Sociaal Cultureel

In deze rubriek worden diverse sociaal-culturele activiteiten getoond.

12

Bewoners een thuis bieden

09 november 2021     Redactie Nelleke van der Zee – Foto aangeleverd

Thebe|De Hillen aan de Heksenwiellaan 52 is een kleinschalige locatie voor mensen met een somatische indicatie (lichamelijke aandoening) of een pg (psychogeriatrie; mensen met dementie). Medewerkers doen er alles aan om samen met de naasten van de bewoners ervoor te zorgen dat de bewoners een zinvolle dagbesteding hebben en zich thuis voelen.

CC Giegeldonk installeert nieuwe Prins Carnaval

09 november 2021     Ingezonden bericht

Afgelopen jaar gaat niet de boeken in als een fantastisch carnavalsjaar. Corona zorgde ervoor dat alle evenementen gecanceld werden en met man en macht is gewerkt om op een digitale wijze toch nog enigszins een carnavalsgevoel bij de mensen thuis te brengen. Dit jaar zouden we alles in gaan halen. Das ginne kunst!

Repaircafé beleeft voorzichtige herstart

02 november 2021     Redactie en Foto Alex De Vliegere

Taco Buitenhuis reageerde op de oproep voor een coördinator voor het opnieuw op te starten Repaircafé in Wijkcentrum Heksenwiel. Hij vertelt enthousiast over de voortgang, de eerste reparatiesessies na de coronastop.

Spanning en sensatie in de Haagse Beemden

31 oktober 2021     Redactie Tilly van Doorn - Fotografie Ton van Doorn

Vrijdagavond was het zover: eindelijk weer een halloweenoptocht in de Haagse Beemden. En wat voor één! Wegens corona kon het vorig jaar niet doorgaan en zo was de laatste optocht alweer twee jaar geleden. Dat oud en jong dit gemist heeft, was die avond wel duidelijk. Een lange rij verklede, geschminkte, gemaskerde en lichtgevende deelnemers vormde zich voor de ingang van Kinderboerderij De Sik, om mee te lopen in deze spannende optocht.

Heb jij stalen zenuwen?

26 oktober 2021     Redactie Nelleke van der Zee – Fotografie Alex De Vliegere

Het is bijna zover, de wijk wordt binnenkort overspoeld met griezels, zombies, mummies en spoken. In verschillende wijken wordt Halloween gevierd. De personages kunnen zo griezelig zijn dat jij er stalen zenuwen voor moet hebben. Buurthuis Gageldonk, Kinderboerderij De Sik, Ontmoetingscentrum De Sleutel, Grote Broer en Zus en de Kroeten Heksen hebben diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. HBNieuws zet ze voor u op een rijtje.

Spelen met schaduw en toveren met lijnen

19 oktober 2021     Redactie Tilly van Doorn - Fotografie Ton van Doorn

In Inloop VERbindING vond vrijdag een MaakMeeAtelier-workshop plaats door kunstschilder William van der Zanden. De deelnemers hebben thuis de meemaakmand ontvangen en konden aanschuiven om mee te doen aan deze opdracht. William koos dit keer voor ‘tekenen in perspectief’. Hij legt uit hoe je van een vlakke tweedimensionale (2D) tekening een driedimensionale (3D) tekening kunt maken door diepte te suggereren.

Ons filmgeheugen op internet

06 oktober 2021     Ingezonden bericht

BrabantinBeelden neemt je mee terug naar hoe het was in Brabant. Spelende kinderen op straat, ‘ons mam’ in haar schort achter het fornuis, ploegende boeren, winkels en mode, maar ook schoolfoto’s of films van optochten, verjaardagen en straattaferelen: duizenden foto’s en films met verhalen over leven en werken, bidden en feesten en wonen en ontspannen in Brabant.

Burensales slaan goed aan

29 september 2021     Redactie en vlog Geert Dekkers – Fotografie Alex De Vliegere

In Prinsenbeek stond op zaterdag de Rommelroute centraal en in de Haagse Beemden kon je op zondag door de wijk struinen tijdens de burensale. Prinsenbeek beleefde een groot succes. Vanuit hun eigen omgeving konden bewoners hun koopwaar aanbieden. In de middag werd het zo druk dat er geen parkeermogelijkheid meer was voor de auto’s. Veel kopers deden zelfs rechtstreeks vanuit hun auto een bod. De sfeer was ongekend vrolijk.

Wie was Petronella Moens?

20 september 2021     Ingezonden door Wim Schul

Een lezing door René Koekkoek in Ontmoetingscentrum De Sleutel op donderdag 23 september.

Een van de straten in de Haagse Beemden is vernoemd naar Petronella Moens. Wie was zij? Op donderdag 23 september komt René Koekkoek, als historicus verbonden aan de Universiteit van Utrecht, daarover vertellen.

Eerste lustrum Burendag Nicoline Swijgmanstraat

02 september 2021     Redactie en foto Monica Rijpma

In de Nicoline Swijgmanstraat wonen een aantal Wonen+-vrijwilligers. Enkelen daarvan begonnen vijf jaar geleden met een Burendagevenement. Komende zaterdag 4 september van 11.00 tot 15.00 uur is het alweer de vijfde keer dat de buurtbewoners met elkaar over de heg in gesprek gaan en samen de straat opvrolijken en opknappen.

Domper voor Duikbootfestival

16 augustus 2021     Redactie en foto’s Alex De Vliegere

Voor de tweede keer op rij is het Duikbootfestival, dat gepland stond op 28 augustus bij de Asterdplas, afgelast. Lange tijd leek het erop dat het muziek- en dansfestijn wel door mocht gaan.

 

Ontspannen met zentangle

16 augustus 2021     Redactie en foto Anja Wierckx-Staps

Iedereen doet het weleens, tijdens een gesprek of vergadering, gedachteloos wat figuurtjes op een hoekje van je papier tekenen. Deze manier van tekenen wordt zendoodle genoemd. ‘Zen’ komt van een Japanse vorm van Boeddhisme en ‘doodle’ betekent in het Engels ‘krabbelen’. Wanneer je doelgericht herhalende patronen tekent en samenvoegt tot een geheel heet het zentangle, waarbij tangle staat voor wirwar of knoop.

MaakMeeAtelier in De Sleutel

01 juli 2021     Redactie Tilly van Doorn-Cogenbach – Foto Ton van Doorn

In juni is het project MeeMaakMand weer in de Haagse Beemden van start gegaan. Naast de inmiddels bekende mand met creatieve uitdagingen, is er voor de deelnemers tweemaal per maand gelegenheid om deel te nemen aan de ‘MaakMeeAteliers’. 

Kunst en cultuur bij 44 jaar Haagse Beemden

22 juni 2021     Redactie Monica Rijpma – Foto’s Paul Godefroij

Hoewel Haagse Beemden Verbindt een bescheiden feestje had aangekondigd, kon iemand met een brede belangstelling aardig wat mislopen bij de viering van HB44. Gelukkig is uw krant er om verslag te doen.

Wijkverjaardag Haagse Beemden op De Donk

21 juni 2021     Redactie Tilly van Doorn-Cogenbach – Foto’s Ton van Doorn

Ook in winkelcentrum De Donk werd het 44-jarig bestaan van de wijk Haagse Beemden feestelijk gevierd. De winkeliersvereniging zorgde in samenwerking met Carnavalsvereniging Giegeldonk voor een vrolijke, muzikale ochtend. Daarbij werd een kopje koffie met een ‘Giegeltje’ aangeboden aan het winkelend publiek.

Wijkverjaardag, eerste indrukken

19 juni 2021     Foto's Alex De Vliegere

Haagse Beemden 44 jaar, eerste indrukken

Nieuwe jeu-de-boulesbaan in de wijk

17 juni 2021     Redactie en foto’s Anja Wierckx-Staps

Een kleine twee jaar geleden was Henk Kooij met een buurtbewoner in gesprek over koersbal. Daar is ruimte voor nodig en het moet steeds schoongemaakt en opgeruimd worden. Al pratende kwam men op een jeu-de-boulesbaan uit. Dat kan gewoon buiten en het is daarmee altijd voor iedereen in de buurt te gebruiken. Er werd een aanvraag ingediend bij de gemeente.

44 Jaar Haagse Beemden

15 juni 2021     Aankondiging op Youtube door Geert Dekkers

Aankondiging op Youtube van de wijkverjaardag op zaterdag 19 juni, door HBNieuwsvlogger Geert Dekkers.

Wijkverjaardag

13 juni 2021     Redactie Alex De Vliegere en Monica Rijpma

Driewerf hoera! Op 19 juni viert de wijk Haagse Beemden haar 44e verjaardag. Er staan daarom een aantal leuke activiteiten op stapel. Op de Donk presenteert CC Giegeldonk om 11.11 uur een feestelijke borrel: het Giegeltje. Netwerk Haagse Beemden stelde in samenwerking met Bekom, de Lucaskerk en werkgroep Asterdplas ook een feestelijk programma op.

Eerste MaakMeeAtelier van de MeeMaakMand

11 juni 2021     Redacteur Nelleke van der Zee – Foto Alex De Vliegere

Ria Smans (81 jaar) krijgt niet alleen voor de eerste keer een MeeMaakMand, maar mocht ook deelnemen aan het eerste MaakMeeAtelier. Dit werd gegeven door kunstenaars Natasja Ahout en José Jonkers in Buurthuis Gageldonk op woensdagochtend 9 juni van 10.00 tot 12.00 uur.

12
^ Naar boven