Door de klimaatverandering zijn er meer zomerse tropische dagen met steeds meer hittegolven, die voor 1975 nog een zeldzaamheid waren. Niet alleen de gemiddelde temperatuur stijgt, maar ook de hitte-extremen nemen toe. De aarde warmt langzaam op en daarmee komt er ook meer waterdamp in de lucht. Dit komt jaarlijks in steeds meer neerslag en met steeds meer intensiteit weer naar beneden, met als gevolg toenemende overlast.
In steden blijft de hitte makkelijker hangen dan in landelijke gebieden en de riolen zijn niet gebouwd voor extreme wateropvang. Onze infrastructuur, de beschikbaarheid en kwaliteit van ons drinkwater en verminderde arbeidsproductiviteit lijden onder extreme hitte. Een gevolg hiervan is de hittestress, waar ouderen en kwetsbaren erg ziek van kunnen worden.
Waarom meer groen belangrijk is
In landelijke gebieden worden waterbergingsgebieden gecreëerd, maar in stedelijk gebied is het naast de gemeente ook aan bewoners om ruimte te maken voor waterberging. Door ons drukke leven, is het makkelijk om je tuin te betegelen, zodat je er minder onderhoud aan hebt. Maar groen zorgt voor natuurlijke afvoer, het beperkt hittestress en is beter voor de gezondheid en je algemene welzijn. De gemeente Breda zet zich in voor het tegelwippen met subsidies voor eigen tuinen van alle Bredanaars en/of voor gemeentegronden via wijkdeals. Er is zelfs een tegeltaxi om je tegels af te voeren.
De plantjes zijn geplant
Buurtpreventen Louise en Han uit de Thomasberg willen meer vergroening in de voortuinen van hun straat zien. Woningcorporatie Laurentius staat hier helemaal achter en maakt er een pilot van, als voorbeeld voor de rest van haar huurders. De kosten neemt Laurentius voor haar rekening. Alle straatgenoten zijn gevraagd om mee te doen met tegelwippen. Naar eigen wens een klein stukje of een groter deel van hun voortuin.
Op dinsdag 17 mei is een start gemaakt met tegelwippen. Han (niet voornoemde bewoner) en Maikel van Donkergroen BV hebben vele tegels verwijderd en ze hebben de grond overal klaargemaakt onder de hete zon. Op 19 mei gingen de plantjes erin en werden andere stukken ingezaaid. De plantjes hebben meteen goed water gekregen van de flinke regenbuien die middag. De mannen hebben ook ruimte gemaakt om rond oktober nog hagen te plaatsen bij de straatgenoten. Op die plaatsen zijn nu eenjarige plantjes gezet.
Hoewel de plantjes nog moeten groeien, geeft het al een gezellige uitstraling in de straat. Een andere buurtprevent heeft in overleg nog via een wijkdeal de toezegging van bloembakken gedaan. Dan wordt het uitzicht nog vrolijker en fleuriger en is het fijn thuiskomen in de Thomasberg.