Op Nassaudag die gehouden wordt op Tweede Pinksterdag maandag 20 mei, zijn er veel activiteiten op locaties in Breda die verband houden met de Nassaus, de voorouders van onze Koninklijke familie. Willem van Oranje, de beroemdste Bredanaar aller tijden, is dit jaar te ontmoeten in de kapel van hotel Nassau.
Thema in Nieuwe Veste is ‘Glas-in-lood’ geïnspireerd op de 88 glas-in-loodramen van hun voormalige Speelhuis aan de Speelhuislaan. Het volledige programma-overzicht voor volwassenen én kinderen is te vinden op onze website bredanassaustad.nl. We sluiten de dag of met een Nassaulezing over het Beleg van Breda vierhonderd jaar geleden in hét Nassaumonument de Grote Kerk Breda met de titel: Trots op een Nederlaag?
De wieg van onze koninklijke familie staat in Breda. Ze woonden van 1404 tot 1567 in Breda en hebben de stad sterk beïnvloed. Door hun aanwezigheid verandert Breda van een gewone stad in een belangrijke stad. Breda heeft veel geprofiteerd van deze tijd.
Het kasteel van Breda is één keer per jaar, op Nationale Kastelendag op Tweede Pinksterdag, open voor publiek.
Alle activiteiten op Nassaudag vinden plaats op locaties in Breda die te maken hebben met de Nassaus, zoals het kasteel, de Grote Kerk en Bouvigne. Bij elke activiteit staat informatie over wat die plek met de Nassaus te maken heeft. Bezoekers van de Nassaudag leren over de geschiedenis van Breda.
Opening
We openen de dag om 11.00 uur bij het stadhuis op de Grote Markt met een historisch optreden door House of Wax met de Garde Grenadiers en Jagers en daarna een optocht door de stad. Het stadhuis is vrij toegankelijk. De binnenstad gaat terug in de tijd met op verschillende plaatsen straattheater, middeleeuwse muziek en verhalen over de geschiedenis van de stad. Op het KMA-terrein zijn rondleidingen en demonstraties. De Grote Kerk is open met nu de kleurrijke expositie RE-BELLE van Maria Roosen. En de Grote Toren met het mooiste uitzicht van Breda is te beklimmen.
In de kapel van hotel Nassau vertelt de beroemdste Bredanaar aller tijden, Willem van Oranje, over zijn rol in de geschiedenis van Breda. Op het Chassépark zijn een oude ambachtenmarkt, oud-Hollandse spelletjes en een roofvogelshow. In De Nieuwe Veste is een familie-programma met als thema ‘Glas in lood’. Er zijn demonstraties van glas-in-lood, workshops in de Makersbase, het kunstwerk Raamwerken en voor de allerkleinsten voorleessessies. Raamwerken is door Tom Heerschop gemaakt voor de Manifestatie SPEEL! van afgelopen zomer aan de Speelhuislaan. In de Waalse Kerk zijn exposities en in het Begijnhof voordrachten. En deze dag is ook de permanente expositie over de Nassaus In het Stedelijk Museum is te bezoeken.
In de omgeving
Men kan met een paardentram naar kasteel Bouvigne, vertrekhalte op het Van Coothplein. Er is een rondleiding door het kasteel, een expositie over haar historie en schminken voor kinderen. Op de website bredanassaustad.nl staan wandel- en fietsroutes door Breda en locaties waar papieren versies te krijgen zijn.
Nassaulezing
Onderwerp van de Nassaulezing in de Grote Kerk Breda is de Overgave van Breda zo’n vierhonderd jaar geleden die ons blijkbaar niet deert. Hij is op maar liefst drie plaatsen tegelijk te zien: in het Stadhuis, het Stedelijk Museum en de Egmondgalerij van het Kasteel van Breda; en ook nog in grootformaat. Voor Spanje was de Overgave van Breda natuurlijk een groot succes. Maar wat dacht toen de overwegend katholieke bevolking van Breda? De lezing begint om 20.00 uur en aanmeldingen zijn mogelijk via onze website.
Programma
Het volledige programma staat op bredanassaustad.nl en in het programmaboekje dat op verschillende locaties in Breda verkrijgbaar is.