Op uitnodiging van beheerder Nanda Splinter exposeren Anja Wierckx-Staps (kantkloswerken), Ingrid Bovenmars (schilderijen), Jenny Chen (schilderijen) en Sylvia Schniermanni (Dot painting) van 1 juli tot 1 oktober in de vitrinekast in Wijkcentrum Heksenwiel. HBN-MP is benieuwd naar de drijfveren van deze amateurkunstenaars en interviewt hen individueel.
De expositie is gratis te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden. Anja Wierckx-Staps is de eerste kunstenaar die wat over zichzelf en haar expositie aan HBN-MP vertelt. In het dagelijks leven werkt Anja als taxichauffeur. Verder is zij een zeer betrokken burger en doet voor verschillende organisaties vrijwilligerswerk. Zo ook voor HBN-MP waar zij als redacteur en fotograaf werkzaam is. Daarnaast is Anja ook Cyberambassadeur. Zij is getrouwd en trotse moeder van drie volwassen zonen en twee schoondochters.
Zij exposeert regelmatig en geeft op braderieën demonstraties in de kunst van het kantklossen. Anja vertelt: “In mijn jeugd heb ik kennisgemaakt met deze textielvorm en het sprak mij erg aan. Na het volgen van diverse lessen om de verschillende technieken onder de knie te krijgen, vind ik het leuk om anderen met dit oude ambacht kennis te laten maken. Ik heb de basiscursus Kantontwerpen succesvol afgrond en ook de cursus Naaldkanten. Ik volg al vanaf 2016 les bij Ephrem Muskee, zij is ook mijn grote voorbeeld.”
Expositie
“Met deze expositie laat ik verschillende technieken zien”, vervolgt Anja haar verhaal. “Het werk waar ik veel leuke reacties op krijg en waar ik trost op ben, zijn de ballerina’s. Bijzonder is de schaal van de vier elementen, daar heb ik gebruik gemaakt van asymmetrische slagen. Het patroon van het kaboutertje met de grote trom heb ik zelf ontworpen, terwijl de andere werken volgens een bestaand patroon zijn gemaakt. Kantklossen ziet er ingewikkeld uit met al die klosjes en verschillende draden, maar het geeft mij ontspanning en een fijn gevoel. Ik vind het leuk om variatie in mijn kantkloswerk te brengen. De uitdaging zit hem in hoe je een bepaald patroon wilt klossen om iets moois te krijgen. Je raakt ook niet uitgeleerd. Zo wil ik heel graag de techniek van Binchekant, Parijse kant en Milanese kant onder de knie krijgen. Dat is echt heel fijn kantwerk.”
Kennis doorgeven
“Met mijn demonstraties probeer ik mensen te enthousiasmeren voor dit oude ambacht. Ik krijg altijd leuke reacties. Ik geef ook zelf les op de maandagochtend van 10.00 – 12.00 uur. Op vrijdagochtend heb ik een crea-clubje, waarbij de deelnemers hun eigen creawerkjes meebrengen en wij gezellig samen zijn. Geïnteresseerden kunnen zich nog bij mij aanmelden. Op dit moment ben ik bezig met het klossen van het ‘Kwatta soldaatje’ voor de Zomerpareltjes van de Nieuwe Veste met dit jaar als thema de verhalen van de ‘Bredase Industrie’. Mijn volgende expositie is in Stichting Gemeenschapshuis Vianden in de laatste week van september, tijdens de ‘Ambacht en Hobby expo’.” Naast kantklossen heeft Anja ook een andere hobby: accordeon spelen. Vol trots laat zij mij een foto van haar zien, die in een Tsjechisch kantklos kwartaalblad staat. Deze foto is gemaakt tijdens haar optreden als accordeonist bij het 45-jarig jubileum van de Landelijke Organisatie Kantklos Kunst.
Oud ambacht
Kantklossen is een oud ambacht. Op schilderijen vanaf de 15de eeuw zijn al kanten te zien. Wanneer deze textielnijverheid is ontstaan is niet bekend. Het was vroeger op scholen een verplicht leervak, zodat kinderen op deze wijze de kost mee konden verdienen voor het gezin. In 1928 werd de Zuid-Nederlandse Kantfabriek gebouwd met uiteindelijk tweehonderd kantmachines, op die manier werd het handwerk overgenomen door de industrie. Later werd het kantklossen opgepakt als hobby. In 2020 is de kunst van Kantklossen tot cultureel erfgoed benoemd. Meer informatie kunt u krijgen via onderstaand e-mailadres.
E: anjawierckx@gmail.com