Zondagmorgenstemming – Een beetje dichter bij huis

19 september 2021     Redactie en foto Monica Rijpma

Tja, het is weer voorbij die mooie zomer, althans voor velen. Het fijne van Nederland is dat we hier echt alle jaargetijden hebben, soms alle vier op een dag. In landen dicht bij de evenaar of sommige Aziatische landen, waar het constant warm en vochtig is, ontbreken die seizoenen. En echt, geloof me, je gaat de herfst, winter, lente en zomer ontzettend waarderen als ze er niet meer zijn.

Lees meer

Zondagmorgenstemming - Groot verlof

22 augustus 2021     Redactie en foto Monica Rijpma

Het is goed om zeker een keer per jaar op vakantie te gaan. Even weg van het alledaagse en je uitzicht verfrissen met nieuwe beelden. Wie weet brengt het je nieuwe inzichten want er zijn vele wegen die naar Rome leiden.

Lees meer

Moederdag - toen en nu

09 mei 2021     Tilly van Doorn-Cogenbach - Foto: Geert Dekkers - Illustratie: William van der Zanden

Moederdag: een dag waarop veel moeders verwend en in de watten gelegd worden. Laat ik nu een man hebben die op Moederdag werd geboren en dit jaar ook weer eens op Moederdag jarig is. Grappig, denk je in het begin. Je staat dan even niet stil bij toekomstige verjaardagen die om de zoveel jaar op moederdag vallen en waarbij dus naast de jarige ook de moeders/oma’s in het zonnetje gezet moeten worden.

Lees meer

Zondagmorgenstemming 2 mei 2021

02 mei 2021     Redactie Monica Rijpma

Rood, wit, blauw - de koning en zijn vrouw... Na jaren in het buitenland gewoond te hebben, ben ik voorgoed terug in Nederland. Zeg niet nooit maar echt; ik ga nooit meer weg! Denk maar aan een teruggespoelde versie van IK VERTREK. Holland is waar ik thuis hoor. Het is mijn vaderland of is dat nu gendervriendelijk het moederland? Nou vooruit, genderneutraal; het is mijn thuisland. Er is veel veranderd maar gelukkig niet het Oranje.

Lees meer

Zondagmorgenstemming 18 april 2021

18 april 2021     Redactie Monica Rijpma

Stoelendans
Klopt niet. Er zijn van die uitdrukkingen die gevoelsmatig fout zijn. Zo ook ‘de tering naar de nering zetten’. Dat klinkt toch absoluut als iets desastreus terwijl het juist een bijzonder handige verworvenheid is. Een leven duurt lang en aanpassen aan omstandigheden is nou net een van die 21e-eeuwse vaardigheden waarmee je een heel eind komt in deze tijden van de grote omwenteling. Ik heb het even opgezocht en gelukkig gaat het niet om verwijzing naar de ziekte tbc, maar om een afgeleide van het werkwoord teren wat betekent ‘in zijn levensonderhoud voorzien’. En aangezien ‘foetsie-teren’ voor velen al een jaar lang realiteit is, vooral voor ZZP’ers, horeca, de evenementensector en kleine winkeliers, verdient juist nu ‘de broekriem een gaatje strakker trekken’ een passender uitdrukking.

Lees meer

^ Naar boven