Natuur in de wijk

12

IVN vogelwandeling Zonzeelse polder

11 april 2022     Ingezonden bericht - Foto Ria Lambregts

Maandag 18 april, tweede paasdag, gaan de natuurgidsen van IVN Mark & Donge op zoek naar de blauwborst en andere zangers.

IVN-Seizoenenwandeling Pannenhoef - lente

04 april 2022     Ingezonden bericht - Foto Lieneke Steijn

Op zondag 10 april wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge in de Pannenhoef. Het is de tweede van de vierseizoenen wandelingen - de lentewandeling. Zo volgen we elk seizoen de veranderingen in de natuur.

IVN komt naar Oudenbosch - Expositie Arboretum

02 april 2022     Ingezonden bericht – Foto Frank Linssen

De Natuurfotowerkgroep van het IVN Dintel- en Marklanden (voorheen IVN Etten-Leur e.o. en natuurvereniging in Halderberge, Moerdijk en Etten-Leur) exposeert gedurende drie weekenden in de Theekoepel van het Arboretum Oudenbosch. De mooist natuurfoto’s die in de afgelopen tijd zijn gemaakt worden getoond aan het publiek op 2 en 3 april, 9 en 10 april en 16 t/m 18 april (paasweekend).

IVN natuurwandeling Ulvenhoutse bos

29 maart 2022     Ingezonden bericht - Foto Lieneke Steijn

Zondag 3 april wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door het Ulvenhoutse bos met zijn bijzondere voorjaarsflora.

Natuur in de wijk - de els

23 maart 2022     Redactie en foto Jolande Rommens-Musquetier

Met zijn donkerbruine op mini-dennenappels lijkende 'vruchtjes' valt de els meteen op. De els is in bloei in het vroege voorjaar. Je vindt de els op vochtige gronden, in moeraslandschappen maar ook, zoals bij ons vaak in de Haagse Beemden, aan de waterkant. Het zijn zogenaamde vochtminnende bomen die best hoog kunnen worden en net als de knotwilg eigenlijk regelmatig geknot kunnen worden.

IVN Natuurwandeling Oude Buisse Heide

14 maart 2022     Ingezonden bericht

Zondag 20 maart, op de drempel van de lente, wandelen de natuurgidsen Van IVN Mark& Donge over het landgoed de Oude Buisse Heide.

IVN Natuurwandeling ‘Nieuwe lente, nieuw geluid’

08 maart 2022     Ingezonden bericht - Fotografie Krijn Breen en Miguel Buckens

We kunnen weer op pad! Vandaar dat IVN Dintel en Marklanden, een natuurvereniging voor Halderberge, Moerdijk en Etten-Leur, een aantal wandelingen met gids op de kalender heeft gezet. Wij nodigen iedereen uit om mee te gaan.

IVN stadsplantenwandeling Breda Centrum-Belcrum

05 maart 2022     Ingezonden bericht

Op zondag 13 maart wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge in de omgeving van het Station van Breda. Het thema van de wandeling is 'Stadsplanten voor en achter het Station'. U wandelt zowel aan de centrumzijde van het Station als door de stadswijk Belcrum.

Boomkikker krijgt leefgebied van 10 kilometer

19 februari 2022     Ingezonden bericht

Wethouder Tim van het Hof en waterschapsbestuurder Hans Peter Verroen gaven op 17 februari het startschot voor de laatste werkzaamheden aan de ecologische verbindingszone (EVZ) voor de boomkikker. Straks kan de boomkikker zich verplaatsen over een lengte van 10 kilometer tussen de Molenschotse Heide in Gilze-Rijen en de Chaamse Bossen in Alphen-Chaam.

IVN natuurwandeling Dorst

18 februari 2022     Ingezonden bericht

Zondag 20 februari wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door de Dorstse bossen op zoek naar de stilte.

IVN Landschapswandeling van Mark naar Weerijs

10 februari 2022     Ingezonden bericht

Op zondag 13 februari maken de natuurgidsen van IVN Mark & Donge een stevige wandeling tussen twee rivieren.

Meer knotwilgen nodig!

05 februari 2022     Ingezonden bericht

Dat was de hartenkreet van de knotterswerkgroep van de West-Brabantse Vogelwerkgroep met medewerking van IVN Mark&Donge afgelopen zaterdagmorgen bij de Kleine Hoeve aan de Burgstsedreef.

Boompijn (2)

08 januari 2022     Redactie Alex De Vliegere – Fotografie Paul Godefroij

Boomkerven, het aanbrengen van letters, teksten en symbolen in de schors van een boom is wereldwijd bekend. HBNieuws - Modern Prinsenbeekfotograaf Paul Godefroij wandelde langs de Burgstsedreef en legde voor u de inscripties op de beuken aldaar vast.

Boompijn

07 januari 2022     Redactie Alex De Vliegere – Fotografie Paul Godefroij

Boomkerven, het aanbrengen van letters, teksten en symbolen in de schors van een boom is wereldwijd bekend. HBNieuws - Modern Prinsenbeekfotograaf Paul Godefroij wandelde langs de Burgstsedreef en legde voor u de inscripties op de beuken aldaar vast.

De huismus

12 december 2021     Redactie Jolande Rommens-Musquetier - Fotografie HongGuang Wang

We noemen mensen die graag thuis zitten wel eens echte huismussen. Een leuke vergelijking als je bedenkt dat dit inderdaad een vogeltje is dat graag zijn hele leven op een plek blijft. Dit worden ook wel standvogels genoemd en dat is de huismus dus.

Natuur in de wijk - Paddenstoelen

22 november 2021     Redactie Jolande Rommens-Musquetier – Fotografie HongGuang Wang

Kabouterhuisjes of schimmels? Het ene is een fantasie die je vooral terugvindt bij de Efteling, het andere is wat ze werkelijk zijn. Paddenstoelen zijn eigenlijk schimmels of zwammen. Een groot deel van deze schimmels zit onder de grond waar ze wijd vertakt hun draden hebben. Dat wat je bovengronds ziet is meestal de manier waarop ze zich voortplanten.

IVN - Stadsplantenwandeling Princenhage

08 november 2021     Ingezonden bericht

Op zondag 14 november wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door Princenhage. Deze natuurwandeling volgt de reeds bestaande Plukroute, die al enige jaren in ontwikkeling is.

Inrichtingsplan voor de landgoederenzone

04 november 2021     Redactie en foto Monica Rijpma – plattegrond website PlanBreda

Het was ouderwets druk bij de informatieavond die afgelopen maandag was georganiseerd in de grote zaal van SCC ’t Kraaienest. Gerrit van Oosterom, landschapsarchitect van Copijn presenteerde namens de gemeente de laatste inzichten en voorstellen over Plan Breda met betrekking tot het voornemen de landgoederenzone om te vormen van agrarische cultuurgronden naar natuur.

IVN - paddenstoelenwandelingen

21 oktober 2021     Ingezonden bericht

De natuurgidsen van IVN Mark & Donge gaan in de Dorstse bossen tweemaal op zoek naar paddenstoelen. Op zondag 24 oktober om 10.30 uur en om 13.30 uur. In kleine groepjes gaan we op stap, zo kunnen we de kleine paddenstoeltjes goed van dichtbij bekijken zonder de boel te vertrappen.

Schommel de hommel

14 oktober 2021     Redactie Jolande Rommens-Musquetier – Foto Alex De Vliegere

Het is eerder een langharige bij dan een wesp en wordt hier een hommel genoemd. Zo’n grappig bolletje met zwarte en gele en soms ook witte strepen die zich al vliegend van bloem tot bloem verplaatst. Luid zoemend, hoor je hem van verre aankomen. Daar komt de naam hommel ook vandaan, van het Nederduitse woord hummel dat ‘zoemer’ betekent. Hommels zijn dikbehaard en vliegen een beetje plomp en schommelend.

12
^ Naar boven