Cyber Ambassadeurs Breda winnen Hein Roethofprijs 2022

05 november 2022     Redactie Anja Wierckx-Staps - Fotografie Jan de Groot

 

De Hein Roethofprijs geeft nationale bekendheid aan projecten die resultaten bereiken met de preventie van criminaliteit, staat op internet vermeld. Hein Roethof was politicus en voorzitter van de commissie Kleine Criminaliteit. De prijs die zijn naam draagt werd 35 jaar geleden voor het eerst uitgereikt aan een initiatief dat zich op innovatieve, creatieve en effectieve manier richt op een probleem dat de sociale veiligheid bedreigt.

 

Dit jaar zijn drie organisaties van de 22 inzendingen genomineerd.

You Chose uit Haarlemmermeer is bezig met het terugdringen van wapenbezit bij jongeren tussen 12 en 23 jaar. Zowel informatief als preventief en middels activiteiten met onder andere een vr-techniek, gericht op gedragsverandering, waarbij ook de ouders, school en omgeving betrokken worden. Met voorbeeldfilms wordt steeds de keuze gesteld om wel of geen mes mee te nemen en de gevolgen hiervan.

Bubble Games laat wijkbewoners en overlast bezorgende jongeren middels vr-technologie in elkaars leefwereld stappen, om elkaar zo beter te leren begrijpen. Men probeert zo spanningen te temperen door empathie aan te bieden.

Cyber Ambassadeurs Breda gaan na een opleidingstraject de wijken in om met eenvoudige tips, foldermateriaal en bijeenkomsten de buurtgenoten te informeren over de criminaliteit op het internet.

 

Wijkgenoot en voormalig politieman Peter Lahousse merkte op dat door onwetendheid van de slachtoffers steeds meer aangiftes te maken hebben met online criminaliteit. In gesprek met Jonathan van Eerd van de gemeente bedachten ze dat bij de oprukkende online criminaliteit kennis, alertheid en openheid belangrijke schakels zijn. Zij bedachten Cyber Ambassadeurs op te leiden in samenwerking met Avans Hogeschool, politie en de gemeente.

Er zijn nog zoveel mensen die slachtoffer worden. De meeste schamen zich ook als het mis is gegaan. Dat hoeft echter helemaal niet, want het kan iedereen overkomen. De gevaarlijkste groep zijn de mensen die denken het wel te weten. Zij staan er minder voor open, letten daarom minder op en lopen zo meer risico om slachtoffer te worden. Als je het aan de voorkant aan kunt pakken, kun je veel ellende voorkomen.

 

Maandag 31 oktober gaan de Cyber Ambassadeurs Breda en genodigden met de NAC-bus op pad naar het koetshuis van Kasteel ter Haar in Utrecht. Daar worden zij en de andere genomineerden ontvangen door het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid (CCV). Het CVV is een onafhankelijke stichting die helpt bij het in kaart brengen en oplossen van veiligheidsproblemen. Na binnenkomst over een rode loper is er koffie en iets lekkers, waarna alle genodigden, met steeds meer zenuwen, plaatsnemen in de zaal. Theo Weterings, burgemeester van Tilburg en tevens voorzitter van de Hein Roethofprijs jury, houdt de spanning er goed in met eerst een toespraak en de presentatie van de drie ingezonden filmpjes met toelichting van de genomineerden zelf. Er is nog een eervolle vermelding voor een net nieuw opgezet project Adamas uit Amsterdam. Dit project verbindt jongeren van de straat met andere jongeren die problemen maken.

 

De prijsuitreiking

En dan is daar het moment. Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind krijgt het woord. Hij is blij met alle initiatieven die bezig zijn met de veiligheid van de Nederlandse burgers en spreekt zijn lof uit voor de projecten. Over het Bredase project zegt de minister: “Het feit dat je bewoners centraal stelt en zo dicht mogelijk bij die bewoners probeert te komen met de inzet van buurtgenoten, vind ik de kracht van dit project en daar complimenteer ik jullie mee.”

 

 

Onder het toeziend oog van burgemeester Paul Depla en de dochter van Hein Roethof, opent de minister de gouden envelop. Ondertussen verschijnt op het beeldscherm boven hem, ‘Cyber Ambassadeurs Breda, van harte gefeliciteerd met het winnen van de Hein Roethofprijs 2022’. Onder het ja, ja, ja-gejuich van de Bredanaars, zijn de woorden van de minister niet meer hoorbaar. Toch weet hij nog even de aandacht te vragen, met de beweegreden van de jury. Minister: “Vanwege dit actuele maatschappelijke vraagstuk, de eenvoud van de aanpak, de potentie om met deze werkwijze veel ellende te voorkomen, het verlagen van de drempel voor slachtoffers om toch te praten over wat hen is overkomen en het grote bereik in de wijken en de mogelijkheid om het project landelijk uit te rollen. Dames en heren ik feliciteer u, yes.”

 

De blijdschap is groot. Een geweldige blijk van waardering voor dit project om het internet veilig te maken in Breda. Het geldbedrag van € 20.000 is zeer welkom. Hiermee kan het project verder uitgerold worden om meer stadsgenoten internetbewust en veilig te maken. De Cyber Ambassadeurs zijn zeer verheugd. Na nog een hapje en een drankje is het tijd om huiswaarts te keren met de NAC-bus, die dit keer blije winnaars vervoert, met een mooie cheque en een kunstwerkje. Er worden onderweg al vele ideeën besproken, over wat nu mogelijk is.

 

 

Peter verzorgt wekelijks nieuwsbrieven om mensen te informeren over cybercrime. Hij vindt het wat minder dat mensen zijn informatie voor eigen gewin doorspelen, maar het belangrijkste is voor hem uiteindelijk dat veel mensen de informatie tot zich kunnen nemen, om zich zo beter bewust te worden van veiligheid op het internet. Peter: “We rijden allemaal auto op de digitale snelweg, maar we hebben geen van allen een rijbewijs. Digitale vaardigheid aanleren is belangrijk. Ik vind het fantastisch en heel leuk dat de Cyber Ambassadeurs hebben gewonnen. “

 

Cyber Ambassadeur Bianca de Groot is van de eerste lichting. Bianca rolde er in via Buurtpreventie Breda, waar ze al actief is. Bianca: “We zijn nu drie jaar bezig met bijeenkomsten organiseren en mensen informeren. Het is zó nodig om mensen te waarschuwen voor de gevaren van internet. Het wordt steeds vernuftiger. Ik ben helemaal onder de indruk en vind het fantastisch, een kroon op ons werk.”

 

Schrijfster van dit artikel en Cyber Ambassadeur Anja is ook van de eerste lichting. “De opgedane kennis deel ik met anderen in mijn directe omgeving. Vooral ouderen vonden het eerst ‘bemoeizucht’, maar zien ook steeds meer de gevaren om zich heen. Ik vind het erg te waarderen dat onze burgemeester de tijd heeft genomen, om hierbij aanwezig te zijn. Een weerbare samenleving is de beste garantie voor veiligheid, schrijft hij op zijn Facebookpagina. Ik ben erg blij voor de erkenning en supertrots op het feit dat ik deel mag zijn van dit initiatief.”

 

W.cybercrimeinfo.nl

Terug

 

 

 

 

 

 

^ Naar boven