Cybercrime - Veilig webwinkelen

06 december 2021     Bron: vpngids.nl – veilig internet

 

Heb je weleens iets besteld bij een webshop, maar kreeg je na betaling niets geleverd? Dan ben je het slachtoffer van een nepwebshop. Oplichting via online nepwinkels komt steeds vaker voor. Omdat het aantal malafide webshops en bijbehorende gedupeerden blijft stijgen, leggen we uit hoe je nepwebwinkels op tijd herkent.

 

Naar schatting is één op de vijf Nederlandse webshops malafide. Het is dus belangrijk om tijdens het online shoppen waakzaam te blijven. Kosten de Nikeschoenen die je op het oog hebt overal honderd euro, maar biedt een onbekende webshop ze aan voor de helft? In alle maten en kleuren? Of zie je een fraaie televisie die honderden euro’s goedkoper is dan bij alle andere winkels? Gebruik dan je gezonde verstand: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

 

Hoe herken je onbetrouwbare webshops?

  • Controleer de domeinnaam. Oplichters gebruiken soms een domeinnaam die bijna hetzelfde is als de originele domeinnaam, bijvoorbeeld medImarkt.nl, met een hoofdletter ‘i’ in plaats van een kleine letter.
  • Hoge kortingen en alles op voorraad. De gemiddelde nepwebshop valt op met goede aanbiedingen, waarbij populaire producten van bekende merken voor lage prijzen worden aangeboden. Er is altijd sprake van grote kortingen en alle producten zijn uit voorraad leverbaar. Dit is verdacht.
  • Controleer het websiteadres. Malafide webshops gebruiken graag websiteadressen die hoog scoren in zoekmachines zodat ze meer bezoekers trekken. Een twijfelachtige webshop die dure schoenen van Nike verkoopt kan zomaar nikeschoenen2018.nl of goedkopenikeairmax1.nl heten. Aan het websiteadres kun je ook zien of de verbinding beveiligd is. De meeste nepwebwinkels hebben geen versleutelde verbinding (https). De laatste -s van https staat voor 'secure'. Zie je geen hangslot of https in de adresbalk staan? Dan is er mogelijk iets niet in orde en kun je beter een andere webshop opzoeken.
  • Taalfouten en kromme zinnen. Een enkele spelfout kan natuurlijk altijd, maar staat de site vol spelfouten en kromme zinnen? Dit is een teken dat de teksten mogelijk door Google Translate zijn gehaald. Cybercriminelen die vanuit het buitenland slachtoffers proberen te maken in Nederland werken vaak op deze manier.
  • Geen contactpagina? Dat is ook een rode vlag. Een webwinkel moet altijd bereikbaar zijn voor vragen. Alleen een e-mailadres en een chatpagina is niet voldoende. Volgens de wet moet zowel het telefoonnummer als het adres van de webwinkel duidelijk op de site vermeld staan. Ook het KvK- en BTW-nummer mogen niet ontbreken.
  • Bekijk reviews op platformen als kieskeurig.nl en beslist.nl. Het is ook aan te raden om de naam van de webshop in te tikken op Google. Als er veel klachten zijn over een bedrijf dan komt dit in de zoekresultaten vaak naar boven.

 

Wat te doen als je opgelicht bent?

Ben je slachtoffer van oplichting door een nepwebshop? Doe altijd aangifte bij de politie! De kans dat je hierdoor je geld terugkrijgt is klein. De politie verwerkt maandelijks honderden van dergelijke aangiftes en heeft te weinig capaciteit om ze allemaal op te pakken, maar als veel mensen aangifte doen van oplichting door een bepaalde webshop is de kans groter dat de politie die melding oppakt.

 

Heb je bij de nepwebshop betaald met je creditcard? Dan kun je proberen het geld terug te krijgen via je creditcardmaatschappij. Zo help je ook mee om toekomstige fraude te voorkomen. Houd je creditcardafschriften goed in de gaten. Misbruik van creditcardgegevens is namelijk erg populair.

 

Betaalde je met Paypal? Controleer dan of je bankrekening of creditcard gekoppeld is aan je PayPal-account. Ja? Licht je bank en/of creditcardmaatschappij in, want die kunnen je helpen door bijvoorbeeld te letten op frauduleuze betalingen door oplichters. PayPal biedt een aankoopbescherming en geeft je je geld terug als je bestelling niet geleverd is. De aankoopbescherming geldt ook als je product beschadigd geleverd is of wanneer het artikel niet aan de omschrijving voldoet.

 

Geef de site door aan Registrar. Die kan de website van de malafide webwinkel uit de lucht halen. Gaat het om een website die wordt nagebootst, bijvoorbeeld de Mediamarktwebsite? Maak dan ook melding bij de betreffende webshop.

Terug

 

 

 

 

 

 

^ Naar boven