De geheimen van het graf

07 april 2023     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

Vandaag is het Goede Vrijdag. Op deze dag wordt herdacht dat Jezus de doodstraf kreeg en stierf aan een houten kruis. Hij werd daarna begraven. Wat gebeurde er precies volgens de beschikbare bronnen? Wij hebben het voor u uitgezocht.

 

In de late avond van de donderdag wordt Jezus wegens godslastering in Jeruzalem gearresteerd in de Hof van Olijven. Hij wordt meegevoerd naar de Joodse Hoge Raad, het Sanhedrin. Deze instantie is gevestigd in een gebouw in Jeruzalem. Nicodemus, een lid van het Sanhedrin en vriend van Jezus, pleit voor vrijlating.

 

Vrijdag 06.00 uur Veroordeling

Even na zonsopkomst wordt Jezus in Jeruzalem naar het verblijf van de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus gebracht. Van Pilatus is bekend dat hij fel tegen de Joodse godsdienst is gekeerd. Na het verhoor van de onruststoker wil de stadhouder hem uit protest dan ook weer vrijlaten. Het Sanhedrin hitst het toegestroomde volk op. Om een opstand te voorkomen laat Pilatus het volk kiezen wie er doodgemaakt moet worden. Seriemoordenaar Barabbas die de streek terroriseerde en eindelijk vastzit of Jezus. Barabbas wordt vrijgelaten.

 

Samen met twee criminelen wordt Jezus naar Golgotha, de schedelberg, gevoerd. Dit is een executieplaats, een kaal stuk rots, 700 meter buiten de muren van de stad. Het trio moet hout meevoeren dat bij de executie wordt gebruikt. Hoe dit eruit zag is niet bekend. De afstand die afgelegd moet worden is ongeveer anderhalve kilometer. Vanwege de geseling met een zweep waar weerhaken aan zijn bevestigd, een doornen kroon op zijn hoofd, het uitputtende verhoor en het zware hout dat meegetorst moet worden, is deze afstand voor Jezus uitputtend. Dit leidt drie maal tot een pijnlijke val.

 

09.00 uur Aankomst op de heuvel Golgotha

 

 

09.30 uur Kruisiging

Door de polsen en enkels worden spijkers langs de zenuwbanen aangebracht. Een kruisiging leidt tot vochtophoping rondom de longen hetgeen tot verstikking leidt. Er wordt op bevel van Pilatus een houten bordje aan het kruis gespijkerd met de tekst ‘koning der Joden’. Hiermee impliceert de stadhouder dat Jezus aan het hoofd stond van een bende opstandelingen die de macht over het Joodse volk wilde grijpen.

 

12.00 uur

Het wordt bewolkt. De drie gekruisigde mannen hangen niet meer in de brandende zon. Dit voorkomt uitdroging.

 

14.55 uur

Een spons die aan een stok is bevestigd wordt in een mysterieuze vloeistof gedompeld. Jezus drinkt van deze vloeistof en zegt daarna dat zijn taak volbracht is.

 

15.00 uur

Jezus verliest zijn bewustzijn en geeft geen levensteken meer. De rijke oom van Jezus, Josef van Arimathea, vraagt aan Pontius Pilatus om zijn neef van het kruis te mogen halen en hem in een graf te mogen leggen. Dit druist tegen de Romeinse regels in: ter dood veroordeelden kregen geen graf maar werden als afval gedumpt. Pilatus geeft toestemming en stuurt de slechtziende centurion Longinus naar Golgotha om te controleren of Jezus na zo’n korte tijd al is gestorven.

 

 

Longinus prikt met een spitse dunne lans in de rechterborstkas van Jezus. Oedeemvocht stroomt uit de borstkas. De wond begint door de prik te bloeden. Het verstikkingsgevaar is geweken! Er wordt toestemming gegeven om Jezus van het kruis te nemen. Het dramatische moment waarin de diepbedroefde moeder Maria haar overleden bebloede zoon in haar armen neemt, de Piëta, vormt voor veel kunstenaars een geliefd onderwerp.

 

18.00 uur

Josef van Arimathea en Nicodemus arriveren bij het kruis. Ze hebben massa’s schoon linnen en maar liefst 37 kilogram mirre en aloë bij zich. Mirre en aloë werden in die tijd gebruikt als antiseptische middelen om ontstekingen tegen gaan en wonden te genezen. Deze geneesmiddelen hebben in die tijd een vermogen gekost. Jezus wordt voorzichtig van het kruis genomen.

 

 

Men brengt hem naar een nieuwe graftombe die in eigendom is van Josef van Arimathea. De ruimte is brandschoon en schimmelvrij. De mirre wordt op de 38 open wonden aangebracht. Maria, de moeder van Jezus en nog een paar vertrouwelingen zijn daarbij aanwezig. Nadat Jezus’ lichaam is verzorgd, wordt volgens het verhaal met een ronde platte steen de ingang van de ruime koele kamer afgesloten. Er is op dat moment geen toezicht van officiële instanties aanwezig. Het graf blijft een aantal uren onbewaakt.

 

19.00 uur

Na zonsondergang begint de volgende dag, de sabbat. Ergens gedurende deze nieuwe dag brengt het Sanhedrin een bezoek aan Pilatus. Zij eisen een officiële wacht bij het graf om te controleren dat het lijk van Jezus niet wordt gestolen. Dit wordt toegestaan. Wachters waarvan niet bekend is of het Joodse of Romeinse soldaten betreft gaan naar het graf. Zij treffen een gesloten graf aan en brengen er een Romeins zegel op aan. De soldaten controleren niet of Jezus in zijn graf ligt.

 

Bovenstaande feiten vormen al eeuwenlang een bron voor allerlei theorieën over wat er precies gebeurd is. Mensen zijn ervoor gestorven, oorlogen zijn erdoor gevoerd. Het mysterie blijft boeien. Ontelbare boeken zijn erover volgeschreven. De mooie en positieve uitspraken en boodschappen die Jezus tijdens het jaar dat hij rondtrok predikte blijven hoe dan ook overeind. Ze vormen de basis voor een veilige en mooie wereld.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven