Huisdieren

Hond Knut wietintoxicatie door eten van menselijke ontlasting in het bos

28 februari 2023     Redactie AniCura dierenziekenhuis

Knut is een Labrador van twee jaar oud en hij speelde ’s ochtends in het bos. De eigenaar van Knut zag op een gegeven moment dat hij poep aan het eten was. Knut werd weggehaald bij de poep en heeft in het bos verder gewandeld. Thuis was hij daarna even alleen. Toen de eigenaar even later thuis kwam en Knut riep, reageerde hij niet echt.

Lees meer

Balou ernstig gewond na aanval

24 februari 2023     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

’s Ochtends vroeg werd Balou uitgelaten en werd hij aangevallen door een grote hond en werd hij heen en weer geschud. De baasjes van Balou zijn meteen naar ons toe gekomen. Balou had ernstige verwondingen op zijn linkerflank. In het onderzoek hebben we vastgesteld dat er geen sprake was van interne bloedingen. We hebben de wonden schoongemaakt en hebben antibiotica en pijnstilling voorgeschreven en medicatie die de wondgenezing versnelt.

Lees meer

Dierendinsdag – Lelievergiftiging bij kat Simba

14 februari 2023     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

De lelie is een mooie bloem en wordt daarom vaak gebruikt in een boeket en in huis in een vaas gezet. Helaas is de lelie erg giftig voor de kat! Alle delen van de lelie zijn giftig voor de kat. De lelie zelf het meest, maar ook het water waar de lelie in staat, de bladeren en het stuifmeel.

Lees meer

Reu wel of niet castreren

07 februari 2023     Redactie AniCura dierenziekenhuis – Foto Geert Dekkers

Een reu castreren is standaard niet noodzakelijk om medische redenen. Castratie kan worden toegepast in geval van ongewenst gedrag. Voordat u de beslissing maakt of u voor castratie van uw hond kiest, is het goed om te weten hoe het gedrag van uw hond tot stand komt. Een deel van zijn gedrag is karakter, dit is alleen door training te veranderen en het andere deel is hormonaal.

Lees meer

Angst bij de dierenarts?

31 januari 2023     Redactie AniCura dierenziekenhuis

Helaas zien wij veel honden met angst ons dierenziekenhuis betreden. Wij vinden dat ontzettend jammer en brengen daar graag verandering in. Het is ook niet zo gek dat onze patiënten geen fijne ervaring opdoen als ze de dierenarts komen bezoeken.

Lees meer

Tanden poetsen bij uw hond of kat

24 januari 2023     Redactie AniCura dierenziekenhuis

Wist u dat maar liefst 80 procent van de honden en 70 procent van de katten kampt met een ziekte aan het gebit en dat een slecht gebit de nummer 1-ziekte bij honden en katten is?

Lees meer

De darmperforatie van Boris

17 januari 2023     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Boris is een labrador van vijf jaar oud en in de avond begon hij plotseling met braken tot diep in de nacht. Boris kwam de volgende ochtend bij ons op consult. Nadat we hem klinisch hadden onderzocht, hebben we röntgenfoto’s gemaakt. Boris durft namelijk buiten weleens gekke dingen te eten. Op de röntgenfoto’s zagen we geen bijzonderheden, maar helaas ging het niet beter met Boris.

Lees meer

Dierenambulance bracht poes binnen met onmeetbaar lage lichaamstemperatuur

10 januari 2023     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

We werken samen met Dierenopvangcentrum Breda. Er worden regelmatig dieren met de dierenambulance bij ons binnen gebracht. Zo kwam er ook een lapjeskat bij ons binnen. Laten we haar Mia noemen. Haar temperatuur was onmeetbaar laag. Dit betekent dat haar lichaamstemperatuur lager is dan 32.5 graden. Een normale lichaamstemperatuur bij de kat is tussen de 38 – 39 graden.

Lees meer

Nala, intoxicatie Streptofen tabletten

03 januari 2023     Redactie AniCura dierenziekenhuis

Nala is een kruising van tweeëneenhalf jaar oud. Toen ze alleen thuis was, had ze een strip medicatie van haar baasjes gevonden. Ze heeft hieruit acht tabletten Streptofen opgegeten. Toen haar baasjes thuiskwamen en de lege strip zagen liggen op de grond, hebben ze meteen telefonisch contact met ons opgenomen.

Lees meer

Is gras eten onschuldig?

27 december 2022     Redactie AniCura Dierenziekenhuis

Zoals vrijwel iedere werkdag kwam er op mijn echografiepoli in Dierenziekenhuis Breda een patiënt tussendoor, die eigenlijk met spoed een echografisch onderzoek van de buik nodig had. Gelukkig proberen we voor dit soort patiënten altijd wat tijd vrij te houden, dus deze patiënt kon vrijwel gelijk door voor het onderzoek. De baasjes waren nog aanwezig, dus die konden meekijken met het onderzoek.

Lees meer

Kat Pancake heeft suikerziekte

20 december 2022     Redactie AniCura dierenziekenhuis

Pancake is een Britse langhaar van 10 jaar. Het viel zijn baasje op dat hij gewicht verloor, steeds slomer werd en meer dronk en veel plaste. Na het lichamelijk onderzoek hebben we een bloedonderzoek gedaan. Uit het bloedonderzoek kwam naar voren dat hij een verhoogd glucosegehalte had.

 

Lees meer

Kat-alert

18 december 2022     Redactie en foto Geert Dekkers

Pas goed op je kat nu het buiten extreem koud is. Als het ijs op sloten en plassen dun is, is het met name voor katten uitkijken geblazen. Uw besnorde knuffel kan buiten met dit winterse weer levensbedreigend onderkoeld raken.

Lees meer

Zeldzaam! Een hermafrodiete kat (tweeslachtig)

13 december 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Kat Sara werd gebracht voor een sterilisatie. Bij een sterilisatie verwijderen we de eierstokken. Het is niet nodig om de baarmoeder te verwijderen, want deze wordt inactief als we de eierstokken verwijderen. Als we afwijkingen zien verwijderen we de baarmoeder wel.

Lees meer

Chocolade is giftig voor uw hond

29 november 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als uw hond chocolade heeft gegeten is altijd het advies om contact op te nemen met de dierenarts. Chocolade bevat de stof theobromine, die giftig is voor honden. Theobromine wordt in een hondenlichaam langzamer afgebroken dan in een mensenlichaam. Hierdoor is het wel schadelijk voor de hond, maar niet voor de mens.

Lees meer

Dierendinsdag - De Cheyletiella mijt

22 november 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Pip is een Teddy dwergkonijn van drie jaar oud. Hij had last van plakpoep. Bij een gezond konijn is de achterhand droog en schoon en zijn de keutels droog en rond.

Lees meer

Dierendinsdag - Luna in levensgevaar door het opeten van kinderspeelgoed

15 november 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Luna is een labrador van vijf jaar oud. Luna had plotseling veel eikels gegeten. Gelukkig had Luna de eikels zelf uitgebraakt, want eikels zijn giftig voor honden. Ze wilde echter nog steeds niet eten en ze was misselijk. Als een labrador niet wil eten dan gaan bij ons de alarmbellen af, want een labrador wil altijd eten!

Lees meer

Dierendinsdag - Pas op tijdens de herfstwandeling

08 november 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

De herfst is weer begonnen en er zijn volop eikels te vinden. Helaas kunnen eikels uw hond erg ziek maken. Ze bevatten grote hoeveelheden tannine (looizuur) wat giftig is voor de hond. De onrijpe, groene eikels zijn het meest giftig.

Lees meer

Dierendinsdag – Luca

01 november 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Luca is tien jaar oud en plotseling was ze niet meer zichzelf. Ze reageerde niet meer zoals ze normaal deed en keek anders uit haar ogen. Ze wilde ook minder graag eten en ze braakte als ze gedronken had. Ze was vier weken geleden loops geweest.

Lees meer

Dierendinsdag - Othematoom

18 oktober 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Sjors is een labrador van zeven jaar en hij heeft geregeld last van zijn oren. Nu was zijn linkeroor plotseling ook erg dik.

Lees meer

Jeuk- en huidklachten bij de kat

27 september 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Wanneer katten jeuk hebben gaan zij zichzelf veel wassen. Daarom valt jeuk niet altijd op. Pas wanneer de kat kale plekken of wondjes krijgt, wordt duidelijk dat er iets aan de hand is. Bij hevige jeuk gaan katten zichzelf ook krabben en/of bijten. Door de jeuk tegen te gaan, lost u het probleem zelf niet op. Daarom is het belangrijk om de oorzaak te vinden en deze aan te pakken.

Lees meer

Epilepsie bij huisdieren

13 september 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Wat is epilepsie bij dieren? Als een dier epilepsie heeft, komen de aanvallen meestal met enige regelmaat terug. Het kan ook bij een enkele aanval blijven. Epilepsie komt veel vaker voor dan we denken, het wordt namelijk niet altijd herkend of gezien. Niet elke aanval is hetzelfde en duurt even lang.

Lees meer

^ Naar boven