Cybersecurity - dark web

11 april 2022     Bron: VPNgids.nl - door Cybersecurity analist David Janssen

 

Er bestaat het idee dat het dark web alleen uit illegale webshops en schokkende beelden bestaat. Dit is niet het geval. Op het dark web is alles te vinden van fora voor klokkenluiders en journalisten tot websites voor liefhebbers van manga en anime.

 

Het dark web is een deel van het internet waar je niet zomaar komt. Je komt er niet via reguliere browsers zoals Chrome of Firefox, maar hebt een browser zoals Tor nodig.

 

Het surface web

De meeste mensen gebruiken alleen het surface en het deep web. Dit is dan ook wat vaak bedoeld wordt met ‘het internet’. Op het surface wen, ook wel clearweb genoemd, staan alle websites die algemeen beschikbaar zijn. Het is het deel van het web dat gemakkelijk te vinden is met reguliere zoekmachines zoals Google. Het clearweb is met alle webbrowsers. Als je een website bezoekt, krijg je niet alles te zien. Je ziet enkel de ‘surface’ (oppervlakte) van deze sites. Als je bijvoorbeeld naar bol.com gaat, kun je de website alleen bekijken als klant, niet als winkelmedewerker of beheerder. Om een kijkje ‘achter de schermen’ te nemen heb je gebruikersnamen en wachtwoorden nodig. Hiermee ga je voorbij de ‘surface’ en ga je door naar het  deep web.

 

 

Het deep web

Het deep web is het niet algemeen toegankelijke gedeelte van het web is. Alle pagina's achter een beschermlaag, bijvoorbeeld inloggegevens, behoren tot het deep web. Deze informatie is alleen bereikbaar voor bepaalde mensen, bijvoorbeeld abonnees of medewerkers. Op het deep web vind je privédata van bedrijven, universiteiten, organisaties, en nog veel meer. Vaak moet je de precieze URL weten om er te komen en heb je bevoegdheid en een wachtwoord nodig. Het deep web is verreweg het grootste gedeelte van het internet. Er wordt geschat dat het deep web zo’n 90 tot 95% van het complete wereldwijde web uitmaakt.

 

Het dark web

De diepste laag van het web noemen we het dark web. Je hebt een speciale browser nodig, zoals The Onion Router (Tor) om erop te komen. Het dark web is een netwerk van computers over de hele wereld en wordt dus niet vanuit één centrale plek beheerd. Hiermee lijkt het op het systeem waarop de blockchain, bekend van de cryptocurrencies, is gebouwd. Door het gebrek aan centralisatie lijkt het bovendien onmogelijk om het dark web uit de lucht te halen.

 

De websites van het dark web hebben niet de standaard URL-adressen die eindigen op bijvoorbeeld .nl, .com, of .org. In plaats daarvan zijn het domeinnamen die eindigen op .onion. Ook zien de adressen er een stuk minder duidelijk uit, omdat ze bestaan uit willekeurige letters en cijfers. Het adres van zoekmachine DuckDuckGo is bijvoorbeeld http://3g2upl4pq6kufc4m.onion.

 

 

De Tor-browser

Tor is gratis open-source software die functioneert als een webbrowser. In tegenstelling tot browsers als Google Chrome, Firefox en Edge, heeft Tor als doel zijn gebruikers anoniem te houden. Om dit te bereiken laat de Tor-browser al je internetactiviteiten via verschillende IP-adressen/hosts lopen. Je zoekopdrachten reizen door dit Tor-netwerk van zogenoemde ‘nodes’. Bij elke node wordt een deel van de encryptie ‘afgepeld’ (vandaar ‘The Onion Router’). Uiteindelijk komt je informatie terecht op de website die je wilt bezoeken en blijf je anoniem.

 

Hoewel Tor kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot het dark web, blijven de meeste Tor-gebruikers op het surface web. Tor wordt dus vooral gebruikt om anoniem te browsen, niet om het dark web te bezoeken. Om extra veilig te blijven, is het aan te raden om een VPN te gebruiken in combinatie met Tor.

 

Lees het volledige artikel op VPNgids.nl

Terug

 

 

 

 

 

 

^ Naar boven