Het eerste Stevig Lokaal Team van start in de jeugdzorg

18 oktober 2024     Redactie Monica Rijpma – Foto Gemeente Breda

Eddy Forster wethouder Jeugdzorg BredaNadat Breda enkele weken geleden haar begroting presenteerde, nam wethouder Eddy Förster afgelopen vrijdag de tijd om de pers te woord te staan. Breda heeft het ambitieuze plan om de meest kindvriendelijke stad van Nederland te worden. Dat vraagt om een doordachte aanpak.

Witlofstamppot met appel en rookworst

18 oktober 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Witlofstamppot Gelderse rookworst JumboHallo lieve lezers, Kalimera, oftewel goedemorgen! Als ik dit recept uitwerk in Griekenland, op het prachtige eiland Kos, lees ik dat in Nederland code geel wordt verwacht. Wat een contrast: ik zit bij het zwembad en hier is het 27 graden, volop zon..., véél vitamientjes D!

Campagne ‘ZigZag door cultureel Breda’ zet breed cultuuraanbod in de etalage

17 oktober 2024     Ingezonden bericht

ZigZag door cultureel BredaOm aandacht te vestigen op het rijke cultuuraanbod in de stad is Breda Marketing in opdracht van Gemeente Breda gestart met de campagne ‘ZigZag door cultureel Breda’.

Witlofstamppot met appel en rookworst

18 oktober 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Witlofstamppot Gelderse rookworst Jumbo

 

Hallo lieve lezers, Kalimera, oftewel goedemorgen! Als ik dit recept uitwerk in Griekenland, op het prachtige eiland Kos, lees ik dat in Nederland code geel wordt verwacht. Wat een contrast: ik zit bij het zwembad en hier is het 27 graden, volop zon..., véél vitamientjes D!

 

Ik dacht, ik zal een lekker (geel) recept schrijven; witlofstamppot dus, past volgens mij beter bij het weer in Nederland! Een hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 30 minuten.

 

Kruimige aardappelen hebben een losse structuur en vallen gemakkelijk uit elkaar wanneer ze worden gekookt.

Niet voor niets worden ze kruimig genoemd. Ze danken hun structuur aan het hoge zetmeelgehalte en een lage vochtigheid. De Doré aardappel is een kruimige aardappel en is het lekkerste om te pureren of om te koken.

Hij is te herkennen aan de bruingele schil, rond ovale vorm en zijn gelige kleur. Buiten Doré zijn overige kruimige aardappelsoorten: Frieslander, Bintje, Première en Eigenheimer.

 

Tip: voor een lager koolhydraat gehalte kunt u de puree van knolselderij of pastinaak of wortelpeterselie maken..., of half om half... aardappelen/alternatief, smaakt prima!

 

Witlof, witloof, grondwitloof of Brussels lof is een bladgewas, een bladgroente die in het donker wordt geteeld.

In het licht wordt de knop door chlorofylvorming (natuurlijk kleurpigment dat planten, algen en (blad)groenten hun kleur geeft), namelijk groen. De afgesneden krop kan rauw, gekookt of gestoofd worden gegeten. Witlof bevat veel vitamine A, B en C. Daarnaast is het óók rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. Witlof kun je dagelijks eten. Het is een caloriearme groente (past goed in een dieet), rijk aan vezels, vitamines en mineralen.

 

Rookworst of Gelderse worst is een traditioneel Nederlands produkt, waarbij een mengsel van gemalen vlees, specerijen en zout in een, eetbaar, omhulsel worden gestopt. De zo ontstane worst wordt vervolgens gerookt, mede om deze te conserveren én om de gewaardeerde smaak! Aangenomen wordt dat rookworst in de 18e eeuw is ontstaan. Een kookboek uit 1756 (!) geeft al aanwijzingen voor het roken van de worst in de schoorsteen met eikenhout. De reden dat het Gelderse worst is genoemd is omdat destijds in Gelderland de grootste voorraad eiken- en eikenhout voorhanden was! Leuk om te weten tóch?

 

Goudreinetten

De Nederlandse goudreinet is van januari tot en met november/december (denk aan de appels die we voor de appelflappen nodig hebben), verkrijgbaar. Het is een stevige, zure appel met een gele en rode schil en vaak wat doffe kleur. De appel is vanwege zijn droge en wat ruwe schil niet zo populair als handappel. Een goudreinet is na aankoop circa twee weken houdbaar. Bewaar de appels op een koele, donkere plaats. In de koelkast blijven ze wel tot vier weken goed. De goudreinet komt uit Boskoop en is al vanaf 1853 een zelfstandig ras. Appels zijn net als alle fruitsoorten erg gezond doordat de veel vezels bevatten. De schil bevat zelfs nog meer vezels dan het vruchtvlees zelf! Een goede reden dus om de appels mét schil te eten. Wél even wassen natúúrlijk!

 

Piccalilly is een ingelegd mengsel van groenten, zoals augurk, zilverui, bloemkool, wortel en/of knolselderij. Het gebruikte zuur is een mengsel van azijn en mosterd, waardoor het een frisse smaak heeft. Piccalilly is van oorsprong een Engels produkt dat bij bonen, stamppotten én op brood wordt gegeten. Het wordt ook wel gebruikt als fritessaus. De felgele kleur is doorgaans afkomstig van de kurkuma wortel (geelwortel). Piccalilly is in 1886 als eerste in glazen potten geïntroduceerd in België door Devos Lemmens.

 

Ingrediënten

1, 2 kruimige aardappelen of knolselderij/pastinaak/peterseliewortel; 800 gram witlof; 2 goudreinetten; 1 Gelderse rookworst van ca. 375 gram; 25 gram roomboter; 150 ml melk; 4 el piccalilly; zout en peper naar eigen smaak; pureestamper, koekenpan.

 

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen en snij ze in gelijke stukken. Kook ze in 25 minuten gaar.
  2. Halveer intussen de stronken witlof. Snij de harde kern eruit en snij het witlof in stukken. Voeg de laatste twee minuten van de kooktijd van de aardappelen het witlof toe.
  3. Verwarm intussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Snij de appels in kwarten, verwijder de klokhuizen en snij de kwarten in stukjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de appelstukjes drie á vier minuten op middelhoog vuur.
  5. Verwarm de melk. Giet de aardappelen met het witlof af. Stamp met de melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout/peper.
  6. Serveer de stamppot met de rookworst en de piccalilly.

Eet smakelijk!

 

Tip: maak de volgende dag een witlofsalade met de witlof die je over hebt of bak de stamppot lekker op in de koekenpan!

 

Voedingswaarde per portie

672 kcal; 32 gram vet, 14 gram verzadigd; 68 gram koolhydraten, 17 gram suikers; 8 gram vezels; 23 gram eiwit; 2,2 gram zout; 180 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk: Pinot Gris, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk: Chenin Blanc, droge witte wijn;

Italië: Pinot Grigio, droge witte wijn;

Frankrijk: Carmenère, droge rode wijn;

Frankrijk: Pinot Noir, droge rode wijn, mag iets kouder gedronken worden;

Spanje: Rioja, droge, volle rode wijn;

Argentinië: Malbec, droge, stevige rode wijn.

 

Terug Schrijf reactie

Taxiwerq

Taxiwerq zoekt taxichauffeurs

Vrijwilligerswerk iets voor jou?

Mooi Werk voor vrijwilligerswerk

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven