De plastic tas is bijna verleden tijd in Breda. Onderzoek wijst uit dat 73% van de Brabanders een herbruikbare tas meeneemt tijdens het winkelen.
Winkelend publiek in Breda keek afgelopen weekend verbaasd op tijdens het doen van de kerstinkopen toen zij een plastic tas als museumstuk op de Grote Markt tentoongesteld zagen staan. Het blijkt een ludieke actie van Supporter van Schoon, onderdeel van Verpact, die naar aanleiding van recent onderzoek verwacht dat de eenmalige plastic tas binnenkort helemaal uit het straatbeeld verdwijnt en in het museum belandt.
Uit het onderzoek door Markteffect onder 1.033 respondenten van 18+ blijkt namelijk dat gemiddeld al 73% van de Brabanders een herbruikbare tas meeneemt bij het winkelen voor kleding, 77% bij overige winkels en 87% bij het boodschappen doen. Ruim één op de vier van de respondenten uit Noord-Brabant geeft aan vaker een herbruikbare tas mee te nemen dan twee jaar geleden en twee derde heeft tot wel 10 herbruikbare alternatieven in huis.
Populaire herbruikbare alternatieven zijn de opvouwbare tas, de linnen/katoenen tas, een rugzak, een krat/doos en de fiets/brommertas. 43% van de Brabanders hoopt ook dat de plastic tas in de toekomst helemaal uit het straatbeeld verdwijnt in Nederland. Om ook de rest van Nederland te overtuigen te shoppen met een herbruikbare tas is Supporter van Schoon een extra campagne rondom de feestdageninkopen gestart om Nederlanders bewust te maken van de herbruikbare alternatieven.
Voor meer informatie, zie www.supportervanschoon.nl
Plastic tas naar het museum
Hester Klein Lankhorst, CEO van Verpact, vertelt: “De plastic tas heeft jarenlang een grote rol gespeeld in ons dagelijks leven, maar het is duidelijk dat we nu een omslagpunt hebben bereikt. Het is fantastisch om te zien dat steeds meer Brabanders kiezen voor een herbruikbare tas, niet alleen tijdens de dagelijkse boodschappen, maar ook bij kleding- en cadeauwinkels. Wij zorgen bij Verpact niet alleen voor de recycling van verpakkingsafval, maar promoten ook hergebruik in onze missie naar 100% duurzaam verpakken. Dat is goed voor het milieu en goed tegen zwerfafval. Wat mij betreft kan de plastic tas alleen nog in het museum te zien zijn voor de volgende generaties!”
Mannen kiezen voor sportief alternatief
Het meenemen van een herbruikbare tas is beter ingeburgerd bij de vrouwen dan bij de mannen. Zo neemt 80% van de mannen een herbruikbare tas mee tijdens het boodschappen doen versus 92% van de vrouwen. Bij het winkelen van kleding komt dit neer op 60% versus 79% en bij het winkelen voor overige producten is dit 69% versus 84%. Daarnaast is het opvallend dat de vrouwen in alle gevallen vaker kiezen voor een opvouwbare tas of een linnen/katoenen tas dan mannen en de mannen vaker voor een rugzak of sporttas dan vrouwen. Vaak genoemde creatieve oplossingen om aankopen te vervoeren zijn: dozen, los in de handen/stapelen, in de jas (zakken en zelfs capuchon) proppen en onder de buggy/kinderwagen vervoeren.
Ouderen vergeten minder vaak de eigen tas
Het oudere publiek (66+ jaar) geeft aan 'veel vaker' een tas te hergebruiken (34%) in vergelijking met het jongere publiek van 18-30 jaar, waarvan 19% hetzelfde aangeeft. De twee meest genoemde redenen om voor een plastic tas voor eenmalig gebruik te kiezen, is het vergeten van de herbruikbare tas (46%) of het doen van een onverwachte aankoop (37%). Onder de leeftijdsgroepen van 18 - 55 jaar ligt dit percentage significant hoger dan bij de oudere leeftijdsgroepen. Vooral 31- tot 40-jarigen noemen vaker het vergeten van een herbruikbare tas (62%) of het doen van een onverwachte aankoop (50%) als reden.
Herbruikbare tas de nieuwe norm
De plastic tas werd in 1959 bedacht door de Zweedse ingenieur Sten Gustaf Thulin. In de jaren ’70 werden plastic tassen op grote schaal geïntroduceerd in supermarkten en winkels. En daarna werden ze wereldwijd populair bij het boodschappen doen en winkelen. Inmiddels zijn de tijden veranderd. Om het gebruik en de milieu-impact van plastic tassen te verminderen, voerde Nederland in 2016 een verbod in op gratis plastic tassen. Winkels zijn sindsdien verplicht om een vergoeding te vragen om zo consumenten te stimuleren herbruikbare tassen mee te nemen en zo afval te verminderen. Sinds de invoering is het gebruik van plastic tassen in Nederland sterk gedaald en blijkt uit nieuw onderzoek dat herbruikbaar de nieuwe norm is. Dat bijna twee derde van de mensen merkt dat plastic tassen minder in het straatbeeld te zien zijn, bevestigt dat Nederland op de goede weg is.