Pinksteren

19 mei 2024     Redactie en foto Geert Dekkers

Pinksteren Vredesduif

 

Pinksteren betekent voor de meesten van ons een heerlijke vrije dag. Een lang weekend. Al zeventien eeuwen wordt dit feest gevierd op de vijftigste dag na Pasen. En tien dagen na Hemelvaartsdag. Ook zo’n fijne vrije dag. Wat voor tradities en betekenis heeft Pinksteren? In dit artikel meer over dit bijzondere feest.

 

Voorchristelijke volkeren vierden in de meimaand het vruchtbaarheidsfeest Beltane. De meiboom met de kleurige linten zijn daar de zichtbare herinneringen aan. In de middeleeuwen werd Pinksteren groots gevierd met toernooien zoals steekspelen.

 

Luilak

Het van oorsprong West-Friese feest luilak wordt in het pinksterweekend gevierd. Degene die op de zaterdag voor Pinksteren het langst slaapt wordt nog voor het kraaien van de haan gewekt met lawaai. Het idee erachter was dat het de hoogste tijd was om op de velden de gewassen in te zaaien om een rijke oogst te krijgen.

 

Vooral tienerjongens trekken op de zaterdag voor Pinksteren door de straten en maken een hels kabaal. Ze smeren boter en vet op ramen en dekken het af met meel. Vaak worden eieren kapot gegooid tegen de ramen en gevels van huizen. Luilak wordt vooral gevierd in west Friesland en noord Holland. In de Haagse beemden hoeven we niet bang te zijn dat de zaterdagochtendrust verstoord wordt door luidruchtige tieners.

 

Pentakoste

Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord ‘Pentakoste’ dat vijftigste betekent. In de christelijke traditie wordt Pinksteren verbeeld door een witte vredesduif die inzicht en inspiratie brengt. Op dit moment is het onrustig in de wereld. De oorlog in Oekraïne en Israel zet veel op scherp. Veel mensen vinden het erg maar zijn blij dat het toch een ‘ver van mijn bed show’ is. ‘als het maar niet hier komt’ is een veelgehoorde uitspraak. De inflatie en andere economische problemen zijn een gevolg van deze wereldwijde problematiek. Die worden door de meesten op de koop toegenomen.

 

Op Christelijke schilderijen wordt Pinksteren verbeeld door vurige vlammetjes boven de maagd Maria en de apostelen. De vurige tongen staan voor inspiratie die aanzetten tot positiviteit. Momenteel zijn de vurige vlammetjes verplaatst naar oorlogsgebieden die dood en verderf zaaien. Tijdens de lange weekends van Pasen en Pinksteren weten velen niet wat ze op die extra vrije maandag moeten doen. Dus gaat men traditiegetrouw, afhankelijk van het weer, maar naar de meubelboulevard of de Keukenhof.

 

Duif

Nu is het nagenoeg onmogelijk om in je eentje de wereldvrede te realiseren. Maar dicht bij huis kan dat wel. Het Pinksterfeest kan een duwtje in de rug zijn om eens goed na te denken over niet alleen het oplossen van narigheid in de persoonlijke sfeer. Bijvoorbeeld over die vervelende overhangende tak die groeit aan de boom van de buren. Of de Canta die de invalide buurvrouw altijd net voor jouw deur parkeert. Kleine ergernissen zijn vaak eenvoudig op te lossen door een persoonlijk gesprekje. De vredesduif van Pinksteren kan de motivatie zijn die nodig is om onvrede op te lossen op het werk, thuis of in het verenigingsleven.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven