Wat is Hemelvaartsdag?

18 mei 2023     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

Op Hemelvaartsdag krijgen we in Nederland een vrije dag. Veel mensen nemen dan tevens op de vrijdag erna een dagje vrij zodat er een lekker lang weekend voor de boeg ligt. Er wordt iets gevierd. Maar wat precies?

 

Germaans feest

In de Germaanse tijd werd met het dauwtrappen de hernieuwde kracht en vruchtbaarheid van de natuur gevierd. Halverwege de meimaand, net voor zonsopgang gingen de mensen in groepsverband met blote voeten door de bedauwde velden lopen. In de meimaand is de natuur tot nieuwe wasdom gekomen. Het frisse groen, de pasgeboren boerderijdieren, de bloesems en de langer wordende dagen zijn een voorbode van de jaarlijkse oogst en vruchtbaarheid. Men geloofde dat de kristalheldere dauwdruppels deze wedergeboorte van de natuur veroorzaakten. Vandaar dat aan de dauw een helende en magische kracht kon worden ontleend. Het dauwtrappen is tegenwoordig een meer sportieve aangelegenheid geworden.

 

Loslaten

Er vinden op deze dag ook spirituele activiteiten plaats in de vorm van processies die van dorp naar dorp door de velden trekken. Herdacht wordt het Bijbelse verhaal dat Jezus veertig dagen na zijn wederopstanding uit de dood zijn vrienden en moeder verliet. Ze moesten afscheid van hem nemen. Loslaten staat daarbij centraal. Dat is moeilijk. Eenieder die een dierbare heeft verloren weet hoe zwaar dat kan zijn. Ook wordt er in het verhaal gesproken over de terugkomst van Jezus op dezelfde plek waar hij zijn dierbaren verliet. Doordat zijn dierbaren na het afscheid ieder afzonderlijk vertrokken om het christendom te verspreiden kwam Jezus via zijn goede werken, zijn mooie boodschappen en verhalen inderdaad weer terug. Door de positieve en mooie dingen van een overleden dierbare te herinneren en na te leven komt een stukje van die overledene iedere keer weer even terug.

 

 

Hemelvaart

Het afscheid van Jezus verliep volgens de evangelist Lucas via een traditionele hemelvaart. De andere drie evangelisten maken er geen melding van. Een hemelvaart was in het jaar 33 na Christus een bekend fenomeen. Er kwamen in die tijd vaker hemelvaarten voor. De mystieke gebeurtenissen rondom Bijbelse personages als Henoch, Mozes en Maleachi zijn uitgebreid opgetekend. De hemelvaart van de profeet Elia was het spectaculairst.

Hij werd opgehaald door een wagen die vurig licht uitstraalde. Nadat hij was ingestapt vloog volgens een getuige de vurige bol met daarin de profeet omhoog naar het heelal. Recht de hemel in. De hemelvaart van Jezus verliep minder spectaculair.

 

Tabor

Jezus had volgens de Bijbel al eens eerder op een berg een ontmoeting met Mozes en Elia. Die vond plaats op de mysterieus uitziende heuvel Tabor. Drie apostelen waren er getuige van. Eerst viel het drietal in slaap. Toen ze wakker werden stond Jezus volgens het verhaal met Mozes en Elia, die al eeuwenlang geleden hadden geleefd, te praten. Toen het gesprek was afgelopen, kwam er een wolk om Mozes en Elia die hen oploste. Die wolk of nevel wordt eveneens omschreven in het verhaal van de evangelist Lucas. Jezus loopt samen met zijn apostelen vanuit Jeruzalem naar het dorp Bethanië. Dit dorpje heet tegenwoordig El-Azariye en is gesitueerd op de Olijfberg, een heuvel. Jezus logeerde vaak in dit dorp bij zijn vriendinnen Maria en Martha en hun broer Lazarus.

 

 

Geteleporteerd

Het oude verhaal vertelt dat Jezus op de Olijfberg omhuld werd door een wolk. Toen deze wolk oploste was Jezus verdwenen. Na de verdwijning verschijnen er twee engelen die de apostelen en zijn moeder vertellen dat Jezus op diezelfde locatie ooit weer zal wederkeren.

 

Fundament westerse beschaving

Volgens het geloof heeft Jezus met de hemelvaart zijn aardse taak volbracht. En juist dit aspect wordt gevierd op Hemelvaartsdag. Want exact op dat moment zijn via de verspreiding van het christendom de fundamenten van de westerse beschaving gelegd.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven