Kiek in de wijk

 

 

Kiek - Groot hoefblad (Petasites hybridus)

23 april 2024     Foto Jan Brouwer

Deze plant is vooral bekend vanwege zijn enorm grote bladeren. Groot hoefblad doet het goed in vochtige omgevingen, zoals aan de oevers van de waterlopen in de Haagse Beemden. De knotsvormige bloemen zijn vroeg dit jaar, het blad volgt pas later.

Kiek – Sloop

19 april 2024     Fotografie: Bert van Halteren en Maud Quaedvlieg

Notitie van de fotograaf: “Ik reken dit toch nog een beetje tot de Haagse Beemden omdat iedereen er langs rijdt. Het betreft de sloop van het oude Elka Pieterman pand op de hoek van Moerlaken en Konijnenberg.”

 

Kiek – Kiekenhof

17 april 2024     Fotografie Jan Brouwer

Foto’s van de ‘dependance van de Keukenhof’. Deze bloemenpracht is te vinden op de hoek Moerenpad - Louwersdonk. Een feest voor het oog.

Kiek – Reddingsoperatie

08 april 2024     Ingezonden door Vivian Maas

Sem (5): "Weet je wat ik vandaag heb gedaan? Kuikens gered! Ze konden niet uit het water komen en samen met Eline heb ik ze uit het water getild. Daarna moesten we ze nog de hoge trap op helpen tot ze allemaal weer bij hun moeder waren." Eline en Sem kennen elkaar niet maar waren even samen echte ‘dierenredders’. Locatie: Het water bij winkelcentrum Heksenwiel.

Kiek – Eendjes

27 maart 2024     Foto Monique Haas

Monique zegt: “Al vroeg in de lente gaan deze twee babyeendjes met hun moeder op pad. Ze ontsnappen al aan haar aandacht en wandelen alle kanten op.” We moeten de foto bijna tot op pixelniveau uitvergroten om de kleine poelekes, die dus in acuut levensgevaar verkeren, daadwerkelijk te kunnen zien.

Kiek – Knotwilgen

16 maart 2024     Foto ingezonden door Monique Haas

Er wordt weer overal druk gesnoeid. Zo zijn ook de knotwilgen naast het Graaf Engelbrecht College weer flink gekortwiekt. Dit moet ook wel want voor bomen die in de nabijheid van hoogspanningsleidingen groeien geldt een maximaal toegestane hoogte.

Kiek – Kringloop

28 februari 2024     Fotografie Jan Brouwer

Jan reflecteert over de kringloop van het leven: “Laatst wat foto's gemaakt bij de Emerput. Een compleet verrotte en afgebroken wilg levert toch nog een foto op. Die structuur van dat rotte hout, is het niet prachtig? Verder nog wat mos dat op de afgestorven takken van een vlierstruik groeit.”

Kiek – Februari

24 februari 2024     Fotografie Paul Godefroij

Hoe kan een maand met het grauwste weer uiteindelijk toch de meest kleurrijke van het jaar zijn?

Antwoord: door carnaval!

Kiek – Voetballen bij kunstlicht

23 februari 2024     Foto Paul Godefroij

Onze fotograaf Paul maakte onlangs deze foto: ‘Voetballen bij kunstlicht bsv Boeimeer’. Échte voetballers laten zich niet tegenhouden. Niet door weer en wind, …en dus ook niet door winterse duisternis.

Kiek – In betere kringen

22 februari 2024     Foto Maud Quaedvlieg

In betere kringen drinkt men graag een glaasje. Het euvel van kringen in een houten tafel valt maar moeilijk te verhelpen. Waarom deze dan niet gewoon tot kunst verheffen? Als ze beginnen te dansen weet u dat u aan uw taks zit!

Kiek - Stilleven met winkelwagentje

21 februari 2024     Foto Bert van Halteren

Een Aldi-karretje op de Somerweide, dat is een aardig stukje uit de buurt van zijn honk toch? Wolken en waterplassen versterken het dramatische effect van dit tafereeltje. Gewoon te zien midden in onze wijk.

Kiek - Ransuil

19 februari 2024     Foto ingezonden door Rimco Maas

I've got my eyes on you. Soms kom je verborgen pareltjes in de wijk tegen zoals deze (oplettende) ransuil op zijn roestplaats.

Kiek – Wateroverlast

18 februari 2024     Foto Bert van Halteren

De wereld is nog steeds zó nat dat veel bomen met de voetjes in het water staan, …en dat de hond uitlaten soms wel iets weg heeft van een moderne balletuitvoering.

Kiek – krokusvakantie

17 februari 2024     Foto Anrieke Eppink

Anrieke zegt: “Hierbij een foto van krokussen aan de Louwersdonk. Het is officieel carnavalsvakantie, maar vroeger noemden we dit toch echt de krokusvakantie. En dat is niet voor niks...”

Kiek - Lente-els

14 februari 2024     Foto Bert van Halteren

Deze foto is vandaag precies één jaar oud. Deze els stond er vorig jaar als een ‘muziekstuk’ bij. Hoe ver is hij nu?

Kiek – IJsbloemen?

11 februari 2024     Fotografie Geert Dekkers

Elk jaar kondigen de krokussen en voorjaarsnarcissen aan dat de lente onafwendbaar in aantocht is. Deze ‘diepvriesbloemen’ hebben momenteel over de temperatuur niets te klagen. Wij overigens ook niet!

Kiek - Januari 2024

27 januari 2024     Fotografie Jan Brouwer

Een maand waarin het weer vele gezichten toonde, en wie weet wat er nog komt! Water, wind, sneeuw, ijzel en koude. Storm, milde momenten, een heerlijk winterzonnetje en spectaculaire wolken. Het was er allemaal. En niet te vergeten: de terugkeer van het licht.

Kiek – Schooikar

21 januari 2024     Foto Bert van Halteren

Giegeldonk met schooikar op het Heksenwielplein.

Kiek – Pia of Henk?

18 januari 2024     Foto ingezonden door Monique Haas

Tijdens een wandeling zag ik deze omgevallen boom over de sloot liggen ter hoogte van het bruggetje in de buurt van de Ma Ueberfeldstraat in de Haagse Beemden. Is storm Pia of storm Henk hieraan schuldig?

Kiek – Sneeuwspecial

16 januari 2024     Fotografie Paul Godefroij, Jan Brouwer en Geert Dekkers

Een gewoon mens denkt: ‘Sneeuw? Koude voeten!’ Fotografen denken: ‘Sneeuw? Mooie plaatjes!’ Beiden hebben gelijk, zo blijkt uit onderstaande fotoreportage. HBN-MP-fotografen Paul Godefroij, Jan Brouwer en Geert Dekkers trotseerden voor u de elementen en schoten erop los.

Kiek – Marmer?

09 januari 2024     Fotografie Geert Dekkers

Nee, ijs! In het slootje langs de dijk (Lange Bunderpad).

Kiek – Straling

07 januari 2024     Redactie Alex De Vliegere – Foto Paul Godefroij

Is de introductie van 5G een vloek of een zegen? In de wachtkamer bij de huisarts staat een folderrekje vol met infoflyertjes over allerlei ziektes. Gelukkig heb ik van de meeste ervan helemaal geen last. Het foldertje ‘Eerlijk over straling’ vangt mijn blik. Daar is immers geen ontkomen aan.

Kiek – Jammer

03 januari 2024     Fotografie Geert Dekkers

Het afsteken van vuurwerk kan schade berokkenen, per ongeluk, maar te vaak ook opzettelijk, zoals hier langs de Arenberglaan. Dit soort acties dragen bij aan de gestage afname van het draagvlak voor de acceptatie van vuurwerk. Heel jammer.

Kiek – Zonsopkomst

31 december 2023     Foto Jan Brouwer

Nu eens geen hoog water, maar een prachtige zonsopkomst in de Haagse Beemden op de voorlaatste ochtend van 2023. Ochtendrood, water in de sloot, zoals het gezegde luidt. Er schijnt overigens serieus onderzoek gedaan te zijn naar de juistheid van dit gezegde.

 

Kerstgroet

25 december 2023     Redactie HBN-MP – Foto archief HBN-MP

Namens de voltallige redactie van HBNieuws - Modern Prinsenbeek wensen de kerstman en elf Joulutonttu alle lezers een mooi kerstfeest.

Kiek – Kauw

23 december 2023     Foto Geert Dekkers

Sta ik daar met mijn chique donkere donzen dekbed als voorbereiding op een ijskoude witte kerst…, die dus niet komt.

Dubbelkiek – Zon op / zon onder

21 december 2023     Fotografie Paul Godefroij

Onze fotograaf Paul Godefroij legde een ‘Granieten zonsopkomst’ vast vanaf de parkeerplaats bij de internationale bushalte. Later op de dag was hij getuige van de zonsondergang, gezien vanaf de Asterdplas.

Kiek – Snoeiwerk

19 december 2023     Fotografie Paul Godefroij

Onze fotograaf Paul Godefroij legde vast: ‘Rigoureus snoeiwerk bij de Asterdplas’.

Kiek – Bijzonder

14 december 2023     Fotografie Jan Brouwer

Ik zag deze bijzondere plaats om een verkeersbord te monteren. Beetje hoog lijkt mij. Op deze locatie (Rietdijk - Achter Emer) moet je dus niet alleen voor je kijken en op de weg letten, maar ook nog eens naar boven. Zouden de palen op zijn geweest, waarop normaal gesproken verkeersborden op een normale hoogte worden gemonteerd? Wie het weet mag het zeggen.

 

Kiek - Roodborst

08 december 2023     Redactie en fotografie Bert van Halteren

Kom ik zaterdag bij Poppelaars een kerstboom uitzoeken, word ik verwelkomd door een mooi roodborstje dat rustig op nog geen halve meter van ons vandaan zachtjes zanggeluidjes zat te maken. Een klein geluksmomentje in de Haagse Beemden...

Kiek – Dag Sinterklaasje

06 december 2023     Foto Alex De Vliegere

Het grote werk zit er weer op. Hartelijk gefeliciteerd met uw verjaardag en graag weer tot volgend jaar Sint!

Kiek – Opletten

03 december 2023     Foto Bert van Halteren

Het is opletten geblazen 's nachts met deze nieuwe paaltjes op de fietspaden.

Kiek – Hoor ik daar geen paardenvoetjes?

02 december 2023     Foto Alex De Vliegere

Trippel, trappel, trippel trap. Het is het paard van Sinterklaasje…

Kiek – Herfstpracht

27 november 2023     Foto Bert van Halteren

Fotograaf Bert van Halteren: “Een dubbele roos in onze tuin brengt een laatste herfstgroet...”

Kiek – Op een kluitje

20 november 2023     Foto ingezonden door Monique Haas

Lezeres Monique Haas zond ons dit mooie plaatje met de begeleidende tekst: “Een gezellig groepje zwammetjes op een kluitje tijdens een herfstwandeling gespot onder aan de voet van een knotwilg naast het Cruyff Court in de Haagse Beemden.”

Kiek – Voorpret

19 november 2023     Foto Jan Brouwer

Het grote elfde van de elfde feest van CV Giegeldonk was tot in de puntjes verzorgd en daarom dan ook buitengewoon geslaagd. Dit komt mede door de grote versierders die gedurende de dag Buurthuis Gageldonk in een prachtige feestzaal omtoverden. Complimenten!

Kiek - Kaars

18 november 2023     Foto Geert Dekkers

Vanavond wordt voor de laatste keer de kaars ontstoken: een laserstraal die tot tien kilometer hoogte kaarsrecht de ruimte in straalt. De allergrootste en een wereldwijd unicum. Natuurlijk kunt u afreizen naar het lichtfestival Glow te Eindhoven maar ook vanuit de Haagse Beemden en Prinsenbeek is deze groene straal van 22.30 tot 23.00 uur in het zuidoosten (vanaf Eindhoven Airport) zichtbaar.

Kiek – Sint Maarten

11 november 2023     Foto Geert Dekkers

Vanavond is het voor kinderen weer een groot feest als ze in groepen bij u aanbellen en een feestelijk Sint Maartensliedje ten gehore brengen. Om de feestvreugde te verhogen is het gebruikelijk dat de heer of mevrouw des huizes als beloning een lekkernij aan de kinderen geeft. Prachtig zijn na zonsondergang de vele kleurrijke lampionnetjes die de kinderen dragen.

Kiek - Lakhsmi

06 november 2023     Foto Jan Brouwer

Dit tafereeltje zag ik in de struiken rond de Emerput, tijdens een wandeling met de hond. Natuurlijk geen camera bij me, dus maar een kiekje gemaakt met mijn telefoon. Het lijkt wel een klein altaar. Volgens Google zou het een beeldje zijn van de hindoegodin Lakhsmi.

Kiek – Kabouters zoeken het hogerop

05 november 2023     Foto William van der Zanden

William zegt: “Paddenstoelen in een bovenverdieping van een boom aan de Burgstsedreef! Het schijnt dat de kabouters het liever ook wat hogerop zoeken in verband met het natte weer ;-)”

Kiek – Wandelen

02 november 2023     Ingezonden door Joke van den Bliek

Beste lezers, ik wandel graag met andere mensen. Elke zaterdag ochtend vanaf de Asterdhoeve om 10.00 uur. We lopen een uurtje of net iets meer. Koffie drinken na afloop. Tijdens het lopen genieten van de natuur en voor iedereen toegankelijk. Gratis en tot ziens.

Kiek – Ragfijn

25 oktober 2023     Foto Alex De Vliegere

Rag zó fijn dat ze niet zichtbaar is zolang de zon er niet op schijnt. Doet ze dat wel dan vormt het web een perfecte hangmat voor de zonnebadende spin. Het is dus altijd goed. Blijft wel de vraag hoe het kan dat de spin niet aan haar eigen rag plakt.

Kiek – Glasvezel

19 oktober 2023     Fotografie Paul Godefroij

De hele zomer zijn de mensen van KPN Netwerk druk doende geweest om overal in de wijk glasvezelkabels in de grond te leggen. Dit deel van het werk is nu zo goed als klaar. Voor alle deuren steken dunne glasvezelsprietjes uit de stoepen omhoog. Daarmee kunnen we over een tijdje allemaal van supersnel en storingsvrij internet genieten, zegt men.

Kiek - Halloween voorpret

17 oktober 2023     Fotografie Monique Haas

  • Het duurt nog even, maar Halloween komt er weer aan, ook in de Haagse Beemden. Het bijgaande tafereel, gefotografeerd tegenover de Petronella Moensstraat werd ons toegezonden door lezeres Monique Haas. Haal het kunstbloed maar vast tevoorschijn. Whoeaaah…

Kiek – Taludmaaier

15 oktober 2023     Fotografie Geert Dekkers

Wie zegt dat werken bij de groenvoorziening niet spannend kan zijn?

Kiek – Zwammentijd

09 oktober 2023     Fotografie Geert Dekkers en Alex De Vliegere

Een pracht van een vliegenzwam en een perfecte  parasolzwamtweeling. Het feest is amper begonnen maar we mogen nu al spreken van een uitstekend zwammenjaar!

Kiek – Kastanjes

07 oktober 2023     Fotografie Jan Brouwer

Fotograaf Jan zegt: “Tamme kastanjes dus. Ze zijn weer volop te vinden, wat een duidelijk teken is dat de herfst nu toch serieus is begonnen.”

Kiek - Zandoogjes en dikrandtonderzwam

05 oktober 2023     Fotografie Bert van Halteren

Onze medewerker Bert van Halteren zegt: “De zandoogjes zijn weer volop te zien in de Haagse Beemden. Dit Bonte zandoogje fotografeerde ik laatst bij het 'Geiteneiland'. Ook legde ik deze grote dikrandtonderzwam vast. De bast van de boom loopt naadloos over in de zwam.”

Kiek - Waterscooter

03 oktober 2023     Foto Alex De Vliegere

Vandalisme? Vervuilingsdrang? Verspilzucht? Verveling? Een creatief proces??? U mag het zeggen!

Kiek – Avondje Overkroeten

20 september 2023     Foto Bert van Halteren

De ochtendstond heeft goud in de mond. Maar in Overkroeten geldt dat ook voor de avonden. Bijgaande foto van onze medewerker Bert van Halteren levert hiervan het bewijs.

Kiek - Mistkrabber

18 september 2023     Fotografie Paul Godefroij

In alle vroegte was onze HBNieuws – Modern Prinsenbeekfotograaf Paul Godefroij voor u op pad om de versluierende schoonheid die de ochtendmist creëerde voor u vast te leggen. De Luchtmachttoren, bijna hoog genoeg om een wolkenkrabber te zijn, doopt hij hierbij om in ‘mistkrabber’.

Kiek - Nachtvlinder

10 september 2023     Foto Jan Brouwer

We beschouwen ze vaak als enge monstertjes maar als je goed kijkt zie je toch gewoon een knuffelbeestje?

 

Kiek – Mooi weer

06 september 2023     Foto Bert van Halteren

Bert van Halteren maakte deze leuke spiegelkiek op een mooie zondagmiddag bij het Moerenveldje tegenover de Kapeltuin. Als de zon schijnt gaat alles stralen!

Kiek – Boormachine

03 september 2023     Foto Jan Brouwer

Wat tien jaar geleden werd gepland is nu zover. De grote boorinstallatie is ter plekke. In het voorjaar van 2024 verdwijnen de hoogspanningsmasten uit de wijk. In 2013 schreef onze redacteur Nelleke van der Zee hier al een hoofdartikel over.

Kiek – Onder de regenboog

27 augustus 2023     Foto ingezonden door Theo Herrings

Op vrijdag 25 augustus 2023 om 19.54 uur een volledige regenboog over de wijk Paradijs gefotografeerd vanuit een zolderraam.

Kiek – Slijmjurken

20 augustus 2023     Fotografie Jan Brouwer

Misschien wel het snelste dier ter wereld: de huisjesslak. Het is lekker vochtig weer en ja hoor, ze zijn ineens overal aanwezig. Om de kostbare gewassen in je tuintje tegen hun ontembare vraatzucht te beschermen gooi je ze, niet naakt maar met huis en al, over de schutting. In no time zijn ze weer terug. Het droge weer dat op komst is zal ze wel leren!

Kiek - Dijkverzwaring

18 augustus 2023     Fotografie Paul Godefroij

Dijkverzwaringswerkzaamheden langs de Mark, richting Terheijden en aan het einde van de Hooidonkseweg.

Kiek - Het hoge gras weer lekker gemaaid

16 augustus 2023     Foto's Monique Haas

Het weiland tussen het fietspad bij de skatebaan en de Burgstse Dreef ligt er weer mooi gemaaid bij. Het gemaaide gras wordt verzameld en kan weer drogen, zodat de stallen van de boeren weer met hooi kunnen worden bevoorraad.

Kiek - Tennet of geen Tennet, wij grazen rustig door

13 augustus 2023     Foto Bert van Halteren

Kiek - Atalanta

07 augustus 2023     Foto Jan Brouwer

Onze fotograaf Jan maakte deze schitterende foto van een Atalanta. Het is goed te zien hoe de vlinder de nectar opzuigt.

Kiek - Nederlandse zomer in de Kroeten, Haagse Beemden

03 augustus 2023     Foto Christel Groot - Huiting

Het weer vertoont deze zomer flinke extremen. Dat levert schitterende plaatjes op. Christel maakte deze foto op 25 juli.

Kiek - Waterhoen, de grappige vogel met lange tenen

01 augustus 2023     Fotografie Bert van Halteren

Waterhoentjes zijn vogels die je meestal in de buurt van water ziet. Ze hebben een donker verenkleed en een rode snavel met een gele punt. Op hun voorhoofd hebben ze een rood blesje. Als je goed kijkt, zie je op hun flanken witte strepen.

Kiek - Geiten weer terug op 'geiteneiland'

31 juli 2023     Foto's Jan Brouwer

De geiten zijn weer terug op het Haagse Beemden Eiland. Het eiland, dat in de volksmond 'geiteneiland genoemd wordt, bevindt zich in de wateren van de Moerenloop, achter kinderdagverblijf Hupsakee.

Kiek- Wilg

28 juli 2023     Fotografie Bert van Halteren

Elke wilg heeft z'n eigen biotoop.

Kiek - Canna

27 juli 2023     Fotografie Jan Brouwer

Een drietal foto's van de Canna. Een prachtige plant voor in de tuin. Het is een echte zonliefhebber, die ook nog eens veel water nodig heeft. Deze is wat laat in zijn bloei, maar de Canna geeft mooie bloemen in de kleuren wit, oranje, geel, roze, rood en zelfs meerkleurig. Nieuwe bladeren komen als een rolletje te voorschijn en uiteindelijk openen ze zich.

Kiek - Blauwalg

26 juli 2023     Foto's Saskia de Kroes

Lezeres Saskia de Kroes leverde deze twee prachtige foto's aan. "Ik kan niet kiezen, foto's van de sloot achter ons huis in de Asterd, uitloper van Asterdplas: blauwalg! Niet leuk voor de zwemmers, maar het levert wel prachtige beelden op."

Kiek in de wijk - Zomer in de Haagse Beemden

25 juli 2023

Monique Haas fotografeerde deze prachtige Atalanta vlinder op een hele mooie struik met paarse bloemen.

Struik bij bruggetje op de Ma Ueberfeldtstraat richting skatebaan.

Kiek – Kiekens

24 juli 2023     Foto Alex De Vliegere

Eindelijk zijn we van die kippenlockdown die ze ophokplicht noemen af.

Kiek – Jonge Vlaamse gaai

17 juli 2023     Foto Bert van Halteren

Piep, ik kom net kijken. Ben toch al herkenbaar als een Vlaamse gaai. Best knap toch?

Kiek – Korenbloem en rozen

27 juni 2023     Fotografie Jan Brouwer

Onze fotograaf Jan Brouwer ging op pad om een gevel vol roze rozen vast te leggen. Voor de witte garagedeur ernaast wist een enkele korenbloem de hele show te stelen.

Kiek – Aliens

10 juni 2023     Foto Alex De Vliegere

Ze zijn weer in aantocht!

Kiek – Avondlicht

09 juni 2023     Foto Bert van Halteren

“Ik krijg er maar geen genoeg van, van die mooie natuur in de Haagse Beemden!” Zo luiden de begeleidende woorden van onze fotograaf Bert van Halteren. Begrijpelijk, want wat is er nou mooier dan onze eigen Haagse Beemden? Het licht blijft langer hangen in de avonden, de langste dag staat al weer voor de deur, en wij…, wij hoeven er alleen maar van te genieten!

Kiek - Bonte specht voert de kleintjes

07 juni 2023     Foto ingezonden door Jos Verwijs

In het Haagse Beemdenbos staan hier en daar best wat dode bomen. Maar dat is wel een mooie plek voor bonte spechten om een nest te maken en jongen groot te brengen. Vlak bij het kabouterpad zijn (waren) de hongerige jonkies goed te zien en te horen.

Kiek – Wilde flora

06 juni 2023     Fotografie Jan Brouwer

Onze fotograaf Jan Brouwer was op 1 mei al vroeg uit de veren. Het was prachtig weer dus tijd om wat natuur te fotograferen. Uiteraard de Pinksterbloem, die gek genoeg meestal rond Pasen bloeit. De witte klokjes zijn bloemen van de smeerwortel. De pluizenbol van de paardenbloem spreekt natuurlijk voor zich. De paarse bloemetjes zijn van de wilde hyacint. Jan besluit: “Alles is letterlijk om de hoek te zien.”

Kiek - Fleurige mozaïek bankjes

05 juni 2023     Foto Monique Haas

Fleurige nieuwe mozaïekbankjes vrolijken, net als op meer plaatsen in de Haagse Beemden, de speeltuin aan de Kesterenlaan op.

 

Kiek – Zwam

04 juni 2023     Fotografie Jan Brouwer

Vandaag begint de HBNieuws – Modern Prinsenbeek kiekweek. Zeven dagen achtereen plaatsen wij de mooiste plaatjes die het licht nog niet mochten zien vanwege al het andere nieuws ‘met voorrang’. We beginnen met een prachtige zwam, die men ook wel de biefstukzwam noemt, vanwege het stevige vlees.

 

Kiek – Varen

23 mei 2023     Foto Bert van Halteren

Deze varen heeft in het Haagse Beemdenbos helemaal zijn draai gevonden.

Terugblik op Bevrijdingsdag

12 mei 2023     Fotografie Jan Brouwer

Het barre weer tijdens Bevrijdingsdag joeg de mensen naar binnen, maar in Buurthuis Gageldonk was het leuk, knus, lekker en gezellig. Een foto-impressie van Jan Brouwer. Klik op de plaatjes voor een vergroting.

Kiek - Mini Keukenhof in de Haagse Beemden

08 mei 2023     Foto ingezonden door Monique Haas

Prachtige gekleurde bloembollen op een strook in het grasveld nabij de kapel van Gageldonk.

Kiek – Pluisboom

03 mei 2023     Foto Maud Quaedvlieg

Populieren en wilgen verspreiden in hun strijd om het voortbestaan enorme pluiswolken. Als bij vrouwelijke populierenkatjes de doosvrucht openspringt komt het zaad vrij. Dit zaad wordt omringd door een donzige pluislaag, waardoor het goed door de wind gedragen wordt.

Kiek - Kuikens

02 mei 2023     Fotografie Bert van Halteren

Eenden- en ganzenkuikens, gefotografeerd door Bert van Halteren. In mei leggen alle vogels een ei. En als die dan uitkomen en de pluizige donsjes badderen in het rond, dan weten we dat het voorjaar de winter definitief heeft overwonnen.

Kiek – Weer eens wat anders dan een gans

01 mei 2023     Foto ingezonden door Rimco Maas

Lezer/fotograaf Rimco Maas zegt: “Soms lijkt het alsof we alleen maar ganzen in de wijk hebben. Toch herbergt 'onze' polder een diversiteit aan gevederde schoonheid. Zoals deze blauwe reiger en de lepelaar.”

Kiek – Lente of niet?

24 april 2023     Fotografie Jan Brouwer

Jan zegt: “De kleine roze bloemknopjes zijn van het Amandelboompje (Prunus Triloba). De rode bloem is van de Pieris ‘Forest Flame’. De laatste foto is een vroege knop van de Schoenlappersplant (Bergenia cordifolia). Het voelt meestal nog niet als lente, maar de natuur denkt daar anders over.”

Kiek - Wieltjes

18 april 2023     Foto Jan Brouwer

Fotograaf Jan zegt: “Op de plaats waar ik de foto’s van het baggeren maakte. is ook nog een opslag van rolcontainers. Daar maakte ik deze foto van de wieltjes.”

Kijk je een beetje door je wimpers dan lijkt het met dat blauw en wit wel een Griekse vakantiefoto. Alles is mooi in balans gestapeld en het loopt, als het moet, op rolletjes!

Kiek – Bagger

16 april 2023     Fotografie Jan Brouwer

Baggerwerkzaamheden in de Mark, momenteel ter hoogte van de Moerlakenbrug, moeten ervoor zorgen dat de rivier voldoende water kan blijven afvoeren. Samen met de rivierdijkversterkingen die tegelijkertijd plaatsvinden wordt gegarandeerd dat de bewoners van de Haagse Beemden de komende jaren droge voeten…, knieën…, heupen houden en zeker niet kopje onder gaan.

Kiek – Eindelijk lenteweer

12 april 2023     Fotografie Bert van Halteren

Aan het lange wachten lijkt maar geen eind te komen. Koud is het zeker niet meer, maar lekker is anders als regen en wind met elkaar een venijnige mix vormen. Als dan het zonnetje er even tussendoor piept, dan zijn onze fotografen er als de kippen bij om de ‘heerlijke wereld’ voor u vast te leggen.

Kiek - Tennet gaat ondergronds

11 april 2023     Fotografie Paul Godefroij

Men is gestart met de verkabelingswerkzaamheden. De elektriciteitsleidingen die nu nog aan masten boven onze wijk hangen worden diep onder de grond gebracht. In 2024 verdwijnen de kabels en masten uit beeld.

Kiek – Stille zaterdag

08 april 2023     Foto Geert Dekkers

Het begin van de lente. Zielloos lag het beschadigde lichaam in het graf. Het hogere lichtwezen was eruit en in staat om af te dalen naar de duistere sferen van ‘foute’ overledenen om deze een nieuwe kans te geven op licht.

Kiek – Krak

05 april 2023     Fotografie Geert Dekkers

De zon wekt bijzondere beelden op in de beschadigde glazen afscheiding langs het spoor aan de Grintweg. We ontwaren een terugkerend patroon van concentrische cirkels en strakke radialen in deze ‘accidentele kunst’, waardoor we als vanzelf aan bloemen en aan spinnenwebben moeten denken.

Kiek – Magnolia

02 april 2023     Fotografie Jan Brouwer

Foto’s van de prachtige bloemen van de magnolia. Fotograaf Jan Brouwer zegt: “De katjes doe ik er ook maar bij. Ik zie een lentespecial aankomen.” Goed gezien Jan, laat maar komen die lente!

Kiek – kantoor

29 maart 2023     Fotografie Paul Godefroij

Het Impegno kantoorpand nabij fietsbrug NS Prinsenbeek ziet er met bewakingscamera, hekwerk, stalen profielbalken en kale boom eigenlijk vrij troosteloos uit. Toch weten zon en schaduw er in samenwerking met onze fotograaf Paul iets moois van te maken.

Kiek – Paalscholvers

27 maart 2023     Foto Alex De Vliegere

Zeg nu zelf: Als u een aalscholver was zou u toch ook graag op zo’n riant en veilig plekje zitten? Maar er is een wachtlijst want alle paaltjes zijn bezet. Gezien in de Vierde Bergboezem bij het Haagse Beemdenbos.

Infokiek dijkverbetering

23 maart 2023     Fotografie Bert van Halteren

Al wandelend, de modderige paden trotserend, stootte onze fotograaf ineens op een wegversperring omdat er werkzaamheden zijn met betrekking tot dijkverzwaring en dergelijke. Je kan tot 2024 niet verder lopen naar de dijk.

Kiek - Twijfelen

16 maart 2023     Foto ingezonden door Henk Kooij

Twijfelt u ook wel eens? Bij het stemmen spreekt men van ‘zweven’, maar daar zijn we gelukkig weer voor even vanaf. Henk Kooij stuurde ons deze ongewone foto waarbij je jezelf afvraagt: “Hoe heeft ie dat nou voor elkaar gekregen?”

Kiek – Achteruitkijkspiegels

01 maart 2023     Fotografie Jan Brouwer

Bestaan er dan ook vooruitkijkspiegels? HBN-MP-fotograaf Jan Brouwer maakte onlangs een paar mooie gespiegelde plaatjes van de wereld die zich achter hem bevond.

Kiek - Boom

22 februari 2023     Foto Jan Brouwer

We kijken naar een boom, …en hij kijkt terug!

Stilte voor de storm

17 februari 2023     Foto Alex De Vliegere

Weldra barst het grote feest weer los! Er staat heel wat er op het programma in Buurthuis Gageldonk, waar de geur van het ballonnenrubber nu al de boventoon voert. Maar ook daarbuiten valt veel te beleven, zoals bijvoorbeeld de optocht door de wijk op zaterdagmiddag. Heel veel plezier gewenst!

Kiek – Krokussen

10 februari 2023     Foto Monique Haas

Lezeres Monique Haas stuurde ons deze mooie kiek. Zij zegt: “Het vriest nog, maar er is ook al een beetje lente te zien. Er zijn al krokussen, ondanks de vorst. Nog wel wat verscholen. Aan de waterkant van de sloot richting skatebaan.”

Kiek -Twee poezen

05 februari 2023     Redactie en fotografie Jolande Rommens-Musquetier

Deze twee poezen zaten gezamenlijk op de schutting te kijken. Enigszins alert maar toch in rust bleven ze vanaf deze hoogte uitkijken over het water naar de struiken en bomen aan de overkant van het voetpad. Ze genoten zichtbaar van de geluiden van de vogeltjes en het zachtere weer. Dat het even droog was…

Kieks – Sofageschiedenis

04 februari 2023     Fotografie Bert van Halteren en Alex De Vliegere

Vandaag, zaterdag 4 februari 2023, wordt om 11.00 uur bij de Kapeltuin de sofa, op bovenstaande foto van Bert van Halteren nog helemaal aan het begin van zijn ontstaansgeschiedenis, in volle glorie aan het publiek getoond. Het resultaat mag er zijn. Komt dat zien!

Kiek - Prinses Beatrix 85 jaar

31 januari 2023     Foto Geert Dekkers

Een oer-Hollandse muurschildering, gefotografeerd door Geert Dekkers in september 2020: Prinses Beatrix op de fiets in Amsterdam. De prinses wordt vandaag 85 jaar. Namens HBNieuws – Modern Prinsenbeek een mooie verjaardag gewenst.

Kiek – Sneeuwklokje

28 januari 2023     Foto Geert Dekkers

Sneeuwklokjes staan erom bekend zich vaak al vroeg in het jaar te vertonen. Deze kleine telg uit de narcissenfamilie is niet bang voor de kou.

Kiek - Water

25 januari 2023     Foto Jan Brouwer

Iedereen weet wel dat water in verschillende toestanden kan voorkomen. Afhankelijk van de temperatuur treffen we het aan in vaste, vloeibare of gasvormige hoedanigheid. Maar wist u dat er in een bevroren waterplasje van die wonderbaarlijk hoekige kristalstructuren kunnen ontstaan?

Kiek - Hoogwater

20 januari 2023     Fotografie Paul Godefroij

Het water staat in de Vierde bergboezem tot aan de lippen. De parkeerplaats bij de Asterdplas is een bandenwasserij geworden. Sloten en Mark staan mudjevol. De paden, dat gaat nog precies goed zodat we ten volle van de overvloed kunnen genieten, maar waag je voorlopig liever niet op de blubberpaadjes.

Kiek – Moeder natuur

18 januari 2023     Fotografie Bert van Halteren

Moeder natuur tovert haar ijskristallen op het dakraam en de zon doet de rest...

Kiek – Water en vuur

17 januari 2023     Fotografie Geert Dekkers

De traditionele kerstboomverbranding in Prinsenbeek ging door ondanks de stevige wind. De afdrijvende vonkenregen werd door brandweermannen met forse waterstralen in bedwang gehouden. Het massaal toegestroomde publiek zocht al snel de vonk- en druppelvrije kant op.

 

Kiek – Inzoomen

15 januari 2023     Fotografie Jan Brouwer

Wie oog heeft voor detail is vaak een gelukkig mens. Er gaat zoveel schoonheid schuil in de wereld van het kleine. Neem nou dit door Jan Brouwer gefotografeerde natgeregende blad. Met weinig moeite zien we in het grove nerfpatroon de poten van een spin terug.

Kiek – Nieuwe windmolens

12 januari 2023     Foto Christel Groot-Huiting

Christel maakte op 8 januari bij volle maan bijgaande kiek van de nieuwe windmolens langs de A16. Als u binnenkort een halve maan ziet, dan weet u waardoor dat komt!

Kiek - Momentopname

09 januari 2023     Foto Paul Godefroij

Een poster voor de nieuwe film ‘Het gebeurde aan de Heksenwaag’? HBN-MP fotograaf Paul Godefroij was precies op tijd uit de veren om in zijn foto de dans van de kekke achterlichten van deze Renault mooi te laten accorderen met het licht van de zich opworstelende zon. Nog geen minuut later zag alles er anders uit.

Kiek – Nieuwjaarsduik

04 januari 2023     Foto Paul Godefroij

Het was niet koud op nieuwjaarsdag, maar om in een plas te duiken waar nog maar zo kort geleden het ijs op stond, daar is wel zeker moed voor nodig.

Kiek – traumahelikopter

02 januari 2023     Fotografie Geert Dekkers

Op oudejaarsmiddag werd de Uitoord opgeschrikt door de zwaailichten van twee ambulances en een politieauto. Een agent hield de vele belangstellenden op afstand van een traumahelikopter. Deze steeg even later leeg weer op.

 

Combikiek - Schaatsen bij Kroeten Eiland op zondag 18 december

31 december 2022     Fotografie Christel Groot-Huiting en Anja Wierckx-Staps

Het jaar mag dan met een warme zuidwestenwind eindigen, we blikken toch nog even terug op de week voor kerst: het wintermoment van het jaar! Onze fotografe Anja Wierckx-Staps maakte het overzicht, Christel Groot-Huiting nam de details voor haar rekening. Het team van HBN-MP wenst u een aangenaam warm 2023.

 

Kiek - De stal

26 december 2022     Foto Geert Dekkers

Kerstmis lijkt gekidnapt te zijn door de commercie: de kerstman, cadeautjes en eten. De lichtjes markeren de komst van de langere dagen. Het Germaanse Joelfeest, dat later door de missionarissen werd vervangen door de verjaardag van Jezus Christus, de lichtbrenger.

Kiek - Kerst

25 december 2022     Foto Alex De Vliegere

Het team van HBN-MP wenst u hele fijne feestdagen.

Combikiek – Rijp

24 december 2022     Fotografie Jan Brouwer en Geert Dekkers

Nog maar een paar dagen geleden leefden we nog in de waan van een witte kerst. Inmiddels lijkt het al wel weer herfst. We blikken nog even terug op die mooie koude periode met plaatjes van onze HBNieuws - Modern Prinsenbeek fotografen Jan Brouwer en Geert Dekkers.

Kiek – ijstijd

18 december 2022     Fotografie Jan Brouwer

HBNieuws - Modern Prinsenbeekfotograaf Jan Brouwer: “Een berijpte aardbeienplant en een Toscaanse jasmijn met mooie ijskristalletjes op het blad, uit eigen tuin.” De natuur toont zich hier van haar meer fragiele kant maar is tegelijkertijd ook beresterk. We houden onze adem in om het moment niet te verstoren.

Kiek – Werkzaamheden (2)

01 december 2022     Fotografie Paul Godefroij

De Takeuchi TB290 is in onze wijk aan het werk en HBN - MP fotograaf Paul Godefroij legde dit op de gevoelige plaat vast. Deze multifunctionele ‘pausmobiel’ verzet een berg onder barre omstandigheden.

Vandaag: bij de Ganzerik.

Kiek – Werkzaamheden (1)

29 november 2022     Fotografie Paul Godefroij

De Takeuchi TB290 is in onze wijk aan het werk en HBN - MP fotograaf Paul Godefroij legde dit op de gevoelige plaat vast. Als een prehistorisch monster graaft en baggert deze Takeuchi zich een weg.

Vandaag: bij de Asterdplas.

Kiek Pauw (2)

07 november 2022     Fotografie Jan Brouwer

Natura Artis Magistra. De natuur is de leermeesteres van de kunst, niet dan? Kijk maar eens goed naar deze detailopnamen die HBNieuws – Modern Prinsenbeekfotograaf Jan Brouwer maakte van een pauwenveer.

Kiek Pauw (1)

06 november 2022     Foto Alex De Vliegere

De vergelijking ‘Zo trots als een pauw’ is niet uit de lucht komen vallen. Die vogels moeten het een beetje van hun pracht en pronkzucht hebben. Deze ‘buurpauw’ van de Asterdhoeve begrijpt dat maar al te best.

Kiek - Herfst op de Burgstse Dreef

31 oktober 2022     Foto ingezonden door Monique Haas

Monique bericht ons: “Paddenstoelen op hoogte, in een boom op de Burgstse Dreef, woensdag 19 oktober 2022. Zelfs in een boomstam groeien paddenstoelen, prachtig.”

Kiek – Aan het Moerenpad

30 oktober 2022     Foto Paul Godefroij

Brand bij melkveehouderij Vincenten

23 oktober 2022     Fotografie Paul Godefroij

Dinsdag was de brandweer bezig met een brand aan de Brielsedreef. Het betrof een hooischuur die helemaal is afgebrand. Meerdere kalfjes die in de schuur stonden zijn omgekomen.

Kiek – Herfst

20 oktober 2022     Foto Paul Godefroij

Herfst bij fietsbrug NS Prinsenbeek.

Kiek - Mist (2)

11 oktober 2022     Foto Paul Godefroij

Vroeg in de ochtend bij de internationale bushalte station Prinsenbeek…

Kiek – Rivierkreeft

09 oktober 2022     Foto Bert van Halteren

Het is echt wel even schrikken als je tijdens de ochtendwandeling door een Amerikaanse rivierkreeft met zijn reusachtige scharen op enkelhoogte begroet wordt. Ook goedemorgen!

Kiek - Poes

04 oktober 2022     Foto Jan Brouwer

Wie goed naar de foto kijkt realiseert zich dat het elke dag Dierendag is.

Kiek- Reclamevliegtuig

02 oktober 2022     Foto Paul Godefroij

Gesignaleerd op 23 september, 's middags rondcirkelend boven Muizenberg. Nu maar hopen dat Lindy omhoog heeft gekeken. Onze fotograaf Paul Godefroij deed dat in ieder geval wel.

Kiek - Mist

23 september 2022     Foto Geert Dekkers

We openen de gordijnen en kijken vreemd op. De ruit lijkt met vage folie beplakt. De herfst is begonnen en heeft de wereld betoverd. Na de ochtendkoffie trekt de mist weg. Was hij echt of zat hij alleen in ons hoofd?

Kiek - Luchtballon

14 september 2022     Foto Bert van Halteren

Vanuit dat bakkie ziet de wereld er spectaculair uit, vooral tijdens het opstijgen. Je voelt niet echt dat je omhoog gaat, het lijkt eerder alsof de aarde onder je wegzakt! Ook van onder bezien zijn luchtballonnen heel fotogeniek.

Kiek - Vuurwants

07 september 2022     Foto Bert van Halteren

Een opvallend mooi en onschuldig insect, de vuurwants. Deze probeert zich te verstoppen op een plant met vuurwantsvormige blaadjes? Of zit hij gewoon aan de lunch?

Kiek - Herfst

02 september 2022     Foto Paul Godefroij

Na de duikboten de herfst? Dat vraagt HBNieuws - Modern Prinsenbeekfotograaf Paul Godefroij zich af. En terecht want het reeds gevallen blad spreekt boekdelen.

Kiek - Ochtendstond

22 augustus 2022     Foto Paul Godefroij

De ochtendstond heeft goud in de mond. Deze fraaie kiek werd door HBNieuws - Modern Prinsenbeekfotograaf Paul Godefroij in alle vroegte gemaakt bij de Krommedijk, de afslag naar de Asterdplas.

Kiek - Hibiscus

19 augustus 2022     Fotografie Jan Brouwer

Jan zegt: “Een foto van de bloem van de hibiscus. Prachtige bloem met een doorsnee van ca. 20 cm. Deze pracht duurt maar één dag, maar toch...”

Kiek - Hommel

17 augustus 2022     Foto Jan Brouwer

Ik vond de hommel dood, maar nog helemaal intact, in de tuin. Het voordeel is dat hij zo wel goed blijft zitten voor de foto.

Kiek - papaver

10 augustus 2022     Foto Jan Brouwer

Een foto van een gedroogde zaaddoos van een papaver, waarbij weer duidelijk wordt hoe mooi de natuur in elkaar zit. De prachtige symmetrie van de binnenzijde is wonderbaarlijk.

Kiek - Serene rust

08 augustus 2022     Foto Hannie Vinkenburg

Even een momentje voor jezelf is blijkbaar niet alleen voor mensen weggelegd. Hannie Vinkenburg legde een moment van serene rust vast op een vroege zomermorgen langs de Burgstse Dreef.

Kiek - hortensia

02 augustus 2022     Redactie en fotografie Jolande Rommens-Musquetier

Twee kleuren hortensia's: een prachtige combinatie van diep roze en paars. Deze uit China en Japan afkomstige tuinplant bloeit vanaf de zomer tot aan de eerste nachtvorst. Een geliefde plant die niet van droge grond houdt. Het moet wel een beetje vochtig blijven bij de wortels.

Kiek - Populier

31 juli 2022     Foto Christel Groot-Huiting

De bast van een populier van 80-100 jaar oud aan de Werftseweg.

Kiek - Apenrotsgeluk

30 juli 2022     Foto Maud Quaedvlieg

Maud maakte een mooi zoekplaatje, op een voor velen herkenbare plek, namelijk vanaf het terras van il Primo. Een zoekplaatje werd het niet, want alles werd al snel weer anders. Maar als kiek voldoet dit geluk nog uitstekend.

Kiek - Aldi opent

22 juli 2022     Fotografie Alex De Vliegere

Vrijdag 22 juli 2022, klokslag 08.00 uur. De zon schijnt, de rij wachtenden zwelt aan, het lint wordt doorgeknipt. Winkelcentrum Heksenwiel is weer een supermarkt rijker. Een foodtruck met hapjes en een appeltaartje voor anderhalve euro! De eerste vierhonderd klanten vallen in de prijzen.

Kiek - HB-hemel

18 juli 2022     Foto Geert Dekkers

Geert kwam over de Moerlakenbrug de wijk binnenfietsen en werd aangenaam getroffen door de aanblik van de hemel boven de Haagse Beemden. We leven in een betoverde wereld!

Kiek - Ooievaars

16 juli 2022     Fotografie Jan Brouwer

Twee foto's van de ondertussen flink ontwikkelde ooievaarskuikens. Zoals te zien wordt er al volop geoefend om binnenkort het nest vliegend te kunnen verlaten.

Kiek - Babyspecht

06 juli 2022     Foto Hannie Vinkenburg

Als je goed kijkt zie je hem: een minuscuul spechtenbabybolletje dat vanuit zijn veilige boom de wijde wereld gadeslaat. Hoort u binnenkort timmergeluiden vanuit de Burgstsedreef komen, dan weet u wie de dader is.

Kiek - Kroost

02 juli 2022     Foto Jan Brouwer

We nemen weer eens een kijkje bij het ooievaarsgezin. De drie kuikens groeien als kool. De ouders hebben het druk met het zoeken en vinden van voldoende voedsel voor hun kroost. Zelf moeten ze natuurlijk ook voldoende eten. Opvoeden kost nu eenmaal veel energie.

Kiek - Na de hoosbui

01 juli 2022     Foto Paul Godefroij

Een stevige hoosbui toverde de parkeerplaats bij winkelcentrum Heksenwiel om in een Heksenwielplas.

Kiek - Badganzen

24 juni 2022     Foto Paul Godefroij

Veel 'badganzen' bij de Asterdplas ondanks 'roofvogelvliegers'.

Kiek - Geslaagd

22 juni 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

De overwinning is behaald, de schooltas wordt, vergezeld van nationale driekleur en schoolvlag, buiten gehangen. Dat is een oude traditie. Ooit hingen er stugge lederen tassen met riempjes en gespen, later volgden de soepele legergroene ‘pukkels’. Nu hebben studenten een lichtgewicht rugzakje of bijvoorbeeld een zacht lederen ‘big shopper’. Aan alle geslaagden: Proficiat en een fijne vakantie!

Kiek - Aalscholver

21 juni 2022     Fotografie Hannie Vinkenburg

Een aalscholver droogt zijn vleugels op een lantaarn aan het Cannaertserf.

Kiek - Haagse Beemden Festival

04 juni 2022     Foto Geert Dekkers

Over een week is het zover! Op zaterdag 11 juni barst het feest los.

Kiek - Waterlinie

31 mei 2022     Redactie en fotografie Jolande Rommens-Musquetier

De Donktunnel staat al een week onder water. De forse stortregens van de afgelopen week hebben volgens de regenmeter in de tuin zo'n 85 mm regenwater opgeleverd. Dat is te merken. Als je met je fiets door de Haagse Beemden rijdt, kom je een aantal behoorlijke plassen tegen.

Kiek - Koninginnepage

29 mei 2022     Foto Peter Verheyden

Een koninginnepage in de Haagse Beemdenpolder. De vlinder, met opvallende oranje vlek op de achtervleugel, wordt vaak als ‘mooiste inheemse vlinder van Nederland’ bestempeld. De foto werd ons toegezonden door Peter Verheyden. Dank hiervoor.

Kiek - Hemelvaart

26 mei 2022     Foto Geert Dekkers

Wat gebeurde er met Hemelvaart? Toen had iedereen een vrije dag! Het viel op een donderdag en werd daarom misschien wel de meest favoriete feestdag van het jaar. Maar wat gebeurde er dan?

Kiek - In de nesten

24 mei 2022     Fotografie Jan Brouwer

Altijd maar weer overal baby’s bezorgen, maar nu even niet. ‘Nu ben ik zelf eens de gelukkige’, lijkt deze ooievaar uit te willen klepperen.

Kiek - Frambozenteelt

20 mei 2022     Fotografie Paul Godefroij

Frambozenteelt in Prinsenbeek. De planten die hier gaan groeien, en dat schiet al aardig op, leunen uiteindelijk met hun takken, zwaarbeladen met dikke zoete frambozen op de gespannen koorden die op de foto prijken. In dit prille stadium lijkt het wel alsof er een complex muziekwerk voorbereid wordt. Een jamsessie?

Kiek - Dansen op het water

17 mei 2022     Foto's: Bert van Halteren

Dansen op water is zeker niet eenvoudig. Maar oefening baart kunst moet deze reiger gedacht hebben.

Kiek - Zwemweer

13 mei 2022     Fotografie Jan Brouwer

Het wordt weer langzaamaan zwemweer. Deze stoere hond geniet van zijn training en is niet bang voor een nat pak. Zijn baasje mag straks wel uitkijken!

Kiek - Zonsondergang

10 mei 2022     Fotografie HongGuang Wang

De zon gaat onder in de Hagebeemdpolder. Vaak gebeurt dat onopvallend gewoontjes, maar soms zijn de omstandigheden gunstig en ontstaat er een betoverend mooi moment. HBNieuws - Modern Prinsenbeek fotografe HongGuang Wang maakte het mee en legde het voor ons vast.

Kiek - Meizoentjes

02 mei 2022     Foto Bert van Halteren

Het lijkt wel te sneeuwen! De ‘maizuuntjes’ zijn er weer. Fotograaf Bert van Halteren maakte de foto op 23 april, met oprechte verwondering.

Kiek - Koningsdag

28 april 2022     Foto's Bert van Halteren

Wat was het toch mooi weer voor Koningsdag. En wat wonen we toch in een prachtige wijk! ‘Blij’ is misschien wel het woord dat Koningsdag 2022 het beste samenvat. Bert van Halteren fotografeerde deze oranje dag vanuit een groen perspectief. Onze oranjebijdrage volgt zaterdag.

Kiek - Koningsdag

27 april 2022     Foto Geert Dekkers

HBNieuws - Modern Prinsenbeek wenst al haar lezers een fantastische Koningsdag!

Kiek - Kritische blik

24 april 2022     Foto Jan Brouwer

De wijze uil volgt het wereldnieuws en hij kijkt daarbij uiterst kritisch? Of heeft hij gewoon een scherp oog voor een lekker hapje dat buiten de foto rondrent?

Kiek - Spiegeltje, spiegeltje…

20 april 2022     Fotografie Jan Brouwer en Paul Godefroij

We hebben al vaker kieks geplaatst van weerspiegelingen in een glad wateroppervlak, maar…, vensterruiten kunnen er ook wat van! Bijgaande kieks tonen een kantoorgevel aan de Rudonk, gefotografeerd door Jan Brouwer en de weerspiegeling van de trap bij NS-station Prinsenbeek in het gebouw van DC Klinieken door Paul Godefroij.

Kiek - Ooievaar

14 april 2022     Foto Paul Godefroij

“Al een aantal keren op deze plek gespot langs de Westerhagelaan ter hoogte van de Niklaasberg”, meldt HBNieuws - Modern Prinsenbeek fotograaf Paul Godefroij. Niet vreemd. Er lopen natuurlijk de lekkerste muizen rond, daar aan de voet van de Muizenberg.

Kiek - Kikkerdril

12 april 2022     Foto Alex De Vliegere

Poten wijd, ogen bol. “Je blijft van mijn dril”, lijkt deze Rick de kikker uit te kwaken. Gelijk heeft hij!

Kieks - Zozozomertijd

09 april 2022     Fotografie Paul Godefroij en Bert van Halteren

Blauwe druifjes, klappertandend onder hun sneeuwmantel. Maagdelijk witte daken, 1 aprilgrapje? De afgelopen weken ging het van lente tot winter, men schaatste in april! Nu is het weer herfst, je waait zowat uit je jas. We zien uit naar de zomer! De druifjes werden gekiekt door Bert van Halteren, de daken door Paul Godefroij, op 1 april.

Kiek - Buitentuin

07 april 2022     Fotografie Jan Brouwer

Jan: “Gisterochtend op pad geweest, nu eens op het industrieterrein. Een gruwelijke bouwval op de hoek van de Schapenweide en de Rudonk, levert dan toch weer iets leuks op. Mogelijk het nieuwe werken, compleet CO2-neutraal, natuurlijke klimaatbeheersing en de buitentuin is ook binnen.”

Kiek - Harten

03 april 2022     Fotografie HongGuang Wang

Een boom valt om in het water en vormt met zijn reflectie een hele serie harten. Schoonheid gaat vaak schuil in kleine dingen en daar heeft HBNieuws - Modern Prinsenbeek-fotografe HongGuang Wang een scherp oog voor.

“De natuur is wonderbaarlijk”, zegt zij er zelf over. De foto’s zijn gemaakt bij de vijver naast WDS’19.

Kiek - Winterlente

02 april 2022     Fotografie Jan Brouwer

De lente is begonnen, de klok al verzet naar zomertijd en overal zijn weer fleurige bloesems, …bedekt met een laagje maagdelijke sneeuw! Dit uitzonderlijke weerfenomeen werd vastgelegd door fotograaf Jan Brouwer die zich onlangs aan ons team heeft verbonden.

Kiek - Goed nieuws

28 maart 2022     Redactie en foto Monica Rijpma

Slecht nieuws doet het vaak beter dan wanneer iets gewoon goed loopt. We kunnen allemaal een toontje meezingen als er weer eens een berg grofvuil op de hoek van de straat is gedumpt. Ook kunnen de opruimcoaches het vervuilende gedrag van sommige wijkbewoners maar nauwelijks bijbenen.

 

Kiek - Etenstijd

24 maart 2022     Fotografie Geert Dekkers

Ben ik net bezig met een lekker restje donut, staat daar zo’n krantenfotograaf me het eten uit de snavel te kijken.

Kiek - dode vogel

22 maart 2022     Fotografie HongGuang Wang

HBNieuws - Modern Prinsenbeek-fotografe HongGuang Wang kiekte deze buitengewone prent. Een dode vogel luidt de lente in met een buitengewoon levendige uitstraling. Toch is voor dit dier de tijd bevroren.

Kiek - Lammetjes

21 maart 2022     Fotografie Ton van Doorn

Zes lammetjes, driemaal zwart en driemaal wit, kondigen de nieuwe lente aan op Kinderboerderij De Sik.

Kiek - Hemel en aarde

01 maart 2022     Foto HongGuang Wang

De skatebaan na een verfrissend buitje, gehuld in het licht van een gloeiende avondwolk. De skaters zitten thuis bij de warme kachel maar HBNieuws - Modern Prinsenbeek-fotografe HongGuang Wang trotseert de elementen om dit beeld voor u vast te leggen.

Kiek - Zitje

28 februari 2022     Redactie en foto Jolande Rommens Musquetier

Een gezellig zitje tussen het groen. Twee groene stoeltjes en een picknicktafel met wat klinkertjes. Als het dadelijk zomer is groeit het waarschijnlijk helemaal dicht daar en ziet niemand er meer wat van. Het zitje is gespot in het plantsoen aan de achterkant van huizen aan de Koeieweide/Heienlangendonk.

Kiek - Stormschade

26 februari 2022     Foto Paul Godefroij

Ten gevolge van de stormen van vorige week zijn er weer heel wat bomen omgegaan. De boom op de foto deed dat met veel gevoel voor drama. De foto werd gemaakt door HBNieuws - Modern Prinsenbeek-fotograaf Paul Godefroij.

Kiek - Het hek van de dam

25 februari 2022     Fotografie Jack Bouman

Nadat de gemeente de populieren bij voetbalvereniging Boeimeer had gerooid begon het te stormen. Storm Dudley ging al zo tekeer dat het hoge hek achter het doel er scheef van hing. Superstorm Eunice maakte het werk af: het hek ging om. Bijgaande foto werd ons toegezonden door lezer Jack Bouman.

Kiek - Avondrood

17 februari 2022     Fotografie HongGuang Wang

Zo ging de zon onder in de Haagse Beemden op 1 februari. De eerste dag van het Chinese Nieuwjaar: het jaar van de tijger! Nu maar hopen dat het ons geluk in de liefde, financiële voorspoed en een mooie zomer brengt.

Kiek - Wolk

13 februari 2022     Foto HongGuang Wang

Wat ziet u? Een wolk, een puppy, een eend, een zeepaardje of iets geheel anders? Wolken prikkelen onze fantasie; dat is hun ware bestaansreden!

Kiek- Beversporen in de vierde bergboezem

11 februari 2022     Foto ingezonden door Jos Verwijs

Op het pad van de wijk Asterd naar het pontje over de Mark naar Terheijden, het Pontjespad, liggen sinds afgelopen dagen aardig wat bomen om. Het heeft stevig gewaaid afgelopen weekend. De boom op de foto trok echter de aandacht van fotograaf Jos Verwijs. Hij zegt: “Recente vraatsporen aan de voet van de boom lijken verdacht veel op het werk van bevertanden. Zouden er bevers interesse hebben in onze mooie Haagse Beemden polder?”

Kiek - Asterdplas

02 februari 2022     Foto Paul Godefroij

De hemel en haar weerspiegeling in het water zijn nog maar net aan het ontwaken. De allereerste zonnestralen kunnen niet wachten en bezorgen de omgeving van de Asterdplas een surrealistische gloed. HBNieuws - Modern Prinsenbeek fotograaf Paul Godefroij legde het moment voor u vast.

Kiek - Zon-dag

30 januari 2022     Foto Ton van Doorn

De maand januari verliep niet al te winters koud, maar wel uitermate somber. Afgelopen vrijdag was daar dan toch ineens het zonnetje, en nog eens overvloedig ook. Velen trokken eropuit.

Kiek - Een paal boven water

25 januari 2022     Fotografie HongGuang Wang

De uitdrukking ‘Dat staat als een paal boven water’ wil zeggen dat iets absoluut zeker is, zonder enige twijfel. De oorsprong ervan vinden we in de scheepvaart, waar te midden van een enorme watervlakte een paal of een boei een zekere en betrouwbare locatie aangeeft.

Kiek - Nieuwe bewoners

23 januari 2022     Foto Monica Rijpma

Na 35 jaar moesten de Galloways het groene hart van de wijk om ‘ecologische redenen’ verlaten. Vanuit de gemeente was er al aangegeven dat er een voorkeur voor begrazing door paarden bestond. HBNieuws - Modern Prinsenbeek verslaggeefster Monica Rijpma fotografeerde de nieuwe bewoners vanaf de Moerenloop.

Kiek - Ooievaar

20 januari 2022     Foto Daniëla Peijen-Vinkenburg

Wat doet een ooievaar bovenop een lichtmast van tennisvereniging Haagse Beemden? Is het een tennisliefhebber? Is de lamp net uitgeschakeld maar nog wel lekker warm of is het toch meer een kwestie van een goed overzicht waar de vogels aan hechten?

De foto werd deze week gemaakt en ingestuurd door lezeres Daniëla Peijen-Vinkenburg.

Kiek - Zon

18 januari 2022     Foto HongGuang Wang

Is de zon nu rond of is het toch echt een ‘gloeiende aardappel’?

Kiek - Wilde ganzen

16 januari 2022     Foto HongGuang Wang

In een wonderbaarlijke schittering staan twee wilde ganzen te poseren. Het gebeurde onlangs in de Vierde Bergboezem.

Kiek - Ochtendgloren

15 januari 2022     Foto Bert van Halteren

Een dag die begint zoals deze…, hoe loopt dat verder?

De foto werd gemaakt op dinsdagochtend en het werd uiteindelijk een heel gewone, onopvallende dag. Gelukkig maar.

Kiek - Ochtendnevel

13 januari 2022     Foto HongGuang Wang

De ochtendstond heeft goud in de mond. Zie hier het bewijs.

Kiek - Wandelweer

11 januari 2022     Foto Bert van Halteren

Zaterdag was wel een van de natste en meest grijze dagen uit de geschiedenis van de Haagse Beemden. De verzuchting ‘Eindelijk weer mooi wandelweer’ als reactie op de heerlijk zonnige zondagmiddag die erop volgde, komt dan ook niet onverwachts uit de lucht vallen. Fotograaf Bert van Halteren genoot ervan, en velen mét hem.

Drie kieks

06 januari 2022     Fotografie Geert Dekkers

Koningen, wijzen, magiërs? Zeker is dat Balthasar, Caspar en Melchior op hun kamelen van verre kwamen, met goud, mirre en wierook. Zij volgden het licht van de ster, en belandden zo in de kerststal op de Markt van Prinsenbeek. HBNieuws - Modern Prinsenbeek wenst u een mooi ‘feest van het licht’.

Nieuwjaarskiek

01 januari 2022     Foto HongGuang Wang

HBNieuws - Modern Prinsenbeekfotografe HongGuang Wang maakte deze sfeervolle kiek vorige week voor u in de Vierde Bergboezem.

Kiekspecial

26 december 2021     Fotografen HBNieuws - Modern Prinsenbeek

Een kiekspecial? Da’s dubbelop want kieks zijn altijd al speciaal. Toch is tweede kerstdag een uitgelezen moment om eens flink uit te pakken. Ons HBNieuws - Modern Prinsenbeek fotografenteam komt regelmatig met mooie plaatjes op de proppen. Soms, vaak zelfs, zijn die qua timing beperkt houdbaar. Een kerstman in januari? Dat gaat niet. Daarom doen we nu maar eens een multikieksessie. U ziet recent werk van Paul Godefroij, HongGuang Wang, Christel Groot-Huiting, Bert van Halteren en Alex De Vliegere.

 

Kiek - Kerstsfeer bij Heksenwiel

23 december 2021     Fotografie Bert van Halteren

Winkelcentrum Heksenwiel is weer helemaal ingesteld op gezellige kerstdagen. Met glühwein en warme chocolademelk en natuurlijk een kerstman met arrenslee worden de bezoekers ontvangen. Stijn en Thijs gaan graag even met Santa op de foto.

Kiek - Skatebaan

18 december 2021     Fotografie HongGuang Wang

Als een glanzende landingsplaats voor alien-ruimtschepen ligt de skatebaan erbij als lezeres HongGuang Wang op een druilerige dag haar hond uitlaat.

Kiek – Hagebeemd

14 december 2021     Fotografie HongGuang Wang

Aan de noordzijde van onze wijk, tussen de bebouwing en de Mark, ligt een uitgestrekt gebied: de Hagebeemd. Het is een prachtige plek om te wandelen en eens goed uit te waaien. Met een beetje geluk ziet u er reeën over slootjes springen. De foto’s werden gemaakt door lezeres HongGuang Wang.

Kiek - Donk

11 december 2021     Foto Geert Dekkers

Er zijn van die impulsieve momenten dat je moet rennen om een losbarstende regenbui te ontwijken. En vaak, als dan even later de zon weer doorpiept, doen er zich aan de hemel wonderbaarlijke dingen voor. Onze medewerker Geert was er getuige van (en hij hield het droog).

Kiek - Trio Small Talk

10 december 2021     Foto Bert van Halteren

Drie in blauwe pakken gestoken mannen spelen hits van vroeger tot nu (van Beatles tot Bieber). Het publiek wordt daarbij interactief betrokken door zanger/gitarist Emilio Helderman. Hij wordt bijgestaan door Oscar van Steenis op percussie en Luciano Verstralen op de contrabas. Het trio werd onlangs gespot in winkelcentrum Heksenwiel.

Kiek – Kerstman gespot

09 december 2021     Foto Alex De Vliegere

De Kerstman bracht onlangs een verrassingsbezoek aan kinderboerderij De Sik. Op zoek naar uitbreiding voor zijn rendierstal kwam hij oog in oog met reuzengeit Maan te staan. De klik was goed, maar toen Maan aan Kerstman’s mantel begon te knabbelen vond deze het welletjes. Hij is wel van plan om binnenkort nog eens bij De Sik langs te gaan.

Kiek - Overkroeten

08 december 2021     Foto HongGuang Wang

Groeten uit Overkroeten. Met haar rechte stratenpatroon is het jongste deel van de Haagse Beemden een buitenbeentje in de wijk. Als de elementen ons gunstig gezind zijn levert dit prachtige schilderijtjes op. Bijgaande foto werd ingezonden door lezeres HongGuang Wang.

Kiek - Piet

06 december 2021     Foto Bert van Halteren

Piet bezocht zaterdagmiddag winkelcentrum Heksenwiel. Hij had goede zin en was genereus in het uitdelen van snoep vanaf zijn vergulde Pietmobiel. “Want er zijn geen stoute kinderen bij”, zo zei hij verblijd.

Kiek - Explosies

05 december 2021     Fotografie Hannie Vinkenburg en Alex De Vliegere

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de wijk opgeschrikt door een harde knal. Op zaterdagochtend werd duidelijk dat langs het Moerenpad bij oversteekplaats Louwersdonk een mobiele toiletunit is opgeblazen.

Een tweede luide knal vond eerder deze week plaats onder het strandwachterspaviljoentje bij de Asterdplas.

Kiek - Boter, kaas en eieren

02 december 2021     Foto HongGuang Wang

Terwijl twee honden, dolblij dat ze dat weer mogen, ravotten bij de Asterdplas lijken een paar piloten daarboven een spelletje boter, kaas en eieren te hebben ingezet. Wij danken lezeres HongGuang Wang voor het inzenden van deze fraaie foto.

Kiek - Stille wateren

29 november 2021     Foto HongGuang Wang

…hebben diepe gronden. Niemand weet hoe diep het er is, maar het watertje bij WDS’19 stond er toch zo glad als een spiegeltje bij. Lezeres HongGuang Wang legde het voor ons vast.

Kiek - Nautilus terug op Heksenwiel

26 november 2021     Fotografie Bert van Halteren

Artiest Arthur van Poppel uit Tilburg bezocht onlangs winkelcentrum Heksenwiel. Een prettig weerzien! Tijdens het 25-jarig jubileum van het winkelcentrum in 2019 gaf Arthur ook al acte de présence met zijn Nautilus One Man Band. Het plein was toen nog veel minder vergroend. Arthur bracht wederom pakkende countrysongs en liet daarbij zijn vin weer hevig vlammen.

Kiek – de Kuil

19 november 2021     Foto Geert Dekkers

Het water van de Kuil weerspiegelt de kleurenpracht van de herfst. Meerkoeten zwemmen vergenoegd rond tussen het neerdwarrelende bladgoud. Ook mensen mogen er zwemmen, in het gereserveerde zwembadgedeelte van de Kuil, maar dan alleen gedurende het zomerseizoen.

Kiek - Burgstsedreef

15 november 2021     Foto HongGuang Wang

De zon weet bij opkomst of ondergang vaak betoverende beelden op te wekken. Lezeres HongGuang Wang maakte bijgaande kiek aan de Burgstsedreef.

Kiek – hondenuitlaatplaats

11 november 2021     Foto HongGuang Wang

Heeft u een hond? Dan moet u ook nu en dan uit uw comfortzone treden. Het beest moet naar buiten, weer of geen weer, en u dus ook. Dat dit een overdaad aan onstuimige, maar vaak ook prachtige momenten met zich meebrengt, daar weten hondenbezitters alles van.

Bijgaande kiek werd gemaakt door lezeres HongGuang Wang, vanaf het hondenuitlaatveldje nabij WDS’19.

Kiek – Luchtmachttoren

07 november 2021     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Sinds Haagse Beemden Nieuws en Modern Prinsenbeek samenkwamen is er veel aan onze kijk op de dingen gewijzigd. Zo stond de Luchtmacht- of Eurotoren altijd aan de rand van onze wijk, langs de snelweg. Nu staat de toren midden in ‘ons gebied’, als een Grote Kerk van het stadskwadrant Noordwest.

Kiek – regenboog

06 november 2021     Foto HongGuang Wang

Lezeres HongGuang Wang legde onlangs deze schitterende regenboog vast. Er wordt gezegd dat aan het einde ervan een pot met goud staat. De vraag blijft: aan welk einde?

Kiek - Indian Summer 2021

30 oktober 2021     Fotografie Ton van Doorn en Bert van Halteren

De rode boom werd gefotografeerd aan de Mastenbroek door HBNieuws fotograaf Ton van Doorn. Bijna gelijktijdig kiekte onze webmaster Bert van Halteren elders in de wijk een gele boom. Dat was enkele dagen geleden. Inmiddels liggen er miljoenen kleine blaadjes als een tapijt verspreid over het plaveisel.

Kiek – Zonsondergang

19 oktober 2021

De dagelijkse zonsondergang verloopt lang niet altijd even opvallend. Vaak gaat gewoon langzaam het licht uit. Maar soms gaat de zon heel bijzonder onder. Met dank aan lezeres HongGuang Wang voor het insturen van deze gloedvolle foto’s.

Kiek - startklaar

18 oktober 2021     Foto Alex De Vliegere

Jongens, wie telt er af?

Kiek – weggegooid brood

17 oktober 2021     Foto Hannie Vinkenburg

Vandaag, zondag 17 oktober, is het Wereldarmoededag. De intentie hierachter is om armoede uit te bannen. Op veel plaatsen zijn er inzamelingsacties georganiseerd. Veel mensen zouden blij zijn met een zak vol verse cadetten. De foto werd gemaakt door Hannie Vinkenburg, tijdens het uitlaten van haar hond.

Kiek - Steenmarter

13 oktober 2021

Langs het Moerenpad lag dit prachtige beest. Het is een steenmarter. Het is heel bijzonder dat dit dier voorkomt in onze wijk en zeker ook spijtig dat hij dood is. De steenmarter is een beschermde diersoort.

Kiek – in de wolken (2)

12 oktober 2021     Fotografie: Paul Godefroij

Ook onze HBNieuws fotograaf Paul Godefroij schoot onlangs een paar wolken. Eentje die als een reusachtige ijsberg onze wijk binnendrijft, een groot monster dat zich zittend op een wolk voortbeweegt en een regenwolk op weg naar waterzuiveringstation Nieuwveer.

Wolken spreken tot de verbeelding en worden hoogst gewaardeerd, zolang ze zich tenminste niet boven onze hoofden leegregenen.

 

Kiek – in de wolken (1)

10 oktober 2021     Fotografie HongGuang Wang

Wit, grijs en als het echt spannend wordt zijn ze bijna zwart. Geen wolk is hetzelfde. Een helderblauw uitspansel wordt door velen gewaardeerd maar die immer in beweging zijnde wattenbergen aan de hemel hebben toch ook zo hun charme en geven onze fantasie een ‘boost’. Vandaag tonen we u een bijdrage van lezeres HongGuang Wang. Wat ziet u er in?

 

Kiek – bloemen bij de Asterdplas

02 oktober 2021

Lezeres HongGuang Wang fotografeerde deze bloemen die langs het wandelpad bij de Asterdplas in bloei staan. Ze vroeg zich af waar die kleurenpracht zo plotseling door is ontstaan. De bloemen zijn het resultaat van de plantactie die wijkbewoners tijdens NL-doet op 29 mei ondernamen.

Kiek - treurwilg

24 september 2021     Foto Alex De Vliegere

Een treurwilg, weerspiegeld in zijn eigen tranen. De foto werd in de herfst van 2018 gemaakt nabij de Asterdplas.

Kiek - Kesterenkoppen

18 september 2021     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Die kleurrijke, maar o zo vreemde gevelkoppen in Kesteren, wat stellen ze voor? Die gele kop doet sterk denken aan een Egyptische farao, die groene met kringels heeft veel weg van een getatoeëerde Maorikrijger. Helpt u ons verder?

 

Kiek - Groeizaam weer

05 september 2021     Redactie en foto’s Alex De Vliegere

Beide foto’s zijn gemaakt in augustus, met een interval van amper drie weken. Dit voltrok zich in het nieuwe buurttuintje bij de Lucaskerk. Was u op vakantie elders? Dan is het goed mogelijk dat er zich ondertussen een soortgelijk wonder in uw eigen tuin heeft gemanifesteerd. Wij wensen u in dat geval veel sterkte bij het wieden.

Kiek – Folders

01 september 2021     Redactie Jolande Rommens - Foto Roos van Beek

Met enige regelmaat worden er reclamepakketten gedumpt in natuurgebieden. Bewoners klagen dat ze de Bredase bode al tijdenlang niet meer krijgen of dat de folderpakketten niet bezorgd worden. Kennelijk heeft een bezorger er geen zin in? Of heeft hij er te veel meegekregen? Lezeres Roos van Beek maakte bijgaande foto eind augustus bij de Emerput aan de Emerparklaan. Er is inmiddels een melding van gemaakt.

Kiek - Sprakeloos

26 augustus 2021     Ingezonden foto’s

Twee foto’s van een toiletcabine die door een paar lolbroeken onderuit werd gehaald. Ze zijn op 15 en 20 augustus gemaakt door een inzender die anoniem wenst te blijven (gegevens zijn bij de redactie bekend).

Kiek - heksenbezem

24 augustus 2021     Redactie en foto Jolande Rommens

De heksenbezem hangt al klaar, samen met een groot aantal liefdesspreuken en levenswijsheden. Sommige zijn bloedserieus zoals bijvoorbeeld dat slechte beslissingen vaak goede verhalen opleveren en sommige zijn met een kwinkslag: als je ontbijt op bed wilt, slaap dan vooral in de keuken. Natuurlijk mag Oost, West, Thuis Best ook niet ontbreken.

Kiek - Om d’n hoek

22 augustus 2021     Foto Bert van Halteren

Een bijzonder tuinhoekje in de wijk. Het wordt door een aantal buren met regelmaat bijgehouden.

Kiek - Ooo, een ooievaar

20 augustus 2021     Foto ingezonden door Maud Quaedvlieg

Wijkgenote Maud Quaedvlieg kiekte deze ooievaar op een parkeerplaats langs de snelweg. Je vraagt je af: hoe weet zo’n beest dat dit een parkeerplaats is? En meer nog: naar welke geluksvogel is ze onderweg?

 

Kiek - Bokken in de Beemden

17 augustus 2021     Foto's Bert van Halteren

Eindelijk zijn ze terug, onze ’ei-landgeiten’. Het groen staat hoog. Ze zijn de koning te rijk daar op het Beemdeneiland.

Kiek: In de wolken - luchtballonnen

11 augustus 2021     Foto’s HongGuang Wang en Jolande Rommens

Hoog en droog, gedreven door wind, gedragen door warmte. Een ballonvlucht is een bijzondere ervaring, voor de passagiers maar ook voor toeschouwers vanaf de grond. Verlangt u ook wel eens terug naar de kleurrijke ballonfiësta’s van weleer?

Kiek: In de wolken - Schapenwolken

10 augustus 2021     Redactie Christel Groot-Huiting - Foto’s HongGuang Wang en Christel Groot-Huiting

Schapenwolken, in het Latijn ‘cirrocumulus’, zijn een voorbode van een verslechtering van het weer. De luchtvochtigheid stijgt. Dit typeert de zomer van 2021 tot nu toe, met veel neerslag en wisselvallig weer. Maar we kunnen in ieder geval wel genieten van een prachtige avondlucht boven de wijk Kroeten, begin augustus.

Kiek: plantsoenendienst

08 augustus 2021     Foto Bert van Halteren

Kiek: Dahlia’s aan de Bredestraat

03 augustus 2021     Redactie en foto Geert Dekkers

Deze zomer wordt gekenmerkt door regen, vochtigheid, flauwe warmte en af en toe even een lekker zonnetje. Dahlia’s voelen zich bij dit weertype als een vis in het water. Ze gedijen beter dan ooit en geven je als dank de prachtigste bloemen. In Zundert worden deze gebruikt om praalwagens mee op te fleuren. De foto, genomen aan de Bredestraat, toont dat dahlia’s het ook in onze wijk prima naar hun zin hebben.

Kiek - ganzenvakantie

26 juli 2021     Redactie en foto's Tilly van Doorn-Cogenbach

De zeven ganzen die al jaren een woonplek hebben in de omgeving Arenberglaan/Dennenbroek zoeken zo af en toe eens wat variatie.

Kiek: Verlaten trampoline

23 juli 2021     Redactie en foto Jolande Rommens

Deze trampoline staat er maar verlaten bij. Misschien leuk om coronakilo's mee kwijt te raken? Zoeken je kinderen even een plekje om hun energie te kunnen ontladen? Altijd leuk om even een sprongetje te wagen toch?

Locatie: Achterkant huizen hoek Heienlangdonk en Essendonk.

Kiek: Zonnepony

17 juli 2021     Foto Geert Dekkers

Onze vlogger Geert was op de juiste plaats en juiste tijd langs de Rietdijk. Zijn commentaar: “Het zonnetje van Rietdijk!”

Kiek: veldboeket

16 juli 2021     Foto Bert van Halteren

Vorig weekend maakte Bert van Halteren bij de Asterdhoeve deze kiek van dit prachtige ‘veldboeket’ in de avondzon. Door de overvloedige regenval van afgelopen dagen staan de bloemen er nog steeds fris en krachtig bij.

Kiek: Hiep, hiep, hoera

12 juli 2021     Foto Jolande Rommens

Zo weten je buurtgenoten tenminste dat je 50 bent geworden en dat er een feestje aan de gang is. Namens HBNieuws van harte gefeliciteerd!

 

Kiek: Highway Patrol op de Arenberglaan

09 juli 2021     Foto Anja Wierckx-Staps

Na de wegdekverbeterwerkzaamheden die vorige maand zijn uitgevoerd kan natuurlijk een adequate handhaving niet uitblijven. HBNieuws fotografe Anja Wierckx-Staps maakte onlangs bijgaande kiek op de parkeerplaats aan de Wilgenbroek.

Kiek: Sint-Jakobsvlinder

05 juli 2021     Redactie en foto Anja Wierckx-Staps

Deze opvallende nachtvlinder die overdag actief is, streek neer op het grasveld naast de nieuwe speeltuin aan de Kesterenlaan.

Kiek: Schoonheid na regen

03 juli 2021     Foto Bert van Halteren

Na regen komt zonneschijn. De regen stopt ermee maar het is nog donker in de tuinen. Dan komt de zon terug en zet de wolken in een gouden licht. De foto werd gemaakt op 18 juni.

Rupsenvallen aan het Moerenpad

02 juli 2021     Foto Alex De Vliegere

De eikenprocessierups ontpopt zich deze zomer in slow motion. ‘Muggenbultjes’ waar geen mug aan te pas is gekomen, ervaren we wel maar toch beduidend minder dan in voorgaande jaren. De vertraging wordt aan het koele voorjaar toegeschreven.

Zwerfwagentje Emerput

29 juni 2021     Foto Hannie Vinkenburg

Tijdens een wandeling met de hond langs de Emerput kun je van de natuur genieten. Helaas ligt er ook regelmatig afval. Deze keer stond er zomaar een winkelwagentje langs de waterkant!

Jonge zwanen

25 juni 2021     Foto ingezonden door Els Schoonhoven

In de sloot aan de Waterviolier zijn jonge zwanen te vinden. Lezeres Els Schoonhoven zond ons deze fraaie kiek.

Midzomernacht

22 juni 2021     Foto's Geert Dekkers

De langste dag staat al eeuwen symbool voor positiviteit, vernieuwing en groei. De foto’s zijn gemaakt op 21 juni, ’s avonds om 23.00 uur.

Twee vossen

18 juni 2021     Ingezonden door Saskia de Kroes

Saskia de Kroes moest zich behelpen met haar mobieltje, maar het leverde een bijzonder plaatje op. Saskia: “De foto is genomen vanaf het weitje achter de Asterdse Sluis richting plas: twee vossen!”

Oranjegekte in de HB

16 juni 2021     Foto’s Paul Godefroij

Het grote voetbalfeest is weer losgebarsten, en daar horen vlaggetjes bij, veel vlaggetjes. Hup Holland Hup! HBNieuws wenst alle fans een mooie EK-competitie.

 

Kiek: Walbloemen

09 juni 2021     Foto’s Ton van Doorn (Walpad) en Geert Dekkers (Achtererf)

De wijk Haagse Beemden staat bekend als groen, groener, groenst, maar zodra het begint te zomeren spat er u vanuit de bermtaluds een intense kleurenpracht tegemoet. Zeer genietbaar. Was het vorige maand nog overwegend koolzaadgeel, nu trekken felrode klaprozen en helderwitte margrietachtige bermblommen onze aandacht. Her en der ontluiken er ook al korenbloemen: hét teken dat de zomer is begonnen.

 

Kikkerserenade

04 juni 2021     Foto's Maud Quaedvlieg en Bert van Halteren

Een heuse kikkerserenade tijdens een van de wandelingen in ons prachtige Haagse Beemden bos!

Ganzenschrik

29 mei 2021     Foto Paul Godefroij

Hebben die ganzen nou niet in de gaten dat er een gevaarlijke roofvogel rondvliegt bij de Asterdplas?

Hunebedden?

21 mei 2021     Kiek in de Wijk, Fotograaf William van der Zanden, Redacteur Tilly van Doorn

Even vroeg kunstenaar William van der Zanden zich af of hij misschien in een andere provincie was wakker geworden, Oké, het was nog vroeg in de ochtend en enigszins mistig, maar dat hij nu opeens hunebedden zag liggen in de Haagse Beemden kon hij niet geloven. Voor de zekerheid legde hij één en ander op foto vast en appte zijn HBN-collega’s “waar ben ik, in Havelte?” Gelukkig kon collega Jojanneke hem uit de droom helpen. Binnenkort leest u de oplossing van dit mysterie in deze krant.

Kiek in de wijk - Putdeksel

14 mei 2021     Redactie en foto: Jolande Rommens

Eigenlijk is zo’n putdeksel met het wapen van Breda erop best wel een kunstwerkje op zich. Het is mooi gemaakt. Deze deksel dateert uit 2018. Kennelijk ligt deze er al een aantal jaren, maar het viel nou pas een keer op. Wie weet waar uw verslaggever deze deksel vond in de Haagse Beemden? Graag de exacte locatie benoemen. Ik ben benieuwd of iemand ‘m ook gezien heeft.

Kiek in de wijk: Ganzen aan de wandel

06 mei 2021     Foto: ingezonden door Hong Guang

HBNieuws lezer Hong Guang maakte bijgaande fraaie foto van een ganzenfamilie op het Kroeteneiland.

Supermaan boven Muizenberg

29 april 2021     Foto: Paul Godefroij

Deze ‘superkoningsmaan’ luidde het einde van de avondklok in. De maan komt vanwege haar baanpositie zo’n 20.000 kilometer dichter bij de aarde dan we gewend zijn en ziet er daardoor reusachtig uit.

Einde avondklok

28 april 2021     Foto's: Jolande Rommens

Het was vaak magisch stil als je een rondje met de hond liep door de wijk. De verlaten wegen met misschien een verdwaalde fietser of een collega-hondenbezitter zo rond half twaalf. Het had wel iets sereens, dat laatste rondje. Laten we hopen dat het niet meer nodig is... die avondklok. 

Koninsdagtulpen

27 april 2021

Buurtbewoners plantten een hele berg tulpenbollen om de wijk op te fleuren. Onze fotograaf Ton van Doorn legde de bloemenstrook bij de Lucaskerk voor u vast. Zo beleven we samen toch een zonnige en kleurrijke Koningsdag.

Vandaag is geel...

23 april 2021

...de kleur van de lente. Door de hele wijk wordt de rondweg ineens opgesierd door een weelderige wilde gele bloemenzee. Het is een ritje waard.

Kiek in de wijk: Kraamvisite

22 april 2021     Foto: Geert Dekkers

Zeldzaam zijn ganzen niet in de wijk, integendeel, maar het blijft verterend te zien hoe klein ze kunnen zijn en verbazingwekkend hoe snel dat ook weer voorbijgaat.

^ Naar boven