Natuur in de wijk

IVN landschapswandeling Kelsdonk

21 november 2022     Ingezonden door IVN Mark&Donge – Foto Lieneke Steijn

Op zondag 27 november maken de natuurgidsen van IVN Mark & Donge een landschapswandeling in Kelsdonk. Het gebied ligt ten noorden van Etten-Leur aan de Leurse Haven. Het maakt deel uit van de Ettense Beemden.

Bomen over bomen bij IVN

17 november 2022     Ingezonden door IVN Dintel en Marklanden – Fotografie Paul Mennema, Krijn Breen & Arnold Klaren

Er is zoveel te vertellen en te leren over bomen! Van kennis over soorten, welke is nou inheems en welke is letterlijk komen aanwaaien. Maar ook over hun soms vergeten toepassingen, zoals thee ervan trekken, als medicijn of als schrijfmateriaal. Maar het meest mysterieus en interessant is wel dat bomen boven én ondergronds met elkaar kunnen communiceren! Geen wollig verhaal maar wetenschappelijk bewezen.

IVN Vogelwandeling Binnenpolder Terheijden

31 oktober 2022     Ingezonden door IVN Mark & Donge – Foto Lieneke Steijn

Op zondagmorgen 6 november maken de gidsen van IVN Mark & Donge een vogelwandeling in de Binnenpolder te Terheijden. Ze gaan vogels spotten die op weg zijn naar de voor hen ideale winterstek.

Vogelgriep aangetroffen in Haagse Beemden

28 oktober 2022     Redactie en fotografie Jolande Rommens-Musquetier

In de Haagse Beemden is onlangs een dode gans gevonden die besmet was met het vogelgriepvirus. Ook zijn er vier zwanen geruimd waarvan een zwaan verdacht werd van het hebben van vogelgriep. Breda is nu, net als andere gebieden in Nederland waar de vogelgriep is aangetroffen, aangewezen als vogelgriepgebied.

De gewone zwavelkop

21 oktober 2022     Redactie en foto Jolande Rommens-Musquetier

Een bijzonder leuke kleine paddenstoel die in de wijk is te vinden. Je ziet de gewone zwavelkop vaak in groepjes staan en hij groeit graag op dood hout in wat bosrijke omgeving. De naam zwavelkop dankt deze zwam aan zijn zwavelgele hoed.

IVN Natuurwandeling Pannenhoef

17 oktober 2022     Ingezonden door IVN Mark&Donge - Foto Lieneke Steijn

Op zondag 23 oktober wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge voor de derde keer dit jaar in het gebied de Pannenhoef. Na de lente- en zomerwandeling volgt nu de herfstwandeling. De Pannenhoef is een natuurgebied van ruim 700 hectare, gelegen in het buitengebied tussen Rijsbergen, Zundert en Sprundel.

IVN herfstwandeling Mastbos, Breda

10 oktober 2022     Ingezonden door IVN Mark&Donge - Foto Coby Stapel

Op zondagmorgen 16 oktober maken de natuurgidsen van IVN Mark & Donge een herfstwandeling door de natuur in het Mastbos te Breda.

Vergroenen van de wijk is belangrijk!

07 oktober 2022     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Paul Godefroij

Met het oog op de klimaatverandering, waardoor er steeds meer warme zomers zijn en hozende regenbuien vallen, is het belangrijk dat de hitte en het water in steden ergens naartoe kan gaan. Hierbij helpt het als er meer groene plekken in steden komen.

IVN ‘s Gravenmoer, de Donge, Natuurwandeling

21 september 2022     Ingezonden door IVN Mark & Donge - Foto Coby Stapel

Op zondag 25 september wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge vanuit ‘s Gravenmoer door een kleinschalig weidelandschap waar de Donge doorheen stroomt. 

IVN stadsplantenwandeling Zaartpark

14 september 2022     Ingezonden door IVN Mark&Donge - Foto Lieneke Steijn

Op zondag 18 september wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door de natuur in het waterrijkste park van Breda. Het Zaartpark is een van de meest natuurrijke parken en lijkt niet op de andere parken in de stad Breda.

IVN natuurwandeling AA of Weerijs en Trippelenberg

07 september 2022     Ingezonden door IVN Mark & Donge - Foto Mevr. C. Stapel

Op zondag 11 september wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door de natuur in het beekdal van de Aa of Weerijs en in het bosgebied Trippelenberg.

IVN landgoederenwandeling Valkenberg en Hondsdonk

31 augustus 2022     Ingezonden door IVN Mark&Donge

Op zondag 4 september wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door de natuur op de landgoederen Valkenberg en Hondsdonk.

IVN natuurwandeling Gilzewouwerbeek

24 augustus 2022     Ingezonden door IVN Mark&Donge

Op zondag 28 augustus gaan de natuurgidsen van IVN Mark & Donge wandelen in de natuur rond de kronkelende Gilzewouwerbeek. Voorheen was de beek vergraven tot kaarsrechte sloten en werd de grond gebruikt voor landbouw. Sinds enkele jaren slingert de Gilzewouwerbeek weer als in eerdere tijden.

Natuur in de wijk - de kauw

04 augustus 2022     Redactie en foto Jolande Rommens-Musquetier

Ze werden betrapt bij het leeghalen van de vuilnisbak op het Heksenwiel, deze kauwen. Een zit op de uitkijk? De ander haalt hem leeg. In werkelijkheid zat kauw nummer twee te wachten tot nummer een klaar was en wat eetbaars had gevonden en zijzelf aan de beurt kwam. Kauwen vormen namelijk paartjes voor het leven en leven vaak in groepen waar een stevige hiërarchie bestaat.

IVN landschapswandeling Strijbeekse beek

21 juli 2022     Ingezonden door IVN Mark&Donge

Zondag 24 juli maken de natuurgidsen van IVN Mark & Donge een grensoverschrijdende wandeling naar Vlaanderen.

De grote kattenstaart

15 juli 2022     Redactie en foto Jolande Rommens-Musquetier

Het is dit keer geen onderdeel van een kat maar een plant met prachtige rechtopstaande paarse bloei-aren. De violetkleurige bloemetjes zijn erg geliefd bij wilde bijen, zweefvliegen en kevers. Ook vlinders willen ze wel eens bezoeken.

IVN zomerseizoenwandeling Pannenhoef

14 juli 2022     Ingezonden door IVN Mark&Donge

Op zondag 17 juli maken de natuurgidsen van IVN Mark & Donge een wandeling door natuurgebied de Pannenhoef in het buitengebied van Rijsbergen.

De keizersmantel

08 juli 2022     Redactie en foto Jolande Rommens-Musquetier

Een bijzondere naam voor een bijzondere vlinder die op 2 juli gespot werd in de wijk. De keizersmantel was sinds 1980 uit Nederland verdwenen en was slechts nog zichtbaar in de Belgische Ardennen of de Duitse Eifel. Echter vanaf 2005 werden ze steeds vaker weer in Nederland gezien. Vooral in de duinen, de Achterhoek en in Zuid-Limburg.

^ Naar boven