Sociaal Cultureel

Feestelijke opening kantoor BredaMantelzorg

21 december 2023     Ingezonden door Breda Mantelzorg - Fotografie Tim Eshuis

Donderdag 14 december was de feestelijke opening van het kantoor van BredaMantelzorg. Met samenwerkingspartners proostte de organisatie op een succesvolle toekomst. Het kenniscentrum mantelzorg is begin 2023 als StiB neergestreken in Princenhage, in het medisch centrum aan de Wethouder van Haperenstraat 36c. Kort erna veranderde de organisatienaam naar BredaMantelzorg.

Officiële intocht kerstman in Haagse Beemden

18 december 2023     Redactie Geert Dekkers – Fotografie Alex De Vliegere

Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk weer zover. De kerstman kwam met zijn slee vanaf de Noordpool overgevlogen naar de Haagse Beemden. Hij had haast want Santa wilde op tijd zijn voor de festiviteiten. Voor zijn elf Joulutonttu was geen plaats meer op de overvolle slee. Die kwam met zijn iriserende vleugels op een wat rustiger tempo aangevlogen.

De Kerstman is onderweg

14 december 2023     Redactie Nelleke van der Zee

Hebben jullie hem al gezien? De Kerstman is toch echt al onderweg richting Haagse Beemden. HB-events organiseert op vrijdag 15 december weer een intocht van de Kerstman. Hij zal om 18.30 uur aanwezig zijn op winkelcentrum Heksenwiel.

Turbo Sint verschijnt overal in Breda

07 december 2023     Redactie en fotografie Monica Rijpma

Tot en met pakjesavond was Sint heel druk in de wijk. Onze reporters zagen de goedheiligman en zijn Pietermannen en -vrouwen echt overal. Wat heeft die man het druk. Op zondag nam Sint dan ook even de tijd om te ontspannen. Hij was bij het ontdekkingsconcert van Sofar Sounds Breda in de Nieuwe Veste. Dat concert werd geopend door onze eigen HB- en Kapeltuindichter Niels Landstra.

Wie helpt met breien voor peuters?

03 december 2023     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Enthousiast gingen zes dames donderdag 30 november van start met breinaalden en garen om warme truitjes te maken voor peuters in de leeftijd van 3-4 jaar. Buurthuis Gageldonk heeft de locatie ter beschikking gesteld en zo kon het groepje gezellig met elkaar aan de slag.

Sinterklaas werd vermist

28 november 2023     Redactie Monica Rijpma & Obama – Fotografie Alex De Vliegere

Dit is een verslag van onze jeugdreporter Obama, die heel erg graag wilde weten of de Sinterklaas in Gageldonk ook wel de echte Sinterklaas van op de televisie was. Dit jaar kwam Sinterklaas in Gageldonk bij het buurthuis aan, te paard met heel veel Pietermannen (en vrouwen). Hij was de gast van een echte freule, Jonkvrouwe Hannie van Gageldonk. Maar voordat hij op het podium van het buurthuis alle kinderen van de wijk kon toespreken was er sprake van een groot drama.

Sinterklaasintocht Haagse Beemden

17 november 2023     Redactie Geert Dekkers – Fotografie Alex De Vliegere

Op zondagmiddag 26 november is het weer zover. Dan komt Sinterklaas officieel aan in de Haagse Beemden en dat wordt weer een groot feest in en rondom het historische hart van de Haagse Beemden: Buurthuis Gageldonk. Het programma bestaat uit twee delen.

 

Een nieuwe prins

12 november 2023     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Het is vrijdagavond, 11 november 2023. Buurthuis Gageldonk stroomt vol met bont uitgedoste feestgangers. Blaaskapel Toeternietoe trapt de avond af en brengt evergreens ten gehore met doorgaans langzame, melodramatische intro’s. Al snel gaat de beuk erin, men laat het koper zingen. Het publiek komt in beweging, de allerkleinsten hebben de polonaise al ingezet. Dan is daar het grote moment…

De tuinen zijn weer winterklaar

07 november 2023     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Katja van Nieuwenhuizen

Laurentius Wonen, de Tuinierstudent en enkele actieve bewoners waren op zaterdag 4 november van 10.00 - 13.00 uur in de wijk Muizenberg druk in de weer met spaden, schoffels en harken om de deelnemende bewoners van de Tuintjesdag te helpen om hun voor- of achtertuin onkruidvrij te maken. Wat begon met een lichte bewolking veranderde na een uur in een flinke regenbui.

Voel je gedragen

06 november 2023     Redactie Nelleke van der Zee - Foto's aangeleverd door Jonneke Prins

Voor de derde keer werd op vrijdagavond 3 november ‘Een plek voor je verdriet’ georganiseerd door PKN- en RK- gemeenschappen in de Lucaskerk en Ontmoetingscentrum De Sleutel. Dit keer opende Ontmoetingscentrum De Sleutel om 19.00 uur haar deuren om de deelnemers van dit ritueel op een speciale wijze te ontvangen met begeleiding van Jonneke Prins en Dick de Man. Lopend langs een donker pad van bladeren, verlicht door waxinelichtjes ervaren de deelnemers het proces van donker naar licht.

 

Lekker griezelen: Halloweentocht KBS de Werft

01 november 2023     Redactie Jolande Rommens-Musquetier – Fotografie Jolande Rommens-Musquetier, Gwen Qualm-Van de Winkel, Wim Landman, Sandy en Leslie van Dongen

Zaterdag was het weer zover, de traditionele Halloweentocht van basisschool De Werft trok door de wijk Kievitsloop. Spoken, heksen, monsters, skeletten en ander gespuis, al dan niet met lichtjes versierd, liepen door de straten via snoephuisjes en donkere spannende voet- en fietspaden, verlichte spookhuizen en spooky plekjes. Je had soms wel wat moed nodig om door te lopen.

Vrijheid moet je niet verliezen omdat je je geheugen kwijt bent

31 oktober 2023     Ingezonden door Astrid Nooij, Beemdhuis

Een pad met vergeet-mij-nietjes, dat mensen met dementie laat zien waar ze heen moeten lopen. Dat is het ‘Terug naar Huis’-pad, dat de bewoners van Het Beemdhuis op woensdag 25 oktober samen met wethouder Boaz Adank van
gemeente Breda openden. Het gezamenlijke initiatief zorgt ervoor dat de bewoners van de kleinschalige woonzorglocatie vanaf nu heel makkelijk de weg naar het winkelcentrum vinden. Én weer terug.

Halloween in de Haagse Beemden en Prinsenbeek - 2023

27 oktober 2023     redactie en foto Christel Huiting

Traditioneel wordt Halloween voornamelijk gevierd in Groot-Brittannië, Ierland, de Verenigde Staten en in Canada. Inmiddels heeft het feest ook sterk aan populariteit gewonnen in Nederland. Zo ook in de Haagse Beemden en in Prinsenbeek. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, met naast het griezelen ook veel ruimte voor gezelligheid.

Nieuwe eigenaar voor SCC ‘t Kraaienest

18 oktober 2023     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

Sociaal Cultureel Centrum ’t Kraaienest heeft sinds 1 september een nieuwe eigenaar. Diego Theunissen (29 jaar) heeft het stokje overgenomen van Peter Rovers en André Huijbregts. Vooralsnog blijft alles hetzelfde, maar in 2024 gaat Diego bekijken of hij wat meer activiteiten kan organiseren om ’t Kraaienest een gezellige ontmoetingsplek voor de wijkbewoners te laten zijn. 

Plek voor je Verdriet, 3 november

18 oktober 2023     Ingezonden door Dick de Man

Vlak na Allerzielen, op 3 november, wordt ‘Plek voor je verdriet’ georganiseerd in Ontmoetingscentrum De Sleutel. Een bijeenkomst waarin samen stil wordt gestaan bij verdriet: om overleden dierbaren, om mensen die je ergens in het leven bent kwijtgeraakt en ook om dromen die niet uitkwamen of hoop die je verloren bent.

Met de benen buiten bij opening nieuw infopunt Netwerk Haagse Beemden Verbindt

13 oktober 2023     Redactie en fotografie Monica Rijpma

Eindelijk was het zover. Na ruim twee jaar lobbyen door vrijwilligers van het Netwerk Haagse Beemden Verbindt, is er bij winkelcentrum Heksenwiel een nieuwe ontmoetingsplek. Het informatiepunt ‘De Bezemsteel’ is te vinden aan de achterzijde van winkelcentrum Heksenwiel (waar ook de bieb te vinden is) en is strategisch geplaatst direct naast de geldautomaat die daar hangt. 

 

Opening Buurtpunt De Bezemsteel

06 oktober 2023     Ingezonden door Wim Schul

Op zaterdag 7 oktober wordt op Heksenakker 76 Buurtpunt de Bezemsteel geopend. Dit was drie jaar geleden één van de plannen van het bewonersnetwerk Haagse Beemden Verbindt. 'Heksenwiel krijgt Bezemsteel', zo noemden we indertijd dit plan. Als bewoners geven we daar vorm aan, want het gaat om onze wijk.

Van alles te beleven op Braderie Heksenwiel

02 oktober 2023     Redactie en fotografie Jolande Rommens-Musquetier

Vrijdag 29 september en zaterdag 30 september was het braderie op winkelcentrum Heksenwiel. Het plein en de winkelgalerij zijn goed gevuld met allerlei leuke kramen waar je lekker kan snuffelen. Kleding, sieraden, geurtjes van zowel parfum als wierook en allerlei knutseldingen of nieuwe accessoires voor je huis of tuin. Ook zijn er lekkere hapjes en snoepkramen.

Wijkjurylid uit de Haagse Beemden overhandigt prijs aan Theater Oostpool

27 september 2023     Redactie en fotografie Monica Rijpma

Toen theatermaker Adelheid Roosen in 2009 voorzitter werd van de vakjury van het Nederlands Theater Festival, besloot ze meteen om in Amsterdam de eerste wijkjury op te richten. Het was een belangrijke uiting van de verbondenheid van het theater met de wijken in een stad. Het theater is bedoeld voor iedereen en niet voor een ‘culturele elite’. Haar initiatief werd uitgebreid naar andere steden en ook in Breda is er sinds 2021 een wijkjury.

Burendag in Gageldonk

24 september 2023     Redactie en fotografie Monica Rijpma

Zoals elk jaar in het laatste weekend van september, kunnen buren met en voor elkaar activiteiten organiseren en een bijdrage voor de kosten aanvragen bij het Oranje Fonds. Samen met medeoprichter Douwe Egberts wordt burendag het ultieme moment voor koffieklatsch.

World Cleanup Day

18 september 2023     Redactie Jolande Rommens-Musquetier – Foto Pascal van Boxel

Het was cleanup day afgelopen zaterdag. Mensen gewapend met vuilniszak en grijper hebben weer heel veel zwerfvuil opgeruimd. De bermen en de straten en de wijk hebben, met een beetje mazzel, door deze vrijwilligers een schoonmaakbeurt gehad. Dat is prettig!

 

Geslaagde samenwerking voor de eerste HB vrijwilligersmarkt

11 september 2023     Redactie en fotografie Monica Rijpma

Iedereen weet de vestiging Breda Noord van de Nieuw Veste goed te vinden. Wat weinig mensen weten, is dat de bibliotheek bij winkelcentrum Heksenwiel beschikt over een mooie multifunctionele ruimte die op 1 september werd ingezet als ontmoetingsruimte voor de eerste vrijwilligersmarkt voor onze wijk.

Terug naar huis-pad voor mensen met dementie

09 september 2023     Ingezonden bericht

Bewoners van Het Beemdhuis kunnen straks vergeet-mij-nietjes volgen om de weg van winkelcentrum Kesteren terug naar huis te vinden. De woonzorglocatie voor mensen met dementie werkt samen met de gemeente Breda aan de aanleg van een Terug naar huis-pad. 

Culinair Bikers sponsorrit op 3 september

06 september 2023     Ingezonden door Culinair Bikers

Op deze zomerse derde september reden 66 deelnemers de sponsorrit ten behoeve van stichting Rolerisuit. Zoals elk jaar wordt deze mooie rit met na afloop een warme hap, georganiseerd door de Culinair Bikers.

Kinderboerderij De Sik viert 35-jarig bestaan

28 augustus 2023     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Alex De Vliegere

Het begon met een droom van wijkbewoner Anneke Roodbol-Voetel om een kinderboerderij te beginnen in de Haagse Beemden. Dit was naar aanleiding van de leuke reacties die zij kreeg op haar beesten die zij in de voortuin had.

Genieten tijdens de Zomeravonden

24 augustus 2023     Redactie Nelleke van der Zee – Fotografie Alex De Vliegere

De vrijwilligers van Ontmoetingscentrum De Sleutel, Grote Broer en Grote Zus en het team van vrijwilligers van kinderboerderij De Sik kijken tevreden terug op twee geslaagde Zomeravonden in de buurttuin. De muziek werd verzorgd op woensdagavond 16 augustus door High Time Music en op donderdagavond door de band Melody.

Leuke activiteiten tijdens de Stuif Es In

17 augustus 2023     Redactie Nelleke van der Zee

De zomervakantie is weer bijna voorbij. Traditiegetrouw sluit het team van vrijwilligers van Buurthuis Gageldonk deze af met een gezellige Stuif Es In. Diverse activiteiten worden op tafels in de grote zaal aangeboden aan de deelnemende kinderen. Van 21 tot en met 24 augustus van 09.00 - 16.00 uur kan er weer volop worden geknutseld voor 5 euro per dag.

 

Swingen, kletsen en verbinden in de Buurttuin

14 augustus 2023     Redactie Nelleke van der Zee

Zoals voorgaande jaren zullen op 16, 17 en 24 augustus door de vrijwilligers van Ontmoetingscentrum De Sleutel, kinderboerderij De Sik en Grote Broer en Grote Zus gezellige Zomeravonden met livemuziek worden georganiseerd in de Buurttuin bij Ontmoetingscentrum De Sleutel. Buurtbewoners kunnen dan genietend van een drankje van 19.00 - 22.00 uur naar de muziek luisteren of een dansje wagen.

 

Een bezemsteel voor het Heksenwiel vanaf oktober 2023

03 augustus 2023     Redactie Monica Rijpma

Tussen Utrecht en Den Haag ligt het kleine stadje Oudewater waar sinds de vijftiende eeuw een echte heksenwaag is gevestigd. Heksen en heksenvervolging spreken nu tot onze verbeelding maar er was een tijd dat het al gevaarlijk was voor een vrouw om alleen te wonen zonder man of gezin. Ze werd dan al snel uitgemaakt voor heks. Vooral als het een wijze vrouw was, die veel wist van natuurgeneeskunde. De heksenwaag was een instrument om juridisch vast te stellen of een vrouw heks was of niet.

Culinair Bikers organiseert sponsor-motorrit Rolerisuit

31 juli 2023     Ingezonden door Culinair Bikers

Culinair Bikers nodigt alle motorrijders uit voor de sponsorrit op zondag 3 september. De rit is ongeveer 170 kilometer lang en is uitgezet over leuke kronkelweggetjes en mooie dijkjes.

Brocantemarkt voor klaslokaal Kenia

06 juli 2023     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Onderwijs en uitzicht op werk zijn de basis voor een goede toekomst van ieder kind. Zo ook de kinderen in Kenia. Het Kenia Scholingsproject Prinsenbeek ondersteunt scholen met voorzieningen: van sanitair tot lunchprojecten. Het biedt ook de kans om naast het basisonderwijs, middelbaar onderwijs aan te kunnen bieden. De betrokkenheid en zorg voor elkaar van de Keniaanse cultuur is één van de aspecten die vertaald wordt naar diverse activiteiten in Prinsenbeek.

^ Naar boven