Marathon Breda

18 mei 2024     Ingezonden bericht

Logo Marathon BredaZondag 19 mei 2024, 1e Pinksterdag, is het zover: Marathon Breda! Een uniek en eenmalig hardloopevenement waarbij de deelnemers mee worden genomen langs de koninklijke wortels van Breda.

Zoekplaatje - De poort

18 mei 2024     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

De poort Er worden mooie plannen ontwikkeld voor de bouw van een nieuwe poort. Niemand weet nog hoe deze eruit komt te zien, maar in de wandelgangen is al wel bekend waar de poort gaat komen. Doet u mee aan onze zoektocht?

Montmartre Leurse Havenfeesten 2024

17 mei 2024     Ingezonden door Annelies Franken-Machielsen

HavenfeestenAnnelies: “Dit jaar neem ik voor het negende jaar deel aan de Kunstmarkt Montmartre Havenfeesten Etten-Leur op vrijdagavond 17 mei (vanavond van 18.30 tot 22.00 uur). Weer een heerlijke gezellige sfeer met alle standhouders. Er zijn 65 kramen en er worden diverse optredens gegeven.”

Combinatie kunst, muziek en poëzie

09 mei 2024     Redactie Nelleke van der Zee – Fotografie Alex De Vliegere

Santspuy1

 

De combinatie van kunst, muziek en poëzie tijdens Kunst en Meer op de Santspuy op 3, 4 en 5 mei in Etten-Leur viel bij de bezoekers erg in de smaak. De organisatie had ervoor gezorgd dat er een diversiteit aan kunst was te bezien en de creamarkt had een variatie aan koopwaar. Om op deze dagen met de kunstenaars zelf in gesprek kunnen te gaan over hun werken, zou zomaar eens de verborgen talenten van de bezoekers naar boven kunnen halen.

 

Eigenaar Gilbert Sweep en zijn vrouw Loes hebben voor de tweede keer hun locatie, de wijn- en aspergeboerderij De Santspuy beschikbaar gesteld voor het kunstevenement Kunst en Meer op de Santspuy. Dit jaar was de opstelling anders. De creamarkt was rondom het grote grasveld geplaatst en de exposities van de kunstwerken van de twintig deelnemende kunstenaars vormden een harmonieus geheel op het grasveld. Bij en in de brocante schuur was een terras waar de bezoeker onder het genot van heerlijke aspergesoep of een drankje kon luisteren naar de muziek. Op zaterdagmiddag 4 mei nam HBN-MP er een kijkje.

 

Sfeervol
Vlakbij de entree zit kunstenaar Peggy Scholte uit Breda aan een nieuw kunstwerk te werken, zodat de bezoeker kan zien op welke wijze haar kunstwerk met klei wordt opgebouwd. Langs het pad door het bos staan haar leuke kleurrijke beelden van keramiek uitgestald.

 

Santspuy2

 

Al verder lopend treffen we een mooi textielkunstwerk van Anja Frijters, die twee bomen met elkaar lijkt te verbinden. Anja vertelt: “Ik gebruik oude dekens en oude overhemden om daar kunst van te maken.” Haar kunstwerk van rood gestoffeerde buizen staat symbool voor haar moeder, die recentelijk is overleden. Aan de kop van de creamarkt geeft keramist Conny Oudshoorn demonstraties Raku stoken. Tegenover haar heeft keramist Monique Willemse net een van haar kunstwerken verkocht. De sfeer is heel gemoedelijk en de bezoekers krijgen uitgebreid uitleg over de getoonde producten en kunstwerken.

 

Tevreden
Aan het begin van het grasveld staat keramisch kunstenaar en medeorganisator Thea Kanters. Haar beelden komen goed tot hun recht op het grasveld. Thea vertelt: “Ik ben erg tevreden over de opkomst. Gelukkig zit het weer vandaag mee. Gisteren hebben wij een paar flinke buien gehad. De wethouder van cultuur, René Verwijmeren heeft gisteren het evenement geopend. Wij zijn erg tevreden over deze opstelling. Nu kunnen wij ook van de muziek genieten. Kunst en meer op de Santspuy is dit jaar een stichting geworden, daardoor hebben wij nu alles zelf in de hand.”

 

Santspuy3 Esther Hamels

 

Een stukje verderop staat Esther Hamels. Mijn aandacht wordt getrokken naar een blauw, bronzen beeld van een baby op een kussen. Esther vertelt: “Dit is een opdracht van de ouders van deze baby. Zij kunnen niet makkelijk kinderen krijgen en nu het eindelijk was gelukt, wilde zij dit moment van hun kind vastleggen voor later. Ook het beeld van professor, ingenieur Jan Fokke Agema (waterbouwkundige), gemaakt van aluminiumcomposiet, heeft een verhaal. Zo wordt om de twee jaar een duplicaat (iedere keer van een ander materiaal gemaakt) aan een nieuwe afgestudeerde professor uitgereikt door de universiteit van Leiden.” Esther heeft haar opleiding genoten aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en het vak geleerd van een echte leermeester: Remie Bakker. Zij werkt al acht jaar officieel als kunstenaar en heeft sinds 2016 een eigen atelier in Rotterdam. Zij maakt portretten, sculpturen, handbeelden en herdenkingsmonumenten.

 

Swingen
De enorme kunstwerken van kunstenaar Joost Zwagerman uit Nederhorst den Berg zijn opvallend. Vooral de grote boom van glanzend metaal. Joost exposeert in binnen en buitenland en heeft een speciale vrachtwagen met kraan om zijn kunstwerken te vervoeren. Twee van zijn getoonde kunstwerken zijn ontwerpen van zijn twee dochters. Naast het maken van kunst heeft Joost een staal & designbedrijf en is hij smid.

 

Santspuy4

 

Al lopend naar het horecagedeelte treffen we kunstenaar/keramist Elias Mohd. Hij komt uit een kunstzinnige familie en heeft zijn opleiding genoten in Maleisië en in Engeland de kunstopleiding ‘Fine Art’ gevolgd. Zijn beelden hebben een exotische uitstraling. Hij werkt met verschillende soorten glazuur om een bijzonder effect te krijgen. Elias werkt al vijfendertig jaar als kunstenaar. “Ik vind deze locatie erg leuk”, zegt hij. “Het is gezellig om met andere kunstenaars drie dagen op te trekken.” Bij het horecagedeelte treedt de band Johnnie Be Good op en kunnen de luisteraars genieten van de verschillende covers die zij brengen. Mevrouw Betsie van der Cammen, die helemaal uit Heeswijk Dinther naar dit kunstevenement is gekomen geniet zichtbaar van alle kunst die wordt geëxposeerd. Zij vertelt: “Ik verwonder mij aan de opzet. Alles komt zo mooi tot zijn recht. Ik schilder zelf ook. Ik vind het een hartstikke mooie expositie! Maar ik kom ook een beetje voor de heerlijke asperges!”

 

W: kunstenmeeropdesantspuy.weebly.com

 

 

Reacties:

Wat een goed omschreven afspiegeling van een zeer geslaagd evenement. Ik als deelnemer heb ervan genoten. Van de kunst, de creatieve inbreng, de omgeving en vooral van de bezoekers. Tot volgend jaar. Marlies Loonen.

 

Ik als deelnemend kunstenaar op het creaplein heb ontzettend genoten. Tijdens mijn doorlopende demonstratie linosnede had ik aan belangstelling geen gebrek. Ook leuke contacten opgedaan en een solo expositie in het vooruitzicht. Graag tot volgend jaar! Marian Vergouwen.

Terug Schrijf reactie

Kunstroute Haagse Beemden

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven