Marathon Breda

18 mei 2024     Ingezonden bericht

Logo Marathon BredaZondag 19 mei 2024, 1e Pinksterdag, is het zover: Marathon Breda! Een uniek en eenmalig hardloopevenement waarbij de deelnemers mee worden genomen langs de koninklijke wortels van Breda.

Zoekplaatje - De poort

18 mei 2024     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

De poort Er worden mooie plannen ontwikkeld voor de bouw van een nieuwe poort. Niemand weet nog hoe deze eruit komt te zien, maar in de wandelgangen is al wel bekend waar de poort gaat komen. Doet u mee aan onze zoektocht?

Montmartre Leurse Havenfeesten 2024

17 mei 2024     Ingezonden door Annelies Franken-Machielsen

HavenfeestenAnnelies: “Dit jaar neem ik voor het negende jaar deel aan de Kunstmarkt Montmartre Havenfeesten Etten-Leur op vrijdagavond 17 mei (vanavond van 18.30 tot 22.00 uur). Weer een heerlijke gezellige sfeer met alle standhouders. Er zijn 65 kramen en er worden diverse optredens gegeven.”

Lezing: Complexe vragen rondom roofkunst

07 mei 2024     Ingezonden door Vereniging voor Volkenkunde Breda

De afgelopen jaren heeft het onderwerp roofkunst meer dan ooit in de belangstelling gestaan. Soms lijkt het wel alsof alles wat in onze musea ligt geroofd is. De discussies over dit onderwerp gaan met veel emoties gepaard en de nuance is vaak ver te zoeken.

 

Het roven van kunst, of andere belangrijke voorwerpen, is niet nieuw. Het kan vanuit verschillende invalshoeken worden bekeken. Waarschijnlijk is het zo oud als de mensheid, het komt overal in de wereld voor, maar het blijkt ook positieve aspecten te hebben.

 

Om te bepalen of iets roofkunst is of niet is veel onderzoek nodig. Daarvoor gebruiken wij een breed scala aan disciplines, onder meer (kunst)geschiedenis, rechten, psychologie en culturele antropologie. Dat maakt een goed begrip van roofkunst complex, maar ook uitdagend, want het laat zien dat de drang om te bezitten blijkbaar universeel menselijk is. Waar komt die drang vandaan? En wat doet het met ons?

 

Tijdens de lezing zal de nadruk liggen op het onderzoek naar verzamelen, want als we niet weten hoe een voorwerp van eigenaar veranderd is, dan kunnen we ook niet zeker weten of iets geroofd is of niet. Dat teruggave van in de koloniale tijd geroofde objecten ook risico’s met zich meebrengt, zal eveneens uitgebreid aan de orde komen.

 

Professor Pieter ter Keurs is emeritus hoogleraar Musea, Collecties en de Samenleving aan de Universiteit Leiden. Eerdere functies die hij heeft bekleed waren conservator Indonesië bij het Rijksmuseum voor Volkenkunde (nu Wereldmuseum, Leiden) en hoofd Collecties en Onderzoek bij het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden. Tevens was hij bijzonder hoogleraar Antropologie van Materiële Cultuur.

 

Tussen 2019 en 2024 was hij eveneens directeur van het Centre ‘for Global Heritage’ van de universiteiten in Leiden, Delft en Rotterdam. Ter Keurs heeft onderzoek gedaan in Papoea Nieuw-Guinea en Indonesië. Hij heeft grote erfgoed projecten geleid en tentoonstellingen gemaakt in Leiden, Amsterdam, Jakarta, Manilla, Parijs en Tunis.

 

Informatie

Lezing 13 mei 2024; aanvang 20.00 uur

De Pekhoeve Ulvenhout, Dorpstraat 94

Leden gratis, niet-leden € 10 cash

 

www.bredavolkenkunde.nl

 

Terug Schrijf reactie

Kunstroute Haagse Beemden

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven