Natuur in de wijk

IVN natuurwandeling AA of Weerijs en Trippelenberg

07 september 2022     Ingezonden door IVN Mark & Donge - Foto Mevr. C. Stapel

Op zondag 11 september wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door de natuur in het beekdal van de Aa of Weerijs en in het bosgebied Trippelenberg.

IVN natuurwandeling Gilzewouwerbeek

24 augustus 2022     Ingezonden door IVN Mark&Donge

Op zondag 28 augustus gaan de natuurgidsen van IVN Mark & Donge wandelen in de natuur rond de kronkelende Gilzewouwerbeek. Voorheen was de beek vergraven tot kaarsrechte sloten en werd de grond gebruikt voor landbouw. Sinds enkele jaren slingert de Gilzewouwerbeek weer als in eerdere tijden.

IVN landschapswandeling Strijbeekse beek

21 juli 2022     Ingezonden door IVN Mark&Donge

Zondag 24 juli maken de natuurgidsen van IVN Mark & Donge een grensoverschrijdende wandeling naar Vlaanderen.

De grote kattenstaart

15 juli 2022     Redactie en foto Jolande Rommens-Musquetier

Het is dit keer geen onderdeel van een kat maar een plant met prachtige rechtopstaande paarse bloei-aren. De violetkleurige bloemetjes zijn erg geliefd bij wilde bijen, zweefvliegen en kevers. Ook vlinders willen ze wel eens bezoeken.

IVN zomerseizoenwandeling Pannenhoef

14 juli 2022     Ingezonden door IVN Mark&Donge

Op zondag 17 juli maken de natuurgidsen van IVN Mark & Donge een wandeling door natuurgebied de Pannenhoef in het buitengebied van Rijsbergen.

De keizersmantel

08 juli 2022     Redactie en foto Jolande Rommens-Musquetier

Een bijzondere naam voor een bijzondere vlinder die op 2 juli gespot werd in de wijk. De keizersmantel was sinds 1980 uit Nederland verdwenen en was slechts nog zichtbaar in de Belgische Ardennen of de Duitse Eifel. Echter vanaf 2005 werden ze steeds vaker weer in Nederland gezien. Vooral in de duinen, de Achterhoek en in Zuid-Limburg.

IVN-natuurwandeling Tuin Toon Thielen

30 juni 2022     Redactie IVN Mark & Donge

Zondag 3 juli wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door een prachtige natuur- en landschapstuin aan de rand van bosgebied De Duiventoren in Boswachterij Dorst.

IVN-natuurwandeling Geluidswal Heusdenhout

23 juni 2022     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Op zondag 26 juni maken de natuurgidsen van IVN Mark & Donge een natuurwandeling over en langs de geluidswal naast de rijksweg A27 aan de rand van de wijk Heusdenhout in Breda. Door dit gebiedje loopt de beek de Molenleij. Door de aanwezigheid van de beek vinden we hier natte en zeer droge gronden en de overgangen ertussen.

IVN-natuurwandeling Krabbebossen

16 juni 2022     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Zondag 19 juni wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door de Krabbebossen die een groene verbinding vormen tussen diverse gebieden.

IVN-natuurwandeling Labbegat

09 juni 2022     Ingezonden door IVN

Op zondag 12 juni maken de natuurgidsen van IVN Mark & Donge een natuurwandeling in het Labbegat, een kleurrijk natuurgebied in de Langstraat, gelegen tussen Waspik en Waalwijk.

De atalanta en het wilgenkatje

04 juni 2022     Redactie Jolande Rommens-Musquetier - Foto Geert Dekkers

In maart bloeien de wilgen met wilgenkatjes. Deze atalanta was er vroeg bij dit jaar want atalanta’s zijn trekvlinders. In september trekken ze naar Zuid-Europa, naar warmere gebieden, en normaliter komen ze in april weer terug.

IVN-natuurwandeling De Worp

02 juni 2022     Ingezonden door IVN - Foto C. Stapel

Maandag 6 juni wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge langs kreken en grienden van De Worp.

IVN-natuurwandeling op het Landgoed Oosterheide

26 mei 2022     Ingezonden door IVN Mark & Donge

Op zondag 29 mei maken de natuurgidsen van IVN Mark & Donge een wandeling op het landgoed Oosterheide.

IVN vogelwandeling Zonzeelse polder

11 april 2022     Ingezonden bericht - Foto Ria Lambregts

Maandag 18 april, tweede paasdag, gaan de natuurgidsen van IVN Mark & Donge op zoek naar de blauwborst en andere zangers.

IVN-Seizoenenwandeling Pannenhoef - lente

04 april 2022     Ingezonden bericht - Foto Lieneke Steijn

Op zondag 10 april wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge in de Pannenhoef. Het is de tweede van de vierseizoenen wandelingen - de lentewandeling. Zo volgen we elk seizoen de veranderingen in de natuur.

IVN komt naar Oudenbosch - Expositie Arboretum

02 april 2022     Ingezonden bericht – Foto Frank Linssen

De Natuurfotowerkgroep van het IVN Dintel- en Marklanden (voorheen IVN Etten-Leur e.o. en natuurvereniging in Halderberge, Moerdijk en Etten-Leur) exposeert gedurende drie weekenden in de Theekoepel van het Arboretum Oudenbosch. De mooist natuurfoto’s die in de afgelopen tijd zijn gemaakt worden getoond aan het publiek op 2 en 3 april, 9 en 10 april en 16 t/m 18 april (paasweekend).

IVN natuurwandeling Ulvenhoutse bos

29 maart 2022     Ingezonden bericht - Foto Lieneke Steijn

Zondag 3 april wandelen de natuurgidsen van IVN Mark & Donge door het Ulvenhoutse bos met zijn bijzondere voorjaarsflora.

Natuur in de wijk - de els

23 maart 2022     Redactie en foto Jolande Rommens-Musquetier

Met zijn donkerbruine op mini-dennenappels lijkende 'vruchtjes' valt de els meteen op. De els is in bloei in het vroege voorjaar. Je vindt de els op vochtige gronden, in moeraslandschappen maar ook, zoals bij ons vaak in de Haagse Beemden, aan de waterkant. Het zijn zogenaamde vochtminnende bomen die best hoog kunnen worden en net als de knotwilg eigenlijk regelmatig geknot kunnen worden.

^ Naar boven