Onmacht in een crisiscentrum: Toneelgroep Haagse Beemden geeft een inkijk

08 mei 2024     Redactie Anrieke Eppink – Fotografie Jan Brouwer

Toneelgroep Haagse Beemden voert vanaf 24 mei de avondvullende productie “Jan Rap en zijn Onmacht” op, gebaseerd op het boek van Yvonne Keuls. Maar het was toch Jan Rap en zijn Maat? En wat maakt dat een verhaal uit 1977 anno 2024 verteld moet worden? Bert van Gerven, Ilse van Heel en Janni Steehouwer van Toneelgroep Haagse Beemden zijn het met elkaar eens: Het verhaal is na meer dan 45 jaar nog steeds actueel.

Open voor jou (5) – Bram Rovers

08 mei 2024     Redactie leerlingen Graaf Engelbrecht

Onder de noemer ‘Open voor jou’ hielden leerlingen van Graaf Engelbrecht bij het domein identiteit als onderdeel van het vak burgerschap interviews met grootouders. Deze keer de oma van Bram uit Havo 5.

 

Vocaal Ensemble Novafonie zoekt versterking

08 mei 2024     Ingezonden door Novafonie

Vocaal Ensemble Novafonie uit de Haagse Beemden bestaat 35 jaar en viert dit met een feestelijk jubileumconcert op zondag 3 november in de Sacramentskerk Breda.

Koken met Simone - Marokkaanse courgetteburger met yoghurtsaus

26 april 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Courgetteburger Jumbo

 

Een vega hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 40 minuten. Door de diverse ingrediënten afkomstig uit diverse landen is dit bijna multicultureel te noemen!

 

Turks brood is een plat brood dat meestal rond of ovaal van vorm is, ongeveer ter grootte van een pizza. Het is zeer luchtig; de Turkse naam voor dit type brood is ‘pide’. Een plattere en daardoor minder luchtige variant heet ‘lavash’. Het brood wordt gebakken bij een hoge temperatuur, met een lang rijsproces, waardoor het een dunne korst heeft. Turks brood is moeilijk te bewaren en kan het beste geconsumeerd worden op de dag van aankoop.

Marokkaans brood is ook een plat en rond brood. Het verschil met Turks brood is dat het kleiner en harder is.

 

Yoghurt Griekse stijl is dikker dan gewone yoghurt en bevat minder lactose en meer eiwitten. Het bevat calcium, magnesium en kalium en heeft een gunstige invloed op je bloeddruk en cholesterolgehalte.

 

Peterselie en selderij, verwarrend want ze worden vaak in één adem genoemd, maar even in de blaadjes knijpen en ruiken en dan is het verschil goed herkenbaar. Selderij smaakt sterker en is iets wranger dan peterselie.

Peterselie werkt vochtafdrijvend en stimuleert het lichaam om afvalstoffen af te voeren. Peterselie is rijk aan vitamine K, B11, C en A.

 

Komijn, ook wel djinten genoemd, is geen Indische, maar Egyptische (kamoen) smaakmaker. Ook deze specerij werkt vochtafdrijvend, is rustgevend en bevordert de spijsvertering. Komijn heeft een erg kenmerkende aromatische geur met een noot-/peperachtige smaak.

 

Feta

Feta is een Griekse kaas die gemaakt wordt van schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk. Feta wordt gezouten en geconserveerd in een zoutoplossing (water of wei) gedurende een periode van minimaal twee maanden.

Feta droogt snel uit wanneer het uit de zoutoplossing wordt gehaald. Originele feta wordt door schaapherders in de mediterrane bergen nog steeds gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Sinds juli 2012 is feta een beschermde oorsprongbenaming. Feta bevat calcium, vitamine B12, D en aminozuren. Daarom is feta goed voor je botten en darmen.

 

Een courgette is de ongerijpte vrucht van de Cucurbita Pepo uit de komkommerfamilie, die als groente wordt gegeten. Een courgette is rijk aan kalium, vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Belangrijke groente met betrekking tot je stofwisseling en immuunsysteem. Tevens bevatten courgettes veel vezels en weinig koolhydraten.

 

Zwarte olijven

De olijf zelf wordt gegeten; uit de pit en het vruchtvlees wordt olijfolie gewonnen. Het verschil in kleur van de olijven ontstaat tijdens de rijping. Groene olijven zijn de onrijpe vruchten die rond september/oktober worden geplukt. De zwarte olijf is de rijpe vrucht die 3 tot 4 maanden later wordt geplukt. De kleur is nooit écht zwart maar varieert tussen diepbruin en paars.

 

Botersla of kropsla

Deze bladgroente wordt overwegend rauw gegeten, maar kan ook worden gekookt. De naam botersla komt omdat deze sla boterzachte bladeren heeft met een kruidige smaak. Botersla is het hele jaar door verkrijgbaar.

 

Ingrediënten

1 pak Lassie Couscous&Bonenburger (250 gram); 1 Turks brood (afbak) of vers; 150 ml yoghurt Griekse stijl; 3 el peterselie, fijn gehakt; 1 tl komijn; 50 ml sinaasappelsap; 100 gram feta; 1/2 courgette, in kleine blokjes; 6 zwarte olijven, zonder pit, in dunne plakjes; 4 el olijfolie; 1 zak botersla; 1 pot gegrilde rode paprika (290 gram), uitgelekt; 2 tomaten, in plakjes. Peper en zout, knoflook naar eigen smaak.

 

Bereidingswijze

  1. Bereid de burgermix volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bak intussen het brood in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking of koop een vers brood bij uw Turkse bakker.
  2. Meng voor de saus de yoghurt met de peterselie, komijn en de sinaasappelsap. Peper, zout en knoflook.
  3. Meng de feta, courgette en olijven door het burgermengsel. Vorm er met vochtige handen acht burgers van.
  4. Verhit de olijfolie in twee koekenpannen. Bak de burgers in 4 tot 5 minuten goudbruin; keer ze halverwege.

Snijd het brood in acht stukken en snijd deze horizontaal open.

  1. Besmeer de snijvlakken van het brood dun met yoghurtsaus. Verdeel over de onderste helften van het brood de botersla en paprika. Leg de burgers en de tomaat erop, schep er nog wat yoghurtsaus op en dek af met de bovenste helften. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

690 kcal/22 gram vet, 7 gram verzadigd, 88 gram koolhydraten, 21 gram suikers, 14 gram voedingsvezel, 28 gram eiwitten, 2,7 gram zout, 175 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld:Chardonnay, Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Spanje: Verdejo; droge witte wijn;

Italië: Verdecchio, droge witte wijn;

Frankrijk: Côtes du Rhône, Côtes du Ventoux, droge rode wijn;

Frankrijk: Provence, Côtes du Luberon, droge rode wijn.

 

Terug Schrijf reactie

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven