Ursula en de wonderbaarlijke maagdenvermenigvuldiging (2)

22 oktober 2023     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

Alleen de maagd Cunera overleeft het slagveld. Zij beland via de hulp van een koning in het Nederlandse Rhenen. De vorst wordt smoorverliefd op de populaire maagd. De koningin wordt zo jaloers op de voorbeeldige Cunera dat zij het meisje een jaar later op 28 oktober laat wurgen. Met haar zijden shawl.

 

Haar beeld siert nog steeds de hoofdingang van de indrukwekkende gotische Cunerakerk te Rhenen. De zijden wurgdoek uit de vierde eeuw waarmee ze gewurgd zou zijn is in Utrecht nog steeds in display.

 

 

In Keulen wordt de gouden kamer gebouwd waarin voor iedere maagd een reliekbeeld in een nis wordt geplaatst. Centraal staat de gouden schrijn waarin het gebeente van Ursula wordt bewaard. Het zijn echter niet de overblijfselen van heilige maagden maar van gewone vroegmiddeleeuwse burgers en gesneuvelde militairen.

 

 

James Bond

Scholen en openbare instellingen krijgen in de loop der jaren vernoemd naar de heilige Ursula. De kloosterorde Ursulinen heeft Ursula als patroonheilige. Columbus noemt in 1493 een groep eilanden ‘Sint Ursula en de elfduizend maagden’. Tegenwoordig de Maagdeneilanden. De naam Ursula krijgt in Hollywood in 1962 nog meer glans als de filmster Ursula Andress in de eerste James Bond film Dr. No. Als de Griekse godin Aphrodite verrijst ze in de film uit de golven vlakbij een paradijselijk tropisch strand. In de katholieke kerk heeft de heilige dan haar glans verloren. Wegens gebrek aan historisch bewijs. In 1969 wordt de heiligenstatus van Ursula daarom op de heiligenkalender doorgehaald. Ook haar elfduizend begeleidsters verdwijnen van de heiligenkalender. Cunera van Rhenen ontspringt deze dans. Gelukkig zijn de kunstvoorwerpen die aan de prachtige Ursula legende herinneren nog steeds te bewonderen.

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven