Natuur in de wijk

IVN - Stadsplantenwandeling Princenhage

08 november 2021     Ingezonden bericht

Op zondag 14 november wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door Princenhage. Deze natuurwandeling volgt de reeds bestaande Plukroute, die al enige jaren in ontwikkeling is.

IVN - paddenstoelenwandelingen

21 oktober 2021     Ingezonden bericht

De natuurgidsen van IVN Mark & Donge gaan in de Dorstse bossen tweemaal op zoek naar paddenstoelen. Op zondag 24 oktober om 10.30 uur en om 13.30 uur. In kleine groepjes gaan we op stap, zo kunnen we de kleine paddenstoeltjes goed van dichtbij bekijken zonder de boel te vertrappen.

Schommel de hommel

14 oktober 2021     Redactie Jolande Rommens-Musquetier – Foto Alex De Vliegere

Het is eerder een langharige bij dan een wesp en wordt hier een hommel genoemd. Zo’n grappig bolletje met zwarte en gele en soms ook witte strepen die zich al vliegend van bloem tot bloem verplaatst. Luid zoemend, hoor je hem van verre aankomen. Daar komt de naam hommel ook vandaan, van het Nederduitse woord hummel dat ‘zoemer’ betekent. Hommels zijn dikbehaard en vliegen een beetje plomp en schommelend.

De aalscholver

29 september 2021     Redactie Jolande Rommens-Musquetier – Foto Alex De Vliegere

Je ziet hem regelmatig bij de Asterdplas maar ook vliegen ze wel eens over je tuin. Of hij staat breeduit zijn vleugels te drogen aan de slootkant. De aalscholver is een opvallende verschijning. Een op het oog zwarte vogel die eigenlijk diep, diepgroen is.

Natuur in de wijk - groot koolwitje

27 augustus 2021     Redactie Jolande Rommens – Foto’s Geert Dekkers

Op de hoek van de Rietdijk en Lange Bunderpad laafde een groot koolwitje zich aan de nectar van een van de bermbloemen die daar overvloedig aanwezig zijn. Deze dagvlinder is een veel voorkomend insect en heeft een spanwijdte tot wel 7 centimeter.

Egelsnelweg

06 augustus 2021     Redactie Jolande Rommens – Foto’s Jolande Rommens en Geert Dekkers

Wist je dat egeltjes heel veel kilometers per nacht afleggen? Het zijn echte nachtdieren en ze zijn op zoek naar voedsel. Het liefst scharrelen ze tussen bladeren, struikjes en ander groen op zoek naar slakken, insecten en andere kleine weekdieren. Egels komen veel voor in de Haagse Beemden. Je kan ze vaak tegenkomen als je in de avond bijvoorbeeld je hond uitlaat of naar huis fietst.

De citroenvlinder

25 juli 2021     Redactie en foto’s Jolande Rommens

De julimaand is een vlindermaand, al kwamen de vlinders dit jaar maar laat in het seizoen op gang. Dit kwam waarschijnlijk door een redelijk nat en koel voorjaar waardoor het allemaal wat langzamer ging, maar nu zijn ze er weer in grote aantallen.

De korenbloem

08 juli 2021     Redactie en foto Geert Dekkers

In onze Haagse Beemden bloeit in de zomermaanden de korenbloem. Deze eenjarige plant valt op door zijn hemelsblauwe kleur. De stengel en de bladeren zijn behaard. Bij de oude Grieken was de bloem bekend als helend middel bij wonden. De legende van de mythische centaur Cheiron houdt dit in herinnering.

De nijlgans

30 juni 2021     Redactie Jolande Rommens – Foto’s Jolande Rommens en Geert Dekkers

Deze Egyptische gans, die vanuit Afrika eind jaren ’60 zijn weg vond naar Nederland, zie je steeds vaker in de Haagse Beemden. En zoals de foto laat zien zal dat nog wel meer gebeuren nu ze zich zo succesvol voortplanten in onze wijk.

Natuur in de wijk - De fazant

27 mei 2021     Redactie Jolande Rommens- foto Geert Dekkers

De kleurige haan in deze boom is geen gewone haan maar een fazantenhaan. Hij heeft prachtige kleuren en als je deze tegenkomt in de Haagse Beemden, dan valt hij meteen op door zijn uitbundige verenpak en grootte. Hij heeft prachtige staatveren die heel lang zijn. Je vindt die staartveren nog wel eens terug op de steek van menig Prins Carnaval. Kennelijk is de fazant een hofleverancier van prinsenveren.

Zeer oude knotwilg omgewaaid

05 mei 2021     Redactie Tilly van Doorn-Cogenbach - Foto Ton van Doorn

Tot zijn grote spijt ontdekte onze illustrator en kunstenaar William van der Zanden dat een prachtige, oude knotwilg aan de Petronella Moensstraat door de storm is omgewaaid. Deze knotwilg oogstte altijd veel bewondering van bewoners en wandelaars in de wijk en inspireerde William tot een schitterende illustratie bij onze zomercolumn vorig jaar. “Een prachtige wilg, met twee knotten en een diep dal daartussen”, zo omschrijft William de oude boom. “Ik vergelijk een wilg soms met een olifant, oud en wijs”, overpeinst hij, “ze hebben veel gezien en meegemaakt.” De nu omgewaaide wilg was wellicht nog van vóór de oorlog.

Natuur in de Wijk: de pinksterbloem

02 mei 2021     Redactie en foto Jolande Rommens

Langs slootkanten en op vochtige, drassige plekken vind je in april en mei de pinksterbloem. De tere wit lila bloempjes contrasteren mooi tegen het frisse groen van de kruiden en planten. Vroeger was deze plant meer te vinden in Nederland dan nu. Dit komt door de bemesting en door intensief maaien. Daar kan het plantje niet tegen. Het leuke is dat veel slootkanten in onze wijk gelukkig geen last van bemesting hebben en als de gemeente nou het maaien aan de slootkant ook wat terughoudend doet dan vind je deze prachtige plant weer vaker in onze wijk.

^ Naar boven