Aloysius van Gonzaga (1)

21 juni 2023     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

De millenials, mensen die tussen 1980 en het jaar 2000 zijn geboren, staan bekend om hun opmerkelijke eigenschappen. Ze zijn preuts, studeren graag en denken goed na voordat ze iets doen. Ze volgen daarbij hun gevoel met het doel kwaliteit na te streven in hun leven. Sex voor het huwelijk is voor hen not done. Deze leeftijdsgroep is vaak betrokken als slachtoffer bij MeToo-drama’s. Door andere generaties worden ze vergeleken met ouderwetse oma’s en opa’s in een jeugdig ogende fysiek. De ideale patroonheilige voor deze generatie zou Aloysius van Gonzaga kunnen zijn.

 

De meeste heiligenverhalen zijn in de loop der tijd aangepast om een heiligverklaring mogelijk te maken. Zo ook het officiële levensverhaal van Aloysius. Het is interessant om de echte jongeman uit zijn vita te destilleren.

 

Aloysius is van hoge afkomst en geeft zijn rijke toekomst op voor een armoedig bestaan in een klooster. Deze informatie staat opgetekend in geschiedenisboeken. Het vormde vijf eeuwen geleden een goede basis voor een heiligverklaring. In een tijd dat de meeste mensen arm zijn belichaamt iemand die rijkdom en zekerheid opgeeft voor het geloof het ultieme voorbeeld van vroomheid.

 

Aloysius is de oudste zoon van Ferrante Gonzaga, de Italiaanse markies van Castiglione en is als zodanig de officiële erfopvolger van zijn vader. De voorvaderen van deze markies zijn ook van hoge adel. Zo heeft zijn betovergrootvader de leiding over het Italiaanse Mantua. Veel toeristen vergapen zich tegenwoordig nog steeds aan de pracht en praal die in dat enorme gebied in de vijftiende eeuw werd geschapen. Aloysius (Latijnse naam voor Luigi) komt tijdens de Renaissance in een gouden wieg terecht. Om precies te zijn op 9 maart 1568 in het kasteel van het Noord-Italiaanse Castiglione delle Stiviere, nabij Mantua. Binnen de vestingmuren bevindt zich tegenwoordig een voetbalveld. Boven de stoere toegangspoort torent een grote wijzerplaat van een klok. Viereneenhalve eeuw terug in de tijd is het hier een en al rijkdom. Het jongetje Luigi kent geen problemen en wordt met zijden handschoenen bejegend. Zijn moeder is uiterst vroom en de peuter krijgt van haar met een gouden paplepel het katholieke geloof toegediend.

 

Het eigenwijze jochie heeft meer interesse in oorlogje spelen. Zijn vader die de leiding heeft over een legerkorps verrast hem met een speciaal voor het kind gemaakte wapenuitrusting. Hij mag zelfs schieten met een haakbus die echt werkt. De markies is verrukt met zijn vechtlustige stoere zoontje en neemt Luigi voor een lange periode mee naar een trainingskamp van de tercios, in die tijd de wereldtop van de infanterietroepen. De soldaten zijn dol op Luigi die alles imiteert wat hij daar ziet. Hij marcheert zelfs als koploper met de soldaten mee door het trainingskamp.

 

Bochel

Luigi imiteert ook de trotse houding van de soldaten. Hij loopt kaarsrecht ondanks zijn erfelijke lichte bochel bovenin zijn rug. De soldaten leren de kleuter schuttingtaal en vloeken. Hij maakt kennis met de meisjes van plezier die hem vertellen hoe babies worden gemaakt. Het kind snapt gezien zijn jonge leeftijd niets van al die dingen. Luigi is alleen maar geobsedeerd door wapens, tucht en de strenge orde van de leger. De markies is ervan overtuigd dat zijn oudste zoontje de perfecte opvolger van zijn markizaat zal worden.

 

 

Als Luigi na twee jaar besmet wordt met malaria wordt hij naar zijn vrome moeder gebracht om beter te worden. Zij is zwaar geschokt door het gevloek en de grove schuttingtaal van haar oogappel, ook al weet de vijfjarige niet wat het allemaal betekent. Ze stuurt hem naar een strenge leermeester die de opdracht krijgt om van het knulletje zo snel mogelijk weer een beschaafd prinsje te maken. Deze man vertelt het jongetje dat zijn voorbeeldige moeder zal sterven van verdriet vanwege zijn stoute gedrag en vieze taal. Hij zal in de vurige vlammen van de hel eindigen. Daarom heeft hij als straf van God de ziekte malaria gekregen. Alleen als Aloysius zijn best zal doen zijn zondige gedrag af te leren en veel straf accepteert is er een kans dat zijn voorbeeldige moeder, de prinses, het zal overleven en dat Luigi van de malaria zal genezen.

 

Trauma

Het jochie moet vooral veel bidden en zijn geliefde harnasje in de kast laten liggen. Het kind raakt hierdoor getraumatiseerd, wordt introvert en onzeker. Zijn houding verandert erdoor. Door het trauma gaat het kind weer krom lopen. Ten gevolge van de lichte bochel loopt hij met gebogen hoofd, de ogen naar de grond gericht, alsof het kind zich ergens voor schaamt. Als de markies na een lange afwezigheid weer thuis komt signaleert hij de verandering. De trotse energieke Luigi is veranderd in een hoopje ellende. Hij stuurt hem naar Milaan, ver weg van zijn vrouw en de wereldvreemde leermeester.

 

Aan het oogverblindende hof van de hertog Francesco de Medici moet zijn zoon een opleiding krijgen tot volwaardig edelman, in staat tot goed besturen en oorlog voeren. Het tienjarige, geïndoctrineerde kind schrikt van de hofintriges, de schijnheiligheid en sexuele uitspattingen. Daar gebeurt alles wat zijn leermeester fout vindt. Luigi is het liefst in de hofkapel waar hij de wilde hovelingen ziet veranderen in vrome kerkgangers. Het kind vlucht in de gebeden en de heilige kerkelijke sfeer. Daar ontmoet hij de kardinaal van Milaan, Carolus Borromeus. Een kerkhervormer die later heilig wordt. Deze ontfermt zich over het kind. Ze begrijpen elkaar volledig.

 

Wordt vervolgd

 

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven