Speurtocht in het Prinsenbeekse maisdoolhof: Vind de Verstopte Letters!

27 juli 2024     Piet en Corrie Mathijssen

Maisdoolhof PrinsenbeekDit jaar wordt het maisdoolhof van Hof van Overveld in Prinsenbeek wat later geopend dan normaal. Maar dit weekend is het eindelijk zover: het doolhof gaat open!

Bijzondere treinen van Rinus Eestermans in museum de Rijf

27 juli 2024     Ad van Melis

Spoortreinen van Rinus Eestermans bij Museum de RijfZondag, 4 augustus vanaf 13.30 uur opent Museum De Rijf in het kader van de expositie “Van Boemeltrein naar HSL” voor de tweede keer het spoor en om 16.30 uur sluit de perronchef weer.

Living Statues Festival Breda keert terug!

27 juli 2024     Ingezonden bericht

Living Statues Festival Breda 2024 Op zondag 15 september 2024, tijdens Open Monumentendagen Breda, nemen ruim 50 ‘living statues’ van over de hele wereld de straten van de Bredase binnenstad over. Ieder living statue maakt op eigenzinnige en artistieke wijze interactie met bezoekers van het centrum. Het festival is gratis en voor iedereen toegankelijk.

 

Lezing: Complexe vragen rondom roofkunst

07 mei 2024     Ingezonden door Vereniging voor Volkenkunde Breda

De afgelopen jaren heeft het onderwerp roofkunst meer dan ooit in de belangstelling gestaan. Soms lijkt het wel alsof alles wat in onze musea ligt geroofd is. De discussies over dit onderwerp gaan met veel emoties gepaard en de nuance is vaak ver te zoeken.

 

Het roven van kunst, of andere belangrijke voorwerpen, is niet nieuw. Het kan vanuit verschillende invalshoeken worden bekeken. Waarschijnlijk is het zo oud als de mensheid, het komt overal in de wereld voor, maar het blijkt ook positieve aspecten te hebben.

 

Om te bepalen of iets roofkunst is of niet is veel onderzoek nodig. Daarvoor gebruiken wij een breed scala aan disciplines, onder meer (kunst)geschiedenis, rechten, psychologie en culturele antropologie. Dat maakt een goed begrip van roofkunst complex, maar ook uitdagend, want het laat zien dat de drang om te bezitten blijkbaar universeel menselijk is. Waar komt die drang vandaan? En wat doet het met ons?

 

Tijdens de lezing zal de nadruk liggen op het onderzoek naar verzamelen, want als we niet weten hoe een voorwerp van eigenaar veranderd is, dan kunnen we ook niet zeker weten of iets geroofd is of niet. Dat teruggave van in de koloniale tijd geroofde objecten ook risico’s met zich meebrengt, zal eveneens uitgebreid aan de orde komen.

 

Professor Pieter ter Keurs is emeritus hoogleraar Musea, Collecties en de Samenleving aan de Universiteit Leiden. Eerdere functies die hij heeft bekleed waren conservator Indonesië bij het Rijksmuseum voor Volkenkunde (nu Wereldmuseum, Leiden) en hoofd Collecties en Onderzoek bij het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden. Tevens was hij bijzonder hoogleraar Antropologie van Materiële Cultuur.

 

Tussen 2019 en 2024 was hij eveneens directeur van het Centre ‘for Global Heritage’ van de universiteiten in Leiden, Delft en Rotterdam. Ter Keurs heeft onderzoek gedaan in Papoea Nieuw-Guinea en Indonesië. Hij heeft grote erfgoed projecten geleid en tentoonstellingen gemaakt in Leiden, Amsterdam, Jakarta, Manilla, Parijs en Tunis.

 

Informatie

Lezing 13 mei 2024; aanvang 20.00 uur

De Pekhoeve Ulvenhout, Dorpstraat 94

Leden gratis, niet-leden € 10 cash

 

www.bredavolkenkunde.nl

 

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven