Het mirakelmeisje van Schiedam (1)

14 juni 2023     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

Op 18 maart 1380 wordt in Schiedam een meisje geboren. Haar naam is Liedewij. Niemand weet dat de baby een beroemde vrouw gaat worden onder de naam Luduina of Lidwina. In de maatschappij van de veertiende eeuw zijn de mannen de baas. Liedewij krijgt op haar twaalfde van haar vader te horen dat ze zich moet voorbereiden op haar toekomstige leven als huismoeder met een schare kinderen om haar heen.

 

Schoonmaken, kleding verstellen en wassen, koken en nog meer huishoudelijke taken zullen haar ten deel vallen. Als een echte puber is zij dwars. Zij wil zelf haar leven leiden. Dat is moeilijk want ze is van lage komaf. Vrouwen die in haar tijd een hoog aanzien genieten zijn mystica. Deze vrouwen hebben goddelijke visioenen die nog versterkt worden door langdurig en intensief vasten. Er zijn ook vrouwen die zich levend laten inmetselen in een kluis. Via een raampje hebben ze contact met alle lagen van de bevolking die hen als heiligen vereert. De kluis wordt voor hen schoongemaakt en er wordt voor hen gekookt. De kluis wordt tegen een kerk gemetseld en dat moet de kluizenares zelf bekostigen. Voor iemand van lage komaf is een dure kluis niet weggelegd.

 

 

MS

Het leven van de tiener veranderd drastisch als ze verschijnselen krijgt van de ziekte Multiple Sclerose. Dit is een ziekte waarbij overal in het lichaam de beschermlaag van de zenuwbanen beschadigd raakt. Dit veroorzaakt allerlei gezondheidsproblemen. De motoriek van het meisje raakt van slag. Tijdens het schaatsen komt ze lelijk ten val en breekt een rib. De genezing wordt verstoord door een bijkomende infectie. Ze moet in bed blijven liggen om aan te sterken maar haar gezondheid gaat alleen nog maar achteruit. Zo gaat ze slecht zien, krijgt last van incontinentie, ervaart pijn bij lichte aanraking en heeft overal tintelingen. Door het vele liggen krijgt ze doorligplekken die gaan ontsteken en rotten.

 

 

Liedewij wordt opstandig. De pastoor die haar regelmatig bezoekt heeft grote invloed op haar. Door hem kan Liedewij haar ziekbed accepteren. Liedewij besluit dat ze evenals Jezus haar lijden kan aanwenden om er anderen mee te helpen. Ze wordt optimistisch ondanks haar ziekte. Buurtbewoners met lichamelijke ongemakken bezoeken het meisje en komen opgeladen weer naar buiten. Ze krijgen energie van haar. Het wordt steeds drukker rondom haar persoon.

 

Als Liedewij ook problemen met haar maagdarmstelsel krijgt wordt eten een probleem. Ze krijgt een vitaminetekort. Hierdoor gaat ze hallucineren. Omdat in haar leven ziekte, zieken en het geloof de boventoon voeren zijn haar hallucinaties van christelijke aard. Haar vereerders zien in haar een nieuwe zieneres, een mystica. De jonge vrouw wordt vereerd als een heilige.

 

Van alle rangen en standen bezoekt men Liedewij voor raad bij problemen van allerlei aard. Liedewij komt haar huis niet meer uit en ligt hele dagen in bed. Hoewel ze geen kluis bewoont bereikt Liedewij dankzij haar ziekte de status van gevierd kluizenares. Omdat de informatie over het mirakelmeisje in Schiedam vooral mondeling wordt doorgegeven, lijkt haar leven steeds spectaculairder. Zo is ze geboren op palmzondag, het begin van de goede week waarin Jezus’ lijden aanving.

 

Dit artikel wordt morgen vervolgd.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven