Tanden poetsen bij uw hond of kat

24 januari 2023     Redactie AniCura dierenziekenhuis

 

Wist u dat maar liefst 80 procent van de honden en 70 procent van de katten kampt met een ziekte aan het gebit en dat een slecht gebit de nummer 1-ziekte bij honden en katten is?

 

Net als bij mensen komen de meestvoorkomende gebitsproblemen bij huisdieren door tandplak. Tandplak bestaat voor bijna 100% uit bacteriën. Als dat niet wordt verwijderd, ontstaat er tandsteen en kan het tandvleesontstoken raken. Het tandvlees zwelt op, kleurt rood en zal gemakkelijk gaan bloeden. Door bloedend tandvlees tijdens het eten kunnen er bacteriën in de bloedbaan terechtkomen met ontstekingen in het lichaam als gevolg.

 

Symptomen

Gebitsproblemen bij de hond of kat zijn te herkennen aan de volgende symptomen:

  • stinken uit de bek;
  • bloedend tandvlees;
  • gebroken tanden of ontbrekende tanden;
  • tandsteen;
  • bruine vlekken op de tanden;
  • knoeien met het eten

Gedragsverandering of slechte vachtverzorging kunnen ook signalen zijn dat de hond of kat pijn heeft aan het gebit. Het is bij deze symptomen aan te raden altijd contact op te nemen met de dierenarts.

 

Tanden poetsen

We adviseren om het gebit dagelijks te poetsen op een vast moment op de dag. Dat geeft structuur en maakt het makkelijker voor uw huisdier om te wennen aan het poetsritueel. Daarnaast kunt u zo eerder ontdekken of u een afspraak moet maken bij de dierenarts om bijvoorbeeld tandsteen te verwijderen. U merkt namelijk sneller gebitsproblemen, zoals afgebroken tanden, stukjes hout of voedselresten tussen de tanden en geïrriteerd tandvlees.

Let op: gebruik bij het tandenpoetsen van uw hond of kat geen gewone tandpasta die voor mensen bedoeld is, maar een speciale honden of katten tandpasta. In gewone mensen tandpasta zit fluoride en dat is giftig voor uw huisdier.

 

De vier stappen

- Stap 1: Wennen aan de aanraking
Start eerst met wennen; raak de kop van uw huisdier aan, begin met de kaak. Beloon als dat goed gaat. Breid daarna de aanraking uit en pak de snuit voorzichtig vast. Als dat niet lukt, en het dier geeft een stressreactie, ga dan een stap terug en probeer het de volgende dag opnieuw.

 

- Stap 2: Bek verder openen
Laat uw hond eerst wennen aan het poetsritueel door de bek verder te openen. Oefen regelmatig met het bekijken van de tanden en het optillen van de lip. Het openen van de bek is de volgende stap om te oefenen. Hier worden honden over het algemeen niet blij van en het is daarom een lastige stap. Til vervolgens de lip verder omhoog. Pak de kaak vast en bekijk de tanden. Als dat goed gaat, bekijk dan ook de tanden achterin, dus de bek verder openen.

 

- Stap 3: Tanden poetsen met vinger
Poets de tanden nu met de vinger. Meteen al een tandenborstel is een stap te ver. Als dat goed gaat gebruik dan ook een vingergaasje, masseer zachtjes de tanden.
Gebruik een honden- of katten tandpasta. Dit heeft een lekkere smaak, waardoor ze het vaak als een beloning ervaren.

 

- Stap 4: Tandenpoetsen met tandenborstel
Tandenpoetsen bij honden en katten kan met een zachte honden-/kattentandenborstel. Een gewone tandenborstel voor volwassenen is te hard voor het gebit van honden en katten. Begin met de hoektanden en vervolgens de grote kiezen achterin. Daar ontstaat de meeste tandsteen en is dus het belangrijkst. Maak langzame poetsbewegingen. Laat het dier regelmatig slikken. Als dat allemaal goed gaat, poets dan de rest van het gebit. Denk ook aan de binnenzijde van het gebit.

 

Naast het dagelijkse tandenpoetsen van uw hond of kat is het advies om minimaal eens per jaar het gebit te laten controleren door de dierenarts, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse inentingen.

Maand van het Gebit

Februari is uitgeroepen tot de Maand van het Gebit.  In deze maand geven we extra voorlichting over het voorkomen van gebitsproblemen en kan er een afspraak gemaakt worden voor een gebitscheck.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven