Gaan de Galloways weg uit de Haagse Beemden?

22 juni 2021     Redactie Jolande Rommens – Foto Alex De Vliegere

 

Een noodoproep van Vleesveehouderij van de Haar-Snijders van 18 juni over de Galloway runderen die rondlopen in de weilanden van landgoed Burgst, wordt gedeeld in de bewonersgroep Haagse Beemden op Facebook. Uw verslaggever nam contact op met Sander, de boer die eigenaar is van deze runderen, om te vragen wat er nou aan de hand is.

 

Hij vertelt dat de runderen zouden moeten wijken voor natuurplannen van de gemeente Breda. Op dit moment is hij in gesprek met de gemeente omdat het voor hem niet duidelijk is wat er na 31 december 2021 gaat gebeuren en of de vergunning voor het houden van deze runderen op het landgoed Burgst nog wel verlengd gaat worden.

“We hebben altijd samengewerkt met de gemeente Breda in het beheer en begrazen van de weilanden maar nu wordt ons contract zomaar veranderd en weten we niet goed meer waar we aan toe zijn. De dieren verplaatsen en een geschikte locatie voor hen vinden, is nog niet zo makkelijk met zo’n kudde.”

Sander wil de gemeente niet onder druk zetten, maar hij wil wel duidelijkheid over de plotseling verhoogde kosten en of het landgoed beschikbaar blijft voor de runderen in de toekomst. Je zou denken dat biologisch en kleinschalig boeren zoals hier juist de voorkeur zou krijgen.

Sander en Barbara boeren hier met passie. “Het hangt ook van de bewoners van de Haagse Beemden af. Als zij vinden dat het boeren met deze runderen bij het landgoed hoort, dan hebben de dieren meer waarde als onderdeel van de natuur en landgoederenzone van landgoed Burgst. De gemeente ziet dan dat de mensen hier waarde aan hechten.”


Welke plannen heeft de gemeente Breda voor landgoed Burgst?

De mededeling dat de Galloways zouden moeten verdwijnen wekt verbaasde en verschrikte reacties in de bewonersgroep. Bewoners zetten meteen een petitie op die nu drie dagen later al bijna duizend handtekeningen telt.

Sommige bewoners van de Haagse Beemden zijn boos omdat het lijkt of de gemeente Breda wil invullen wat de bewoners wensen als natuur in hun wijk. Is er overleg geweest met bewoners of bewonersgroepen hierover?

 

Petitie

Een andere bewoner neemt contact op met de SP Breda om hier actie op te ondernemen: natuurplannen voor onze wijk zouden bekend gemaakt moeten worden, zonder meteen een boer met runderen weg te willen hebben met uitsluiting van enige vorm van dialoog.

Jong en oud genieten dagelijks van de runderen en de kalfjes die hier zijn geboren. Een stukje natuur dat thuishoort in ons groene hart van de Haagse Beemden. Het zou ontzettend jammer zijn als dat verdwijnt. De petitie ondertekenen kan via onderstaande link.

 

Onze Galloway's moeten in de Haagse Beemden blijven- Petities.nl

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven