Het eerste Stevig Lokaal Team van start in de jeugdzorg

18 oktober 2024     Redactie Monica Rijpma – Foto Gemeente Breda

Eddy Forster wethouder Jeugdzorg BredaNadat Breda enkele weken geleden haar begroting presenteerde, nam wethouder Eddy Förster afgelopen vrijdag de tijd om de pers te woord te staan. Breda heeft het ambitieuze plan om de meest kindvriendelijke stad van Nederland te worden. Dat vraagt om een doordachte aanpak.

Witlofstamppot met appel en rookworst

18 oktober 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Witlofstamppot Gelderse rookworst JumboHallo lieve lezers, Kalimera, oftewel goedemorgen! Als ik dit recept uitwerk in Griekenland, op het prachtige eiland Kos, lees ik dat in Nederland code geel wordt verwacht. Wat een contrast: ik zit bij het zwembad en hier is het 27 graden, volop zon..., véél vitamientjes D!

Campagne ‘ZigZag door cultureel Breda’ zet breed cultuuraanbod in de etalage

17 oktober 2024     Ingezonden bericht

ZigZag door cultureel BredaOm aandacht te vestigen op het rijke cultuuraanbod in de stad is Breda Marketing in opdracht van Gemeente Breda gestart met de campagne ‘ZigZag door cultureel Breda’.

Kleine zaadjes, groot gevaar voor je huisdier

13 juni 2024     Redactie en fotografie Jolande Rommens-Musquetier

Grasaren hond

 

Heb je ooit van grasaren gehoord? Beter van wel want deze kleine plantendelen kunnen grote problemen veroorzaken voor je huisdieren. Vooral honden en katten lopen risico en op dit moment komen ze overal voor in de Haagse Beemden.

 

Je vindt zelfs op losloopvelden en langs hondenuitlaatstroken dus hou je hond goed in de gaten als je een hoge dierenartsrekening wilt voorkomen. Het is eigenlijk vreemd dat de gemeente ze niet maait op de hondenstroken en veldjes. Wat kan je doen om je huisdieren hiertegen te beschermen?

 

Wat zijn grasaren?
Grasaren zijn zaadhoofdjes van bepaalde grassoorten. Ze zien er onschuldig uit, een beetje als kleine, droge aren of pluimen, maar ze zijn echt gemeen! Deze zaadjes hebben scherpe puntjes en weerhaakjes, waardoor ze gemakkelijk aan vacht, huid en zelfs in lichaamsopeningen zoals de mond, keel of neus van je huisdier blijven haken.

 

Waarom zijn grasaren gevaarlijk?
Grasaren kunnen serieuze problemen veