Plastic tas bijna verleden tijd

21 december 2024     Ingezonden bericht – Foto Sandra Uittenbogaart

Plastic tas De plastic tas is bijna verleden tijd in Breda. Onderzoek wijst uit dat 73% van de Brabanders een herbruikbare tas meeneemt tijdens het winkelen.

Het laatste ochtendmaal

21 december 2024     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Vier oudjes Toneelgroep Haagse BeemdenGezien: ‘De vier oudjes die niet dood wilden’. Gisteren, op vrijdagavond 20 december ging de nieuwe eenakter van Toneelgroep Haagse Beemden in Buurthuis Gageldonk in première. Vanavond volgt er een tweede uitvoering.

Betoverende Polderglans

21 december 2024     Illustratie William van der Zanden

Winterimpressie Polderglans William van der ZandenWilliam zegt met gepaste trots over zijn nieuwe winterimpressie Betoverende Polderglans’: Mijn Magisch Landschap!

Drie lekkere, uiteraard niet moeilijke taartrecepten

20 december 2024     Redactie Simone Baars – Bron Dirk van den Broek en Jumbo

Aardbeien citroen Tiramisu Jumbo

 

Ik dacht, met Kerst en Oud en Nieuw in het vooruitzicht... weer eens wat anders. Drie lekkere taartrecepten.

 

Lekker als nagerecht of natuurlijk bij een kopje koffie, thee of een lekker bubbeltje! Grappig is eigenlijk dat deze drie taarten best redelijk laag zijn in calorieën, vetten en koolhydraten… mooi meegenomen! Geniet ervan.

 

Aardbeien-citroentiramisu (Jumbo)

Bereidingstijd 15 minuten en circa 1 uur wachten. Circa 10 personen.

 

Ingrediënten

400 gram aardbeien; 2 citroenen; 150 ml limonadesiroop met citroensmaak; 1 pak lange vingers (175 gram); 250 ml slagroom; 2 bakjes mascarpone à 250 gram; schaal (15×25×6 cm), mixer.

 

Bereidingswijze

  1. Maak de aardbeien schoon en snij ze in plakjes. Boen de citroenen schoon en rasp de gele schil. Pers de vruchten uit en doe het sap in een bak. Voeg 100 ml limonadesiroop en 300 ml water toe.
  2. Doop de helft van de lange vingers in de limonade en bedek er de bodem van de schaal mee.
  3. Doe de slagroom met de rest van de citroensap in een kom en klop het lobbig met de mixer. Meng er de mascarpone en de citroenrasp door. Schep de helft van dit mengsel op de lange vingers in de schaal. Verdeel er de helft van de plakjes aardbei over. Doop de rest van de lange vingers in de limonade en leg het op de aardbeien.

Bedek met de rest van het mascarponemengsel en verdeel er de rest van de aardbeienplakjes over. Laat het minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. Niet te moeilijk tóch? Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per portie

346 kcal; 28 gram vet, 18 gram verzadigd; 19 gram koolhydraten, 14 gram suikers; 24 gram vezels; 4 gram eiwit.

 

Oreo banaan taart Dirk

 

Oreo cheesecake met banaan (Dirk van den Broek)

Circa 10 personen. Bereidingstijd 25 minuten en ongeveer 35 tot 45 minuten in de oven en 2 uur afkoelen! Iets méér tijd maar een super lekker taartje als resultaat!

 

Ingrediënten

2 rollen Oreo koekjes (à 154 gram); 25 gram boter, gesmolten; 400 gram verse roomkaas naturel, op kamertemperatuur; 125 ml slagroom; sap van 1/2 citroen; 125 gram fijne kristalsuiker; 3 eieren; 2 el schenkstroop; 3 kinderbananen; ingevette springvorm 23-24 cm, mixer.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Breek de oreo's in stukken en maal ze fijn (in een keukenmachine of zelf goed fijn pletten). Meng er de gesmolten boter door. Druk dit mengsel uit op de bodem van de springvorm én maak een opstaande rand van circa 3 tot 4 cm.
  2. Klop in een kom de roomkaas met de slagroom, de eieren, suiker en 1 tot 2 eetlepels citroensap met de handmixer tot een dikke crème. Verdeel de crème over de taartbodem en strijk de bovenkant glad.
  3. Roer in een kom de stroop met 1 eetlepel citroenrasp glad. Pel de bananen en halveer ze in de lengte. Bestrijk de snijvlakken met de stroop en leg de bananen met de snijvlakken naar boven in de crème vd taart.
  4. Schuif de vorm een richel onder het midden van de oven en bak de cheesecake in 35 tot 45 el gaar. Wel laten afkoelen en zet de taart daarna nog 2 uur in de koelkast. Garneer eventueel nog met extra Oreo koekjes op een stokje... zie foto!

 

Voedingswaarden per portie

440 kcal; 27 gram vet, 16 gram verzadigd; 42 gram koolhydraten 8 gram verzadigd; 7 gram eiwit; 3 gram voedingsvezel.

 

Stoofperentaartje Dirk

 

Stoofperentaartje (Dirk van den Broek)

Ongeveer voor 4 personen. Bereidingstijd 20 minuten en ca. 20 minuten in de oven.

 

Ingrediënten

4 plakjes roomboter bladerdeeg; 1 bak stoofpeertjes, kant en klaar, 400 gram; 3 el custardpoeder; 50 gram rozijnen; 50 gram hazelnoten, gehakt. Extra nodig; ingevette metalen taartvorm (21 cm) met uitneembare vorm.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Laat de stoofpeertjes in een vergiet héél goed uitlekken. Bewaar het sap om bijvoorbeeld door de yoghurt of kwark te doen. Snij de stoofpeertjes in stukken en meng ze met de rozijnen.
  2. Bekleed de taartvorm met de plakjes bladerdeeg. Strooi de custard op de bodem van het deeg. Verdeel de stoofperen erover en strooi de hazelnoten erover.
  3. Zet de vorm op de bakplaat een richel onder het midden van de oven en bak de taart in ca. 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Zet anders de oven ietsje lager en kijk halverwege hoe het gaat! Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per portie

370 kcal; 19 gram vet, 8 gram verzadigd; 44 gram koolhydraten, 8 gram verzadigd; 6 gram eiwit; 3 gram voedingsvezel.

 

Wijntip voor alledrie de taarten

Frankrijk/Spanje/Italië/Portugal: licht mousserende wijnen...;

Frankrijk: Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk: Chenin Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk: Merlot, droge rode wijn;

Frankrijk: Pinot Noir, droge rode wijn.

 

Terug Schrijf reactie

Taxiwerq

Taxiwerq zoekt taxichauffeurs

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven