Streekheiligen - Het wonder van de kip en de haan

20 december 2022     Redactie Geert Dekkers – Fotografie Alex De Vliegere

 

20 december is de laatste dag van de herfst. Velen zien op tegen het winterseizoen en verlangen naar warmte en zon en overwinteren daarom in Spanje. Noord-Spanje is wat koeler in december en daarom een uitermate geschikte wandelmaand. Al moet je dan wel een paraplu meenemen. De regio is er verdacht groen.

 

Een mooi wandeldoel is om (een deel van) de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela te gaan lopen. Een interessante vertrekdag is 20 december in de plaats Santo Domingo de la Calzada, gelegen in de Noord-Spaanse streek Rioja, waar die lekkere wijn vandaan komt. De patroonheilige van die stad is de heilige Dominicus van Silos. Domingo de los Silos op zijn Spaans.

 

Domingo werd geboren in het jaar 1019 in het Spaanse Navarra. Hij zette zich met ziel en zaligheid in voor de vele pelgrims die zwoegden door het Spaanse landschap. Zijn belangrijkste daden waren het verbeteren en verfraaien van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Noord-Spanje. Prachtige romaanse bouwwerken vormen een tastbare herinnering aan de bouwwoede van de heilige. Vanwege zijn goede werken werd Domingo heilig verklaard.

 

Een van de mooiste heiligenwonderen behoort toe aan Domingo. Het leuke is dat bezoekers van de kathedraal van Santo Domingo de la Calzada herinnerd worden aan dit wonder…door levende kippen in een groot kippenhok dat in de kathedraal is gemetseld. De mooie kooi wordt bewoond door een kraaiende haan en een kakelende hen.

 

Hoewel Domingo deze kathedraal liet bouwen, werd het kippenhok pas vier eeuwen na zijn dood toegevoegd aan de kerk. Dat had te maken met het volgende verhaal. Zo rond het jaar 1381 besloot een Duits echtpaar samen met hun knappe achttienjarige zoon de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela te maken. Alles ging goed totdat ze in de plaats Santo Domingo de la Calzada gingen overnachten in een herberg. De dochter van de herbergier viel als een blok voor de prachtige Duitse jongeman. Ze had pech want de liefde was niet wederzijds. Na een paar mislukte pogingen de knul te verleiden gaf ze het op. De temperamentvolle jongedame zon op wraak.

 

Wraak

Tijdens het schoonmaken van zijn kamer stopte ze stiekem een paar zilveren bekers in de bagage van de nietsvermoedende Duitse jongen. Toen het Duitse gezin de dag erna hun tocht vervolgde, werden ze ingehaald door gewapende soldaten. De herbergiersdochter was naar de rechter gegaan en beschuldigde de jongen van de diefstal. Het bewijs zat in zijn bagage. Na een kort proces werd de mooie jongen opgehangen.

 

Diep bedroefd vervolgden de ouders hun tocht naar Santiago de Compostela. Op hun terugtocht wilden ze in Santo Domingo de la Calzada de mis laten opdragen voor hun overleden zoon. Tot hun verbazing zagen ze dat deze nog steeds aan de galg hing. Levend en blakend van gezondheid. De jongen vertelde hen dat de Heilige Domingo hem al die tijd de handen onder zijn voeten had gehouden. De heilige deed dit omdat hij vals beschuldigd was, maar vooral omdat hij zijn kuisheid had weten te bewaren tijdens zijn pelgrimage.

 

De dolgelukkige ouders besloten hun beklag te gaan doen bij de rechter. Deze zat op zijn patio lekker een paar geroosterde kippen te verorberen. Hij geloofde de ouders niet. “jullie zoon is inmiddels net zo dood als deze twee kippen op mijn bord. Ik geloof er niets van”. Juist op dat moment werden de gebraden kippen weer levend. Ze renden luid kakelend weg. De rechter was hierdoor overtuigd van het verhaal van het Duitse echtpaar.

 

De rechter spoedde zich met de pastoor en de ouders naar het galgenveld. Hij verwijderde meteen de strop van de hals van de knul. De zoon vertelde de rechter in geuren en kleuren zijn deel van het verhaal. Omdat de heilige Domingo zich met de zaak had bemoeid kreeg de herbergiersdochter hetzelfde vonnis als de Duitse jongen. Maar haar doodstraf was extra pijnlijk. Net als de kippen werd ze langzaam boven gloeiende kolen geroosterd.

 

Ter herinnering aan het wonder wonen er sinds die dag een levende haan en een hen in de kathedraal.

  

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven