Beats en tracks in studio GBHB

03 augustus 2021     Redactie Nelleke van der Zee – Foto Alex De Vliegere

 

De Grote Broer HB Studio aan de Vlierenbroek biedt wijkbewoners de kans om zich muzikaal te uiten. Iedereen is er welkom. Een team van producers ondersteunt de deelnemers op muzikaal en pedagogisch gebied. Op vrijdag 30 juli was de gevestigde naam in de hiphopscene producer Siegnel Ryan (32) aanwezig om zijn expertise te delen met onder andere Grote Broer Daniel Sterkens (16).

 

Pedagogisch medewerker Ray Mathijssen en producer Siegnel kennen elkaar al heel wat jaren. “Omdat Siegnel uit de wijk komt en de nodige expertise en verdieping op het gebied van muziek in huis heeft, is hij een waardevolle kracht”, zegt Ray. “Jongeren kijken tegen hem op, zowel op straat als in de muziekwereld. Wat wij met deze sessies proberen te bereiken is jongeren een positievere kijk op de hiphopmuziek te geven en te begeleiden in hun talentontwikkeling. Nu zie je vooral dat jongeren op verschillende platformen naar muziek luisteren waar videoclips aan vasthangen met een negatief imago. Drillrap is een van de zogeheten thema’s die op straatniveau veel beluisterd wordt. Wij proberen met onze sessies en workshops wat meer verdieping in muziek te brengen. Grote Broer/Zus wil dit bewerkstelligen door terug in de tijd te gaan. Toen was muziek positief. Iedereen respecteerde dit, men gunde elkaar meer en de faciliteiten waren makkelijker te bereiken. Muziek maken is een verhaal naar buiten brengen door middel van een boodschap, visie of gedachtengang. Jongeren zijn op zoek naar identiteit, talentontwikkeling en vooral naar aansluiting.”

 

Siegnel is het daar helemaal mee eens. Hij zit al twintig jaar in het vak. Hij heeft een eigen studio in Etten-Leur en bouwde in de loop van de jaren al een aardige reputatie op in binnen- en buitenland. “Ik heb vroeger ook wel dingen gedaan waar ik nu niet zo trots op ben”, vertelt Siegnel. “Maar inmiddels ben ik getrouwd en vader van drie kinderen. Jongeren hebben een verkeerd beeld door de video’s waar zij naar kijken. Zij zien alleen maar weelde en rijkdom en denken op een makkelijke manier geld te kunnen verdienen, maar de werkelijkheid is anders!”


Positieve rolmodellen

“Je moet hard werken voor je geld, ook in de muziekbusiness. Als iemand bij mij komt met een agressieve tekst, of zich niet aan de gemaakte afspraken houdt, stuur ik diegene gewoon weg. Ga maar iets anders verzinnen, zeg ik dan. Ik probeer de jongeren die hier in de studio komen te helpen. Wat mij aanspreekt binnen Grote Broer/Zus is dat zij jongeren vanuit alle rangen en standen kansen bieden en altijd het beste stimuleren ongeacht de situatie.

Zij komen met hun eigen productie en teksten en ik begeleid ze gedurende de productie. Als ik zie dat iemand echt talent heeft, dan probeer ik die persoon te overtuigen om daarmee door te gaan en zet ik mijn netwerk in om een stuk verdieping te bieden. Ik kan door elk geluid ‘getriggerd’ worden en daar dan een beat op maken. Muziek brengt mij rust. Wat ik de jongeren graag mee wil geven is: Blijf jezelf! Laat je niet leiden door anderen!”

 

Uitlaatklep

Daniel heeft in de muziek een uitlaatklep gevonden. Het is een tijdje wat minder goed met hem gegaan, hij stond als vermist geregistreerd en had de nodige problemen, maar door de rust die de muziek hem geeft en zijn aansluiting bij Grote Broer krijgt hij zijn leven weer aardig op de rails.

“Ik zit nu een half jaar bij Grote Broer en kom vaak in de studio. Ik maak mijn eigen beats, maar begeleid ook anderen die hiermee bezig zijn. Naast het maken van beats vind ik het ook leuk om dj te zijn. Later wil ik graag meehelpen bij het opbouwen van podia voor festiviteiten, daarom begin ik na de grote vakantie aan de opleiding elektrotechniek bij Curio. Samen met ons studioteam regel ik dat de jongeren een plaats kunnen reserveren om opnames te maken.”

 

Ray: “Wij proberen ook geld te genereren om nieuwe apparatuur mee aan te schaffen. Er zijn zoveel jongeren die gebruik maken van onze studio dat alles aardig begint te slijten. De studio heeft ook een opknapbeurt nodig: bijvoorbeeld vervanging van de studio pc, betere ventilatie, software licenties, verlichting enzovoort.”

 

W: siegnelryan.com
F: Grote Broer HB Studio
F: grotebroer.Haagsebeemden

Schrijf reactie

^ Naar boven