De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant en haar partners lanceren een cybercrime-preventieprogramma met de slogan ‘Digitaal oké met deze ABC’. De ABC moet een voor iedereen bekende set preventiemaatregelen worden om zich te beschermen in de online wereld. Dit meldt de website cybercrimeinfo.nl.
Het is een algemenere variant van de veilig internetbankieren campagne ‘Hang op, klik weg, bel uw bank’.
Wat betreft beeldvorming heeft de politie variaties gemaakt voor specifieke gevallen van cybercriminaliteit. De algemene afbeelding, zoals die hierboven staat weergegeven, heeft varianten voor de volgende vormen van online criminaliteit:
- Risico’s op openbare wifi-netwerken
- Helpdeskfraude
- Marktplaatsfraude.
- Let op geldezels en witwaspraktijken.
- Phishing en smishing, ofwel phishing via sms.
- Vriend-in-nood en veilige-kluis fraude. Bij het vriend-in-nood scenario doet een oplichter zich voor als een vriend in nood die snel geld nodig heeft. Bij veilige-kluis fraude gaat het om een oplichter die je wijsmaakt dat je bankrekening is gehackt en dat je jouw rekeningsaldo moet omboeken naar een ‘veilige rekening’.
- WhatsApp-fraude.
Boodschap ABC-campagne
A staat voor ‘Alert blijven’. Hieronder valt:
Volg de digitale ontwikkelingen. Klik nooit op onbekende linkjes. Zeker niet wanneer deze van onbekende websites of personen komen. Onverwachte, ongebruikelijke, ongewenste, ongelooflijke en ongepaste berichten zijn bijna altijd niet pluis.
B staat voor ‘Beveilig jezelf’. Dit betekent:
Wees up-to-date met je updates. Zorg ervoor dat je besturingssysteem én programma’s altijd draaien op de laatste versie. Gebruik sterke wachtwoorden. Maak regelmatig een offline back-up van je data.
C staat voor ‘Check altijd’. Hiermee bedoelt de politie:
Verbreek het contact bij een ongebruikelijk, onverwacht, ongewenst, ongepast of ongelooflijk verzoek. Check het verzoek of aanbod door zelf contact op te nemen met de aanbieder. Zoek in dit geval zelf de contactgegevens van de aanbieder op. Zo voorkom je dat je terechtkomt op een nepwebsite of belt met een nepnummer.
Politie zoekt partners
Voor veel burgers is de politie een belangrijke bron van advies nadat ze slachtoffer zijn geworden van cybercrime. Ook geeft de politie advies om dit soort misdaad te voorkomen. Zo ook met deze basisregels voor wanneer je gaat mailen, appen, googelen en dergelijke. De eenheid Zeeland-West-Brabant heeft hier nu het voortouw in genomen. Zij hopen echter dat anderen meehelpen om de boodschap te verspreiden. De politie zoekt dan ook partners in digitale veiligheid om de campagne meer inhoud te geven. Wil je meedoen, dan kun je dat laten weten door middel van het formulier van cybercrimeinfo.nl.