Tuinieren

Lente in de bol

23 november 2023     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Wijkbewoner Rimco Maas zag de ‘wedstrijd’ op Facebook en besloot een gokje te wagen. Hij diende een aanvraag in en won. Daarom werden er door de gemeente vanmorgen bij het kale grasveldje aan het Bingelkruid 40 duizend bloembollen in de grond gestopt.

Lees meer

Snoeiwerkzaamheden volbracht

24 september 2023     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Maar liefst negen weken lang is een snoeiploeg aan de slag geweest om alle bomen en groen langs de grote rondweg in de Haagse Beemden ‘stormproof’ en winterklaar te maken. Men is behoorlijk rigoureus te werk gegaan. 

 

Lees meer

Tuintjesdag huurders Muizenberg

26 mei 2023     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Tijdens een zonovergoten dag ging de eerste editie van Tuintjesdag nieuwe stijl van start. Omdat het de keren ervoor helemaal uit de hand liep met de mogelijkheid om ook afval in te zamelen, is dat onderdeel door woningcorporatie Laurentius en de organiserende buurtbewoners geschrapt.

Lees meer

Thomasberg in bloei

22 maart 2023     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Zondag 19 maart was het een gezelligheid in de Thomasberg. Straatgenoten gingen samen aan de slag om bomen en planten te planten in de vier aangelegde bloemperken. Drie jaar onderhandelen en lang, lang wachten is eraan vooraf gegaan.

Lees meer

Interesse voor een moestuin in de Haagse Beemden?

07 november 2022     Ingezonden door Bredase Amateur Tuinders Kievitsloop

Schrijf je nu in als geïnteresseerde voor een moestuin bij het complex Kievitsloop Haagse Beemden. Niet alleen ouderen hebben een moestuin, maar de laatste tijd zien we op het complex Kievitsloop dat steeds meer jongeren hier interesse in hebben.

Lees meer

Infoavond vergroening in de wijk

01 oktober 2022     Redactie Anja Wierckx-Staps

Bij een paar wijkbewoners is het idee ontstaan andere bewoners actief te benaderen om de vergroening in de wijk en van de eigen tuin te stimuleren.

Lees meer

Tien jaar Oogstfeest bij De Kapeltuin aan Moerenpad

18 september 2022     Redactie en fotografie Monica Rijpma

Langs het Moerenpad, een van de mooie voet- en fietspaden die door de Haagse Beemden meanderen, ligt ter hoogte van het Moerenveldje de Maria Dymphna Kapel met daarachter verscholen De Kapeltuin. De geschiedenis van dit prachtige stukje Haagse Beemden gaat helemaal terug naar de eerste Prins van Oranje en nog daarvoor.

Lees meer

Tuinendag schiet doel voorbij

18 juni 2022     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

De tweejaarlijkse Tuinendag, georganiseerd voor de wijk Muizenberg door wooncorporatie Laurentius, was zonovergoten. Waar de vorige keer voor een woensdagmiddag was gekozen, is dit keer voor zaterdagochtend 4 juni gekozen. Het doel is om in de wijk samen aan de slag te gaan in je tuin. Daar waar je het niet zelf kan, steken hulpvaardige buren en mensen van Tuinierstudent een handje toe en kan men elkaar tips geven.

 

Lees meer

Opening Lucashof én Brabantse Koffietafel

08 juni 2022     Ingezonden bericht

45 jaar Haagse Beemden vieren wij met een koffietafel. Het lustrum van de Haagse Beemden daar willen we als kerk ook ons steentje aan bijdragen.

Lees meer

Tegelwippenpilot in Thomasberg

23 mei 2022     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Door de klimaatverandering zijn er meer zomerse tropische dagen met steeds meer hittegolven, die voor 1975 nog een zeldzaamheid waren. Niet alleen de gemiddelde temperatuur stijgt, maar ook de hitte-extremen nemen toe. De aarde warmt langzaam op en daarmee komt er ook meer waterdamp in de lucht. Dit komt jaarlijks in steeds meer neerslag en met steeds meer intensiteit weer naar beneden, met als gevolg toenemende overlast.

Lees meer

Tuinjournaal en lentekriebels

22 maart 2022     Redactie en fotografie Monica Rijpma

Met steeds meer mooie lenteachtige dagen gaat het bij veel tuinliefhebbers kriebelen en krijgen ze weer zin om in de tuin aan de gang te gaan! Daarom is HBNieuws - Modern Prinsenbeek blij onze lezers voortaan regelmatig te mogen trakteren op wat tips van tuingoeroe Freek van Ommeren van de Kapeltuin.

Lees meer

NLdoet ging weer goed

16 maart 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Inmiddels is NLdoet een bekend fenomeen. Een nationale dag waarop burgers hun krachten bundelen en gezamenlijk nuttige klusjes voor hun omgeving verrichten. Afgelopen zaterdag was het weer zover. De zon deed enthousiast mee dus het is weer een vruchtbare dag geworden.

