Buurttuintje aan Merodelaan was wijkdeal van de eerste orde

18 september 2021     Redactie en fotografie Monica Rijpma

 

Annelies Mak woont al geruime tijd in de Haagse Beemden en was min of meer vanaf het eerste jaar dat De Kapeltuin openging voor buurtgenoten, een regelmatige bezoeker.

 

Dat was in 2013 toen wijktuinen helemaal in de mode waren. Freek van Ommeren van De Kapeltuin vertelt hoe hij in 2012 is begonnen met een paar mensen de ‘voedingsbodem’ te scheppen voor wat nu onze geliefde Kapeltuin is. Vanaf 2013 kwamen schoorvoetend steeds meer wijkbewoners kijken en Annelies was dus een van de eersten.

 

Honderden wijkdeals

IVN, het Nederlandse Instituut voor Natuureducatie en recreatie zag in 2013 dat steeds meer bewoners samen aan de slag gingen om de buurt groener te maken. In Breda haakte de gemeente hierop in met de wijkdeals juist op het moment dat bezuinigingen werden doorgevoerd in groen beheer. Inmiddels zijn er talrijke wijkdeals in Breda, waarvan verreweg de meeste gaan over groene plekken die door buurtbewoners worden onderhouden.

 

Annelies was een van de eersten om zich te ontfermen over een stukje ‘hof’ in de Haagse Beemden dat vlak voor haar huis ligt. Van de wijkdeal komt er eens per jaar een klein budget om plantjes en materiaal aan te schaffen en voor de rest is alles liefdewerk oud papier.

 

Haar inzet bestaat uit het bijhouden van een plantsoen dat Annelies met een beetje steun van een buurman en hulp van haar vriend André elk seizoen weer weet te behouden. Af en toe komen er nieuwe bloemetjes en plantjes. Ze snoeit de hagen, een mispelheg en drie haagbeukhagen. En daarnaast is het schoonhouden en wieden eigenlijk ook wel een bijna dagelijkse activiteit.

 

Inspiratie door handen in de aarde

Annelies vindt haar motivatie in de natuur en bezig zijn met ‘de handen in de aarde’. Af en toe zijn er minder leuke ontmoetingen en tijdens corona lijken deze te zijn toegenomen. Mensen die hun hond uitlaten vlakbij of zelfs in het perkje of op het grasveldje dat eigenlijk ooit bedoeld was voor de kleuters om te kunnen spelen. Toch laat Annelies zich hierdoor niet uit het veld slaan. Meestal zegt ze niks.

 

Soms stopt iemand voor een praatje. Laatst gaf een buurvrouw een leuk plantje en een andere buurvrouw vertelde dat haar kleinkind de bloemetjes zo mooi vond. Dat inspireert. Ook zijn er soms leuke uitjes met andere wijkdeal vrijwilligers. Eens per jaar is er een dag met meestal een rondwandeling of bezichtiging van iets educatiefs en dat begint met koffie en eindigt met een drankje. Op die manier komen de verschillende initiatiefnemers ook eens met elkaar in contact.

 

Groen brengt mensen samen

Wijktuintjes en ook wijkopruimacties kunnen altijd gestart worden. Dit kan op verschillende manieren en met verschillende doelen. Groen in de buurt kan ook een middel zijn om mensen samen te brengen en met elkaar te verbinden. Jong en oud, verschillende culturen of bijvoorbeeld mensen met minder mobiliteit of psychische problemen helpen om onder de mensen te komen. Het kan ook gewoon omdat het groen in de straat niet mooi (genoeg) is, of omdat er behoefte is aan meer groene ruimte voor ontspanning.

Terug Schrijf reactie

Tuinieren

^ Naar boven