

Lees verder

Cybercrime - Veilig webwinkelen

Bron: vpngids.nl – veilig internet

Heb je weleens iets besteld bij een webshop, maar kreeg je na betaling niets geleverd? Dan ben je het slachtoffer van een nepwebshop. Oplichting via online nepwinkels komt steeds vaker voor. Omdat het aantal malafide webshops en bijbehorende gedupeerden blijft stijgen, leggen we uit hoe je nepwebwinkels op tijd herkent.

Lees verder

Cybercrime – Hoe veilig is cloudopslag?

Bron: vpngids.nl – veilig internet, door cybersecurity analist David Janssen

Meer en meer mensen en organisaties slaan hun gegevens op in de cloud. Cloudopslagdiensten als Dropbox, Google Drive en Microsoft OneDrive worden dan ook steeds populairder. Met het toenemende gebruik van cloudopslagdiensten, is er ook een groeiend bewustzijn rondom de risico’s die dit met zich meebrengt. Hoe veilig is cloudoplsag eigenlijk?

Lees verder

Cybercrime – Aandacht voor cybersecurity

Cybercrimeinfo.nl

De samenleving digitaliseert in hoog tempo. Dat biedt mogelijkheden voor burgers en bedrijven, maar brengt ook risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk dat het midden- en kleinbedrijf (MKB), en in het bijzonder bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, hun cybersecurity goed op orde heeft. “Dat is nog niet overal het geval”, schrijft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees verder

Helft consumenten gebruikt zelfde wachtwoord voor alle online accounts

Cybercrimeinfo.nl

Tweederde van de consumenten gebruikt tenminste drie devices om in te loggen op hun online accounts. Een kwart gebruikt daarvoor ook een device van hun werk. Dat is niet opmerkelijk, maar in het kader van cybersecurity wel een punt van aandacht. Veel mensen blijken namelijk nog altijd slechte wachtwoorden te gebruiken of hun inloggegevens te delen. Ook is het beveiligen van hun mobiele telefoons nog niet vanzelfsprekend.

Lees verder

Cybercrime - Beleggen in bitcoins? 80% van de beleggers verliest al het geld!

Bron: cybercrimeinfo.nl

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontvangt meer vragen en klachten over dubieuze internationale valuta en cryptomunten. Buitenlandse partijen die deze beleggingen aanbieden, adverteren steeds vaker op sociale media. Dat het om beleggingen met grote risico’s gaat, laten de aanbieders in het midden. Nederlanders riskeren hierdoor veel geld te verliezen.

Lees verder

Cybercrime – malware

Cybercrimeinfo.nl

De laatste tijd wordt er veel melding gemaakt van vreemde sms'jes. Er gaan twee varianten rond: de eerste gaat over 'gemiste oproepen en achtergelaten voicemailberichten', de tweede over 'pakketten die niet konden worden bezorgd'.

Lees verder

Cybercrime

Bron: cybercrimeinfo.nl

Nieuw bij HBNieuws: Cybercrime. Een tweewekelijkse rubriek over wat de digitale deugnieten u zoal aan proberen te doen. Gelukkig zijn er veel manieren om u hiertegen te beschermen. Vandaag: de ransomware kill chain.

Lees verder

Cybercrime: 11 Gouden Tips

Download de 11 Gouden Tips van CyberCrime!

Lees verder

WhatsApp fraude komt veelvuldig voor in Nederland

Cybercrime Info

WhatsApp fraude bestaat nog niet als zelfstandige fraudevorm in de slachtoffer enquêtes. Dus het zicht op het slachtofferschap daarvan is beperkt. De Haagse Hogeschool heeft nu in samenwerking met I&O Research de omvang en gevolgen voor slachtoffers in kaart gebracht. 15 procent van de bevolking komt ermee in aanraking. Het treft vooral ouderen.

 

 

 

 

 

 

^ Naar boven