Pluk doet mee aan de MaakMee Ateliers

07 augustus 2021     Redactie Nelleke van der Zee - Foto Alex De Vliegere

 

De MeeMaakMand is een project van De Nieuwe Veste in samenwerking met DatisdusdeKunst! met de vier kunstenaars: Thea Kanters, José Jonkers, Natasja Ahout en William van der Zanden en partners uit de wijk, Stichting Kunstschatten, Wijkplatform Haagse Beemden, Graphic Tales, Buurtzorg, woningcorporaties Alwel en Laurentius, Surplus, sociale partners en vrijwilligers.
Bedoeld om buurtbewoners te stimuleren om op een leuke creatieve manier verbindingen te leggen en bezig te zijn.

 

Naast het maandelijks uitreiken van de MeeMaakMand aan de deelnemers, wordt ook twee keer per maand het MaakMee Atelier gehouden. In de maand juli was het in Centrum Heksenwiel waar de kunstenaars Thea Kanters en William van der Zanden deelnemers begeleidden bij het maken van een opdracht uit de mand.

 

Thema Natuur

De MeeMaakMand van juli is dit keer gevuld met het thema natuur. Zo zit er een bloemenpers in, materiaal om een insectenhotel te maken, een insectenloep, een receptenboek om zelf recepten in te schrijven en nog veel meer creatieve opdrachten. Jongeren van Dagbesteding Pluk vertellen over hun deelname aan het MaakMee Atelier.

“Het was heel leuk”, zegt Carlijn (21). “Van kunstenaar William hebben wij geleerd hoe je kleuren met elkaar kan vermengen om zo weer een nieuwe kleur te maken.” Vol trots laat zij haar aquarel zien. Enya (19) legt uit welke materialen Ruben (deze dag niet aanwezig) heeft gebruikt om een tuintje van papier te maken. In de maand augustus wordt geen MeeMaakMand uitgedeeld.

Vanaf september krijgen de deelnemers weer een nieuwe MeeMaakMand en beginnen de MaakMee Ateliers weer.

 

Zorginstelling Pluk

Pluk is een kleinschalige zorginstelling die dagbesteding (Grote Hoeve) en logeeropvang (Ulicoten) aanbiedt aan jongeren van 12 tot en met 21 jaar met een verstandelijke beperking. De dagbesteding is op de mooie locatie De Grote Hoeve.

Daar houden de jongeren zich met diverse werkzaamheden bezig en worden er ook heerlijke appeltaarten of brownies gebakken. Zij verzorgen eveneens de bediening in de theetuin.

Milou Yin-Hoefeijzers heeft na haar opleiding tot pedagoog deze zorginstelling in 2013 opgericht. Het heeft jarenlang onder de naam Spelende Reis gedraaid, maar sinds juli 2021 heet het voortaan Pluk.

Milou: “Met onze dagbesteding willen wij laten zien dat er genoeg werkzaamheden zijn, die deze jongeren nog kunnen doen. Wij willen ook heel graag samenwerken met de wijk om een steentje bij te dragen aan de maatschappij.”

 

Vrijwilligerswerk

“Zo doen wij vrijwilligerswerk op de middelbare school Graaf Engelbrecht, bij kinderboerderij De Sik, bij de kerk en bij de bibliotheek. Ook helpen wij mee met het vullen van de MeeMaakMand. De laatste mand hebben wij uit handen van kunstenaar Natasja Ahout gekregen. Zij attendeerde ons ook op het MaakMee Atelier.

Ik vind het belangrijk dat onze jongeren andere mensen ontmoeten en ook andere talenten bij zichzelf ontdekken, vandaar onze deelname aan het MaakMee Atelier. Kunstenaar William van der Zanden heeft met ons afgesproken om ons te helpen bij het maken van bloemenkaarten.

Om onze jongeren nog veel meer leuke dagbestedingen aan te bieden zijn wij naarstig opzoek naar vrijwilligers. Via onderstaand e-mailadres kunt u contact met ons opnemen. Het werken met deze doelgroep is heel erg leuk. Zij zijn zó puur en je kunt echt iets voor hen betekenen.”


W: datisdusdekunst.nl
W: nieuweveste.nl
W: plukbreda.nl
E:  info@plukbreda.nl

Terug Schrijf reactie

Reacties:

07 augustus 2021 - 14:56:25
Bert

Je doet mooi werk, Milou! Hopelijk vind je snel vrijwilligers voor deze uitdaging.

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven