Beeldende kunst

Een creatieve duizendpoot

20 januari 2024     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

Amateurkunstenaar Marije van Bijnen (82 jaar) exposeert met haar objecten van speksteen in de vitrinekast van Wijkcentrum Heksenwiel. Marije heeft een brede interesse op creatief gebied, want zij schildert, beeldhouwt, maakt met Diamond painting mooie schilderijen, zij houdt van handwerken en maakt mooie zilveren sieraden. Tijd om eens een kijkje te nemen bij haar thuis.

Lees meer

Wie wil er meer kunst in de wijk?

17 januari 2024     Redactie Monica Rijpma

Vele jaren stond er een soort vriendelijke paashaas op het gras dat op de Vlaszak de twee rijstroken onderbreekt. De naam van dit werk is 'Offer van Isaac' en de kunstenaar is Menashe Kadishman. Het werk van de in 2015 overleden Kadishman is over de hele wereld te zien. Hij is geboren in 1932, werkte vanaf zijn vijftiende om de kost te verdienen, omdat zijn vader was overleden. Zo was hij een tijdlang schaapsherder.

Lees meer

Nieuwjaarsexpositie cursisten Maud Quaedvlieg

09 januari 2024     Redactie en fotografie Monica Rijpma en Geert Dekkers

Maud Quaedvlieg is behalve als beeldend kunstenaar ook al vele jaren bekend en geliefd als docent. Op zondag 7 januari was het in haar ruime en lichte atelier aan de Konijnenberg 90 gezellig druk en warm.

Lees meer

10 jaar expositie cursisten Atelier Maud Quaedvlieg

06 januari 2024     Redactie en fotografie Bert van Halteren

In het ruime en lichte 1200 m² grote atelier van beeldend kunstenaar Maud Quaedvlieg schitteren voor de tiende keer creaties van cursisten die deelnemen aan de wekelijkse vrij schilderklassen.

Lees meer

De beste wensen

01 januari 2024     Redactie Alex De Vliegere – Illustratie William van der Zanden

Beste lezer, namens ons voltallige team, het bestuur van Stichting Haagse Beemden Nieuws en alle redactieleden, fotografen, eindredactie en niet in de minste plaats onze illustrator William van der Zanden wens ik u het allerbeste voor het nieuwe jaar 2024!

Lees meer

Winterimpressie

21 december 2023     Illustratie en redactie William van der Zanden

Zeer toepasselijk dit jaar deze titel, lights in the dark! Deze impressie van ‘lichtjes in het donker’ geeft u hopelijk de gewenste warme sfeer en de hoop op nieuwe warme lichtpartijen voor u allen nu en in de nabije toekomst!

Lees meer

Verbeelding Summer-night Dreams

13 november 2023     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Geert Dekkers

Onder de titel Summer-night Dreams exposeren (beeldend) kunstenaars Thea Kanters, William van der Zanden en Walter Maas van 4 november tot en met 26 november in het Gele Huis in Princenhage. De expositie werd op zondag 5 november feestelijk geopend door journalist Désirée Martis en muzikaal opgeluisterd door Milaunus Ambeua. Thea, William en Walter zullen iedere zondag van 14.00 – 17.00 uur tijdens de expositie aanwezig zijn

Lees meer

Laten zien, wat woorden niet kunnen zeggen

28 oktober 2023     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

Voor de rubriek ‘Kunst in de Wijk’ is uw redacteur in gesprek met kunstenaar en organisator Saskia de Kroes. Saskia organiseert al acht jaar de exposities van (amateur)kunstenaars uit de Haagse Beemden in Sociaal Cultureel Centrum ’t Kraaienest. Haar eerste expositie betrof werken van haar hand en nu, de vijftigste expositie, eindigt Saskia wederom met vijfentwintig eigen schilderijen, met als thema ‘Afscheid’. De expositie is te zien tot 20 november tijdens de reguliere openingstijden. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Saskia voor een rondleiding.

Lees meer

Het spookt op landgoed Den IJzeren Blauwe Hek, brrrrrr!

24 oktober 2023     Redactie en illustratie William van der Zanden

Dit eeuwenoude landgoed zit ingeklemd tussen rivier de Mark en de Asterd, daar moet je even niet zijn hoor, ik zou zeggen snel, vlug…wegwezen!

Lees meer

Sustainable art vanuit de kringloop

14 oktober 2023     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

Beeldend kunstenaar Hanneke Barendregt heeft zich momenteel geheel gericht op sustainable art (= duurzame kunst). In haar geval zijn dat materialen, die zij onder andere in kringloopwinkels vindt, verwerken tot mooie kunstobjecten. 

Lees meer

PIECE OF ME/US; een tweeluik over identiteit, ruimte en interactie

27 september 2023     Ingezonden bericht

“Ik heb spijt dat ik niet meer mezelf ben geweest” is de meest gehoorde reden van spijt als mensen terugkijken op hun leven. Maar hoe kan je jezelf zijn in een wereld waarin iedereen continu verbonden is en jouw identiteit onder een vergrootglas ligt?

Lees meer

Herfstimpressie 2023 - Autumn in the Forest!

21 september 2023     Illustratie William van der Zanden

Dat we zeker een ander seizoen gaan krijgen staat vast en dat zie je pas goed als je in het bos bent (of er vlakbij)! Dat komt doordat onze lieve boskabouters, diverse slimme en grappige trolletjes, de intelligente feeën en verder alle andere bewoners en dieren keurig op tijd zijn met het opruimen van de zomerse sferen.

Lees meer

Werken op de gevoelslaag van mensen

10 augustus 2023     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

In Cultureel Centrum ’t Kraaienest exposeren van 16 juli tot 12 oktober 34 cursisten van Creatief Atelier Luna voor de eerste keer met 57 kunstwerken. 

Lees meer

Kleurrijke expositie in 't Kraaienest

08 juli 2023     Ingezonden bericht

Cursisten van Creatief Atelier Luna exposeren gezamenlijk! En wel in het buurthuis't Kraaienest, Tweeschaar 12 in de Haagse Beemden.

Lees meer

Zomerimpressie: Flowers & Beers!

25 juni 2023     Redactie Alex De Vliegere – Illustratie William van der Zanden – Foto Jan Brouwer

De zomer is begonnen! Daarbij hoort een nieuwe seizoensimpressie van onze huiskunstenaar William van der Zanden. Zoals u van hem gewend bent spatten de kleuren er weer vanaf.

Lees meer

Van schilderij tot koffieblik

13 juni 2023     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

De elf exposerende kunstenaars uit de Haagse Beemden hebben tijdens de Kunstroute 2023 de diversiteit van hun werken laten zien. De Lucaskerk was op 9 en 10 juni even het toneel voor schilderijen, beelden en fotografie. In de grote zaal in Wijkcentrum Heksenwiel kon het publiek genieten van schilderijen, geborduurde wand- en tafelkleden, casting glas, houten totems en Pinhole fotografie met een koffieblik of camera obscura.

Lees meer

Van Gogh Museum ziet Abraham

08 juni 2023     Redactie en fotografie Geert Dekkers

Vijftig jaar geleden opende koningin Juliana het Vincent van Gogh museum in Amsterdam. Ze kreeg van een lieftallig meisje een zonnebloem aangeboden. Het museum verwierf internationale populariteit. Afgelopen vrijdag 2 juni werd het vijftigjarig jubileum opzienbarend gevierd. Hoofdredacteur Alex De Vliegere was erbij.

Lees meer

Laat je verwonderen door kunst

01 juni 2023     Redactie Nelleke van der Zee

Kunstroute Haagse Beemden heeft dit jaar gekozen om elf kunstenaars tijdens een groepsexpositie op twee verschillende locaties: Wijkcentrum Heksenwiel en de Lucaskerk te laten exposeren. In tegenstelling tot andere jaren is dit niet op de tweede zondag van juni (11 juni) maar op vrijdag 9 juni van 14.00 - 19.00 uur en op zaterdag 10 juni van 10.00 - 16.00 uur. De officiële opening zal zijn op zaterdag rond 10.15 uur door wethouder Jeroen Bruijns van Buitenruimte en Regio.

Lees meer

Jazz – Ode aan Louis Armstrong

21 mei 2023     Schilderij William van der Zanden

Op deze laatste dag van het mooie jazzfestival brengen we een eerbetoon aan jazzlegende Louis Armstrong. Kunstenaar William van der Zanden zegt erover: “Ben ontzettend blij en enorm trots op dit schilderij! William schildert eerbetoon aan Louis Armstrong! Dankjewel BredaNu voor dit geweldig interview door Tijmen Moelker, supergaaf!”

Lees meer

Tekenen is haar tweede natuur

13 mei 2023     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Geert Dekkers

De Russische kunstenaar Zinaïda Sozonova (79 jaar) exposeert van 14 mei tot en met 2 juli met haar schilderijen in Buurthuis Gageldonk. Haar onderwerpen zijn divers en kleurrijk. De expositie is te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden van het buurthuis. De officiële opening is op 14 mei en wordt muzikaal opgeluisterd door een Moederdagconcert van zangeres Conchita Barbé- Vicuña.

Lees meer

Gezellig kunstevenement op De Santspuy

12 mei 2023     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Alex De Vliegere

Wijn- en aspergeboerderij De Santspuy stond van 5 tot en met 7 mei in het teken van kunst en muziek. Eigenaar Gilbert Sweep en zijn echtgenote Loes hebben samen met beeldend kunstenaars Thea Kanters, Conny Oudshoorn, Monique Willemse, Liesbeth Schoone, Piet Frijters en Mike van der Straaten (administratieve coördinatoren en ondersteunende taken) drie dagen lang een variërend programma neergezet.

Lees meer

Geleid door kleuren en materialen geeft een verrassend eindresultaat

03 mei 2023     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

Een beetje onwennig zit kunstenaar Alexandra Hoek voor uw redacteur tijdens het interview. Van 4 mei tot en met 14 juli exposeert zij, voor de eerste keer solo, met vijfentwintig tot dertig schilderijen en enkele keramiekobjecten in Sociaal Cultureel Centrum ’t Kraaienest. Op 7 mei bent u om 12.00 uur welkom voor de officiële opening.

Lees meer

Kunst & Meer op de Santspuy

30 april 2023     Ingezonden door Etten-Leur Toeristisch Informatiepunt

In het buitengebied van Etten-Leur vindt op 5, 6 en 7 mei (van 10.00 - 17.00 uur) een prachtig nieuw evenement plaats: Kunst & Meer op De Santspuy. De Santspuy is een wijn- en aspergeboerderij aan de Zandspui 45 in Etten-Leur met een wijngaard, bos, heide, pluktuin en asperge- en grasvelden.

Lees meer

Expositie cursisten van Maud Quaedvlieg

25 april 2023     Ingezonden door Saskia de Kroes

Als ik ’t Kraaienest binnenloop, ben ik elke keer verrast door de lichte en fleurige ruimte. Het is er vaak rustig, maar ook dan gebeurt er van alles: voorin de kinderopvang van Kober, een repetitie in de grote zaal, een vergadering of Poolse les boven, een kerkdienst in de kelder en de dagbesteding van Thebe helemaal achterin. En daar kom ik voor vandaag, want ik ga een rondleiding geven.

Lees meer

Het Paleis van Typografisch Metselwerk

21 april 2023     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Vandaag, vrijdag 21 april is de expositie toegankelijk voor genodigden, vanaf morgen is het grote publiek welkom. De Grote Kerk en Graphic Matters zijn een prachtige samenwerking aangegaan en u mag daar gratis van meegenieten tot en met zondag 18 juni.

Lees meer

Vrolijk Pasen zei de nar!

08 april 2023     Illustratie William van der Zanden

Geachte kunstenaars (jong en oud): de nar loopt niet op eieren maar hij 'gooit' ze vrolijk in de rondte! Deze plaat is echter nog niet af, het heeft nog wat meer kleur nodig! Doe je best en laat de eieren en de nar kleurrijk op de plaat terugkomen, succes!

Lees meer

Verwondering in het buurthuis

08 maart 2023     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Soms zie je bij een expositie schilderijen die zo fijntjes en realistisch zijn opgezet dat je denkt: het lijken wel foto’s . Bij de expositie in Buurthuis Gageldonk is dat precies andersom: de tentoongestelde foto’s doen denken aan schilderijen, omdat wat je ziet bijna niet echt kan zijn.

Lees meer

Opening expositie ‘Verwondering’

02 maart 2023     Ingezonden door Buurthuis Gageldonk

Op zondag 5 maart van 14.00-15.30 uur vindt de opening van de expositie ‘Verwondering’ van Janine Krekelberg in buurthuis Gageldonk plaats.

Lees meer

“De reis is belangrijker dan de eindbestemming”

18 januari 2023     Redactie Louis van Gameren – Fotografie Bert van Halteren

Maud Quaedvlieg organiseert een succesvolle open dag. Het was een gemêleerd gezelschap, afgelopen zondag 15 januari, dat samenkwam in het ruime atelier van de Bredase kunstenares Maud Quaedvlieg. Te bewonderen waren schilderijen van Maud, maar vooral ook van haar cursisten.

Lees meer

Kunst vanuit innerlijke impuls of intuïtieve ingeving

14 januari 2023     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Alex De Vliegere

Voor de rubriek ‘Kunst in de Wijk’ is uw HBN-MP redacteur in gesprek met natural artist Anja Barendrecht. Wij leren haar en haar beweegredenen beter kennen door de antwoorden die zij geeft op de vragen. Bent u ook benieuwd naar wat haar drijft?

Lees meer

Winterimpressie ‘Polder white carpet-1’

17 december 2022     Redactie Alex De Vliegere – Illustratie William van der Zanden

“We hebben heel weinig sneeuw de laatste jaren maar als we de polder ingaan zien we toch die dikke witte zachte tapijten van weleer. De paaltjes steken er nog net bovenuit en geven ons enig houvast. Trek een warme jas aan en uw laarzen en loop met mij mee.”

Lees meer

^ Naar boven