In de buitenwijken van Windhoek, de hoofdstad van Namibië, is Monica Imanga in 2007 een project begonnen nadat ze haar dochter aan Aids had verloren. Het project krijgt de naam Home of Good Hope. Oorspronkelijk was het de bedoeling om een 40-tal kinderen van een maaltijd te voorzien. De behoefte bleek enorm te zijn: inmiddels doen zo’n 800 kinderen per dag de zogenaamde soepkeuken aan; voor sommigen is dit de enige maaltijd op de dag.
Daarnaast verzorgen zij en haar medewerkers basaal onderwijs voor de kinderen: veel van hen zijn nog ongeletterd als ze aankomen in Windhoek, met name vanuit het arme noorden van Namibië: ze hebben namelijk een basis nodig om in te kunnen stromen in het reguliere staatsonderwijs. Daarvoor zorgt The Home of Good Hope. Ook ondersteunen ze het gezin met de aanschaf van het verplichte schooluniform.
Inmiddels is het tehuis uit zijn voegen gegroeid. Na een langdurige procedure lijkt er nu schot in de nieuwbouw te komen: de beoogde kavel kan hopelijk binnenkort bebouwd gaan worden.
Deze organisatie wordt ook vanuit Nederland ondersteund door de Stichting Home of Good Hope. Toen Henri van de Laar en zijn partner, woonachtig in De Haagse Beemden, aan het begin van het jaar een rondreis planden door zuidelijk Afrika, kregen zij via vrienden te horen over dit project in Windhoek en de daaraan gekoppelde Nederlandse stichting. Zij hebben in hun kring geld opgehaald om dit project te ondersteunen en zijn ook op bezoek geweest bij Monica in Windhoek.
Soup Kitchen
“De ontvangst was hartverwarmend,” vertelt Henri van de Laar, “en ook al was het zondag: de kinderen waren massaal naar de Soup Kitchen gekomen en hadden liedjes voor ons ingestudeerd. Daarna hebben we geholpen bij het uitdelen van de boterhammen met een beker drinken. Het ging er gedisciplineerd aan toe: in verschillende shifts op lengte gingen de kinderen op de banken zitten. Ze wachtten keurig hun beurt af. Daarna gingen de leerlingen naar de klasjes om verder aan het werk te gaan. Monica heeft ons uitgebreid verteld over het reilen en zeilen van haar project. Ze biedt ook steun aan tienermoeders, op voorwaarde dat ze anticonceptie nemen, hun baby’s worden opgevangen en zij krijgen lessen die gericht zijn op een beter bestaan.”
“Uiteraard hebben wij uitgebreid verslag uitgebracht aan het bestuur in Nederland. We zijn overtuigd van het belang van het project en zien dat het geld op een verantwoorde manier wordt besteed. Toen we eenmaal een paar maanden terug waren in Nederland zijn wij benaderd of een van ons misschien de vacature van secretaris van het bestuur zou willen innemen. Vanzelfsprekend heb ik hier ja opgezegd en komend jaar zal ik Peter Koks in die functie opvolgen. Ik ben ervan overtuigd dat veel kinderen hier door middel van onderwijs verder worden geholpen in het leven. Geld hieraan besteed komt goed terecht: geen dure reclamecampagnes, geen strijkstok.”
Mocht u een donatie willen doen bezoek dan de website van de Nederlandse stichting: homeofgoodhope.nl. Of zie hun eigen website homeofgoodhopenam.org. Doneer eenmalig of maandelijks: elke bijdrage is welkom!