Cybercrime informatiemiddag KBO

27 februari 2023     Redactie Anja Wierckx-Staps - Fotografie Han Staps

 

De KBO organiseerde een informatiemiddag cybercrime voor haar leden en andere belangstellenden. De droge informatie werd afgewisseld met interactief bezig zijn. Ondanks de regen waren er heel wat geïnteresseerden op afgekomen.

 

Veiligheid online

Met een filmpje, waarin personage ‘Hendrik Groen’ zich laat informeren over babbeltrucs, gaat de middag op vrijdag 24 februari van start. “Zoals iemand zich geraffineerd binnen weet te praten bij u aan de deur, zo weten cybercriminelen binnen te dringen in uw persoonlijke gegevens op uw mobiel, tablet of computer”, vertelt Anja. Cyberambassadeur van het eerste uur Anja Wierckx-Staps (en redacteur van dit artikel), geeft de presentatie. Ze wordt geassisteerd en ondersteund door Patricia Mulders, Participatiemedewerker Weerbare Stad/Buurtpreventie Breda. Een cyberambassadeur is een opgeleide vrijwilliger die de doelstelling heeft om weerbaarheid tegen cybercriminaliteit lokaal te verbeteren en te vergroten.

 

GTA, Geloofwaardigheid, Tijdsdruk en Angst

Cybercrime is een digitale misdaad, die de traditionele misdaad van auto- of huisinbraken meer en meer overstijgt. De motieven zijn het verkrijgen van geld en gegevens, ontwrichting en spionage, waarbij bedrijven het werk onmogelijk wordt gemaakt en men gevoelige en vertrouwelijke info, kennis en technologie probeert te stelen.

 

De drie kenmerken van cybercrime zijn Geloofwaardigheid, Tijdsdruk en Angst oftewel GTA. Aan de hand van verschillende voorbeelden en filmpjes worden deze punten besproken. Omdat appjes, berichtjes of mailtjes van criminelen vaak onverwacht komen, ben je makkelijker geneigd om er gehoor aan te geven. Beter is het om rustig te blijven en eerst na te gaan of het wel klopt.

 

 

Bezoekers open over ervaringen

Over wachtwoorden valt veel te vertellen. Gebruik liever wachtzinnen, zodat ze wat langer zijn. Gebruik nooit hetzelfde voor meerdere dingen. Beter nog kunt u gaan voor twee-staps-verificatie. Verander ook regelmatig je wachtwoorden. Je kunt je wachtwoorden/zinnen opslaan in een wachtwoordmanager of notitieboekje, wat u goed opbergt.

 

Als u acht of minder karakters gebruikt in een wachtwoord of wachtzin, kan dit binnen enkele seconden tot vijf uur gehackt worden. Bij tien karakters duurt dit zo’n vier maanden en bij elf karakters duurt het een jaar. Gebruikt u twaalf of meer karakters, kunt u er van uitgaan dat men 200 jaar nodig heeft om dit te hacken.

 

Weerbaarder tegen cybercriminaliteit

De bezoekers van deze middag zijn erg open over wat ze zelf, of mensen in hun omgeving hebben meegemaakt op het gebied van cybercriminaliteit. Dat is erg te waarderen Een meneer, die uit Hellevoetsluis was gekomen voor deze presentatie, vindt dat hij niet voor niets is gekomen en is blij met de informatie die hij nu heeft.

Met een tasje van buurtpreventie en informatie om na te lezen, gingen de deelnemers weer huiswaarts. Anja is blij dat ze een paar stadsgenoten weerbaarder heeft kunnen maken tegen cybercriminaliteit.

 

Maak melding en schaam je nooit

Mocht iemand nu toch geld hebben overgemaakt, bel altijd de bank, doe aangifte bij de politie en maak melding bij de fraudehelpdesk. Heb nooit schaamte, want het kan echt iedereen overkomen.

 

W: cybercrimeinfo.nl

W: fraudehelpdesk.nl

Terug

 

 

 

 

 

 

^ Naar boven