Natuur in de wijk

IVN - Natuurwandeling Liesbos

09 januari 2024     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Zondag 14 januari trappen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge in samenwerking met IVN Dintel en Marklanden het nieuwe jaar af met een wandeling in het Liesbos.

Update hoogwater 4 januari

05 januari 2024     Ingezonden door Waterschap Brabantse Delta - Fotografie Alex De Vliegere

Er is de afgelopen dagen flink wat regen gevallen. Hierdoor zijn de waterstanden weer gestegen. Ook de bodem is verzadigd. Door de lange natte periode kan de grond de hoeveelheid water niet verwerken. Toch is de huidige situatie niet zorgwekkend. Onze medewerkers houden de situatie nauwlettend in de gaten. De gemalen en pompen draaien volop om het teveel aan water af te voeren naar de grote rivieren. Ook zetten we waterbergingsgebieden in waar nodig. Dit zijn gebieden waar we tijdelijk water op kunnen vangen om overlast te voorkomen.

Meer Bomen Nu verplant deze kerstvakantie 50.000 bomen

27 december 2023     Ingezonden bericht Meer Bomen Nu

Deze kerstvakantie verplanten duizenden vrijwilligers 50.000 bomen en struiken voor klimaat en biodiversiteit. In een grote landelijke kerstactie van Meer Bomen Nu kan iedereen mee de natuur in en helpen. Van 27 tot 30 december en van 5 tot 7 januari zijn er verspreid door het land 41 oogstdagen gepland onder leiding van boswachters, ecologen en regioleiders.

IVN Eindejaars Plantenjacht

23 december 2023     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Op zondag 31 december wandelen de natuurgidsen van IVN Mark en Donge bij Bavel. Zij haken aan bij de Eindejaars Plantenjacht die voor de tiende keer georganiseerd wordt door Floron, Floristisch onderzoek Nederland.

Nieuwe tentoonstelling over biodiversiteit in Natuurmuseum Brabant

17 december 2023     Ingezonden door Natuurmuseum Brabant

Op aarde leven ontelbaar veel soorten dieren, planten, schimmels en bacteriën met elkaar samen. En met ons: de mens. Dat is biodiversiteit: prachtig, en tegelijk ook behoorlijk complex. En bedreigd: dat het niet goed gaat en dat we daar iets aan moeten doen, weten we inmiddels allemaal. Natuurmuseum Brabant maakte met Leve het leven een indringende tentoonstelling over biodiversiteit en de bedreigingen. Kunnen we zelf nog iets doen, en zijn er ook positieve geluiden? Antwoord op beide vragen: ja!

IVN-natuurwandeling Vloeiweide

10 december 2023     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Zondag 17 december wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door de Vloeiweide, een gebied vol cultuur, natuur en historie.

IVN Winterwandeling Duiventoren

04 december 2023     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Op zondag 10 december wandelen de gidsen van IVN Mark & Donge door het natuurgebied De Duiventoren ten zuidwesten van Dongen. Het terrein is in het bezit van Staatsbosbeheer. Sinds 2004 staat in De Duiventoren een zandstenen kunstwerk dat een duiventoren voorstelt. Het is een geschenk van het Cultuurfonds aan Staatsbosbeheer.

Zwammen zijn niet zo onschuldig

16 november 2023     Redactie en fotografie Jolande Rommens-Musquetier

Als het blad valt en bomen omwaaien, als de zwammen en paddenstoelen steeds meer zichtbaar worden dan weet je dat het herfst is. Sommige mensen vinden de natuur in de herfst op hun mooist. De verschillende kleuren bladeren van lichtgeel, groen, bruin en dieprood maken er een rustiek plaatje van als je op pad gaat. De geur van rottend blad is een van de geuren die ondanks het rotten, als aangenaam wordt ervaren.

IVN Landschapswandeling Weerijs, heen en weer

09 november 2023     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Op zondag 12 november wandelen de gidsen van IVN Mark & Donge door de natuur in het dal van de Aa of Weerijs. Op deze lange wandeltocht van ongeveer 20 km. volgen ze het water van Rijsbergen naar Zundert en terug.

Stormschade op geiteneiland

06 november 2023     Redactie en foto Jolande Rommens-Musquetier

De storm die over ons land trok heeft hier en daar in de Haagse Beemden ook schade veroorzaakt. Zo scheurde er een knotwilg zowat doormidden en is een forse tak over de sloot naar het hondenlosloopgebied gevallen. De geiten konden het wel waarderen. Ze knauwen op de wilgentenen die nu in een keer binnen hun bereik zijn gekomen.

Een gaai die het flink begaait…

02 november 2023     Redactie: een labrador – Foto gaai: Pixabay

Een dag uit het leven van een labrador: Vandaag gebeurde er iets bijzonders. Er zat een Vlaamse gaai in huis. Alhoewel je mag eigenlijk niet meer Vlaamse gaai zeggen, want tegenwoordig heet het gewoongaai en is het Vlaamse deel eraf gevallen. Als mijn junior baasje naar beneden komt rond een uur of 10, ontdekt hij dat er een plant, drie grote dennenappels, een lavasteen, een wierookbrander en wat kleine doosjes uit de vensterbank op de grond liggen in de keuken. Al snel krijgt een van de katten hiervan de schuld (maar ik wist wel beter...). Die kat is trouwens wel vaker wat onhandig en haalt regelmatig kattenkwaad uit dus dit was voor al die keren dat ze het wel gedaan had.

IVN natuurwandeling Chaamse bossen

02 november 2023     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Zondag 5 november wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge een rondje om het Putven door de Chaamse bossen die een grote verandering ondergaan.

Wandeling Nacht van de Nacht in Wolfslaar

23 oktober 2023     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Op zaterdagavond 28 oktober dolen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge in samenwerking met Boerderij Wolfslaar en IVN Dintel en Marklanden over het landgoed en door de natuurtuin bij Wolfslaar.

Zeldzame visarend gespot in Haagse Beemden op Kroeteneiland

14 oktober 2023     Redactie Christel Huiting - Fotografie Sam Mekes

Het kan zijn dat je hem (of haar) al gezien hebt op één van de prachtige foto’s die online circuleren. Of misschien zag je hem al met je eigen ogen. Sinds een paar weken heeft een jonge visarend het Kroeteneiland in de Haagse Beemden in Breda als tijdelijk thuis uitgezocht. Hoe bijzonder is het dat deze wat kleinere arend deze water- en visrijke, maar ook mensenrijke plek heeft uitgezocht.

In de herfst de natuur in met IVN Dintel- en Marklanden

11 oktober 2023     Ingezonden door IVN Dintel en Marklanden - Fotografie Miguel Buckens en Irmgard HemmerlĂ©

Onze natuurkalender staat weer vol met uiteenlopende activiteiten waar ‘jong & oud’ aan mee kan doen. IVN natuurgidsen en andere vrijwilligers, nodigen iedereen van harte uit deel te nemen aan een van of meerdere van onderstaande activiteiten.

 

 

IVN familiewandeling Boswachterij Dorst

09 oktober 2023     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Zaterdagochtend 14 oktober gaan de natuurgidsen van IVN Mark & Donge het bos in op zoek naar paddenstoelen en het hele gezin kan mee.

IVN Natuurwandeling Dorpsplantenwandeling Teteringen

02 oktober 2023     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Op zondag 8 oktober wandelen de gidsen van IVN Mark & Donge in het dorp Teteringen.

Ze gaan op zoek naar plantjes en bloemen in de versteende woonomgeving tussen straatstenen en langs gevels. Vaak zijn het bijzondere planten, die niet meer gezien worden als onkruid.

IVN natuurwandeling Mastbos

11 september 2023     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Zondagmorgen 17 september kunt u met de natuurgidsen van IVN Mark & Donge aan de wandel door het Mastbos, het oudste cultuurbos van ons land.

IVN Natuurwandeling Gilzewouwerbeek

28 augustus 2023     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Op zondag 3 september maken de gidsen van IVN Mark & Donge een natuurwandeling door het ongeveer tien jaar geleden heringerichte gebied Gilzewouwerbeek bij Bavel.

IVN Insectenwandeling Strijbeekse heide

22 augustus 2023     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Zaterdag 26 augustus zwermen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge uit over de heide op zoek naar fladderende vlinders en zoemende bijen.

Natuurfotowerkgroep IVN Dintel- en Marklanden exposeert weer!

21 augustus 2023     Ingezonden bericht

Alweer de 35ste Natuur Fotografie tentoonstelling is deze keer te zien in wijkgebouw De Linde te Etten-Leur.

IVN natuurwandeling Strijpen/De Berk

15 augustus 2023     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Zondag 20 augustus trekken de natuurgidsen van IVN Mark & Donge eropuit langs veenputten en door broekbossen.

IVN Dorpsplantenwandeling Ulvenhout - natuur in het dorp

07 augustus 2023     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Op zondag 13 augustus maken de natuurgidsen van IVN Mark & Donge een natuurwandeling in en rond het centrum van Ulvenhout.

IVN Insectenwandeling Strijbeekse heide

28 juli 2023     Ingezonden door IVN Mark & Donge

De natuurgidsen van IVN Mark & Donge zwermen op zaterdag 5 augustus uit over de heide op zoek naar fladderende vlinders en zoemende bijen.

Van brandnetels naar bloemenzee

19 juli 2023     Redactie Jolande Rommens-Musquetier - foto's Paul Welschen

Vier jaar geleden lag het er maar wat verlaten en verdroogd bij. Een strook grond aan het Moerenpad van ruim 38 meter lang en vijf meter breed naast het huis van Paul Welschen aan de Veldmoeren. Hij vond het zonde en had wel zin om er iets moois en waardevols van te maken. Maar ja.. het is gemeentegrond dus wat te doen?

IVN Landschapswandeling Teteringen-Oosterhout-Lage Vuchtpolder

10 juli 2023     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Op zondag 16 juli maken de natuurgidsen van IVN Mark & Donge een landschapswandeling van ongeveer 20 kilometer vanuit Teteringen door het bosgebied van de Vrachelse Heide en de historische polder de Lage Vucht.

 

IVN natuurwandeling

03 juli 2023     Ingezonden bericht

Zondag 9 juli kunt u met de natuurgidsen van IVN Mark & Donge op pad door het slagenlandschap van het Labbegat.

IVN natuurwandeling Pannenhoef

26 juni 2023     Ingezonden bericht

Op zondag 2 juli maken de natuurgidsen van IVN Mark & Donge een wandeling in de Pannenhoef, een natuurgebied van de Stichting Brabants Landschap, gelegen tussen Rijsbergen, Etten-Leur en Zundert.

IVN natuurwandeling Dorst

18 juni 2023     Ingezonden bericht - Foto Lieneke Steijn

Zondagmorgen 25 juni bij het krieken van de dag wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door de bossen bij Dorst.

IVN gaat op zoek naar ‘fladderaars’

12 juni 2023     Ingezonden bericht

Onze natuurvereniging IVN, organiseert nog twee interessante natuuractiviteiten vóór de zomervakantie in Zevenbergen en Etten-Leur.

IVN natuurwandeling in tuin van Toon Thielen

11 juni 2023     Ingezonden bericht

Op zaterdagmiddag 17 juni kunt u mee gaan wandelen in de bosrijke omgeving van Dorst. We wandelen door de ruim vier hectare grote natuur- en landschapstuin van Toon Thielen.

^ Naar boven