Lees meer

Een schone buurt geeft mij genoegdoening

18 november 2021     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Alex De Vliegere

Het Haagse Beemden Nieuws werd via de Nextdoor Whatsapp gewezen op een wijkbewoner die zich hard maakt voor een schone wijk. Regelmatig zien de andere bewoners hem door weer en wind lopen met zijn zelfgemaakte karretje en knijper om zo het zwerfafval uit de buurt op te ruimen. Nieuwsgierig geworden ging uw redacteur op onderzoek uit naar deze ‘Indische Peter’.

Lees meer

Tuinendag en grof vuil voor de laatste keer?

30 oktober 2021     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Met een uitnodiging om de wijk schoner en groener te maken, hield wooncorporatie Laurentius woensdag 27 oktober weer een tuinendag in de wijk Muizenberg. Ruim vier en een halve maand later dan de vorige keer. De centrale plek was op het grasveldje op de kop van de Bergdreef bij de splitsing van de Simonsberg en IJsbrandsberg.

Lees meer

Oogstfeest De Kapeltuin

28 september 2021     Redactie en vlog Geert Dekkers – Fotografie Alex De Vliegere

De jaarlijkse viering van de seizoensafsluiting in De Kapeltuin was drukker bezocht dan ooit. Alles was ruim opgezet, waardoor bezoekers ook rustig konden genieten van de fraaie beplanting. Er waren lekkernijen uit eigen tuin te koop zoals honing, hapjes en pompoenen.

Lees meer

Buurttuintje aan Merodelaan was wijkdeal van de eerste orde

18 september 2021     Redactie en fotografie Monica Rijpma

Annelies Mak woont al geruime tijd in de Haagse Beemden en was min of meer vanaf het eerste jaar dat De Kapeltuin openging voor buurtgenoten, een regelmatige bezoeker.

Lees meer

Volop tuinnieuws in de wijk

21 augustus 2021     Redactie en foto's Monica Rijpma

We beginnen bij De Kapeltuin. Net als in voorgaande jaren is september een maand vol activiteiten in een van onze lievelingstuinen. HBNieuws spreekt met Wendy Torenvliet en Saskia Ellerman.

Lees meer

Zesjarige Emma wordt de jongste Kapel-tuinier

22 juni 2021     Redactie en foto’s Monica Rijpma

In de serie jeugdige reporters volgen de verhalen en avonturen elkaar in gestaag tempo op. Bij de activiteiten tijdens NLdoet had grootmoeder Ludi Pechaczek de zesjarige Emma meegenomen naar De Kapeltuin, Daar waren leuke klussen te doen en er zou begonnen worden met het takkenkunstwerk de Groene Draak.

Lees meer

Tuinendag in Muizenberg

11 juni 2021     Redactie en foto’s Anja Wierckx-Staps

In de hete zon van woensdag 9 juni worden de snoeischaren en ander tuingereedschap voor de dag gehaald. Het is weer tuinendag.

Lees meer

Ontdek je talent in de kapeltuin

06 juni 2021     Redactie Monica Rijpma – Foto’s ingezonden

NL Doet was een groot succes in de hele Haagse Beemden, zoals ook blijkt uit verschillende vooraankondigingen en de leuke verslagen die u hier in uw krant kunt lezen. In elke buurt was wel iets te doen en vooral het opfleuren met beplanting en het werk in de tuinen waren druk bezocht.

Lees meer

Vrijwilligers in actie bij Buurttuin Lucaskerk

31 mei 2021     Redactie Tilly van Doorn-Cogenbach - Foto Ton van Doorn

De landelijke actie NLdoet leverde ook bij de Lucaskerk flink wat vrijwilligers op, die enthousiast aan de slag gingen met het planten van zomerbloembollen. Onze contactpersoon Dick de Man is daar uiteraard zeer blij mee. Trots wijst hij op de strook met streekeigen kruiden die door de gemeente is aangebracht en ingezaaid rond het gebouw. Ook vertelt hij dat de Buurttuin Lucaskerk nu in de uitvoeringsfase is. Daarom is er een ‘groene’ informatiestand aanwezig op het terrein om wijkbewoners hierover uitgebreid te informeren.

Lees meer

Opening Groen Klimaatplein bij Tuincentrum GroenRijk Prinsenbeek za 15 mei

07 mei 2021     Advertorial - foto's ingezonden door GroenRijk Prinsenbeek

Tuincentrum GroenRijk Prinsenbeek opent op zaterdag 15 mei - tijdens de regionale Week van ons Water - een ‘Groen Klimaatplein’.

Lees meer

Zin in tuinieren bij de Lucaskerk?

01 mei 2021     Redactie en foto: Jolande Rommens

Heb je zin om een paar uurtjes per maand te tuinieren? Dat kan binnenkort in de gezellige buurttuin bij de Lucaskerk. Voor de nieuwe buurttuin aan de Tweeschaar zoeken ze nog enthousiaste mensen die graag samen met anderen in de natuur bezig zijn.

Lees meer

Tuinieren

^ Naar boven