Bijzondere profilaxe voor ziekten aan keel en luchtwegen

03 februari 2023     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

Komend weekend kan in diverse plaatsen in Nederland een bijzondere profilaxe tegen ziekten aan de keel, luchtwegen en andere ziekten worden verkregen. De Blasiuszegen wordt al honderden jaren verstrekt tijdens de mis op 3 februari, de sterfdag van de heilige Blasius. De pastoor houdt dan twee al dan niet brandende gekruiste kaarsen tegen of voor uw keel en spreekt daarbij een zegen uit. De kaarsen zijn tijdens Maria lichtmis gewijd.

 

Wie was deze heilige en waarom staat hij centraal tijdens dit bijzondere ritueel?

Blasius leefde in de Romeinse tijd zo rond 290 na Christus in Armenië in de plaats Sebaste. Het land heeft nog steeds prachtige monumenten uit de Romeinse tijd, zoals de intacte tempel van Gami. Blasius was een arts onder het bewind van keizer Lucinius. Hij heerste over het oostelijke deel van het Romeinse rijk. Keizer Constantijn regeerde over een ander deel.

 

Gehekeld

Om de christelijke keizer Constantijn dwars te zitten verzon Lucinius de meest verschrikkelijke doodstraffen als iemand in zijn gebied Christen was. Blasius was naast arts ook een bisschop, zij het dan in het geheim. Hij werd verraden en door soldaten van Lucinius opgepakt. Na een kort proces werd hij via touwen die aan zijn handen en voeten waren gebonden over een hekel getrokken. Dat was een zwaar houten blok waarin rijen vlijmscherpe metalen pinnen waren gestoken. De constructie werd gebruikt voor de behandeling van hennep en vlas. Door het gewas over de metalen pennen te halen kunnen de lange vezels worden geoogst. Bast en korte vezels blijven tussen de pinnen achter.

 

Nadat Blasius van top tot teen over de hekel was getrokken, werd zijn opengereten lichaam onthoofd. Vlak voor zijn terechtstelling redde Blasius een jongetje dat bijna stikte in een visgraat. Dit is de reden dat hij na zijn heiligverklaring als martelaar voor het geloof patroonheilige is geworden voor mensen met klachten aan de luchtwegen. Ook zijn beroep als arts heeft daartoe bijgedragen.

 

Mocht u besluiten om de Blasiuszegen bij te wonen dan is daar geen enkel risico aan verbonden. Baat het niet dan schaadt het niet.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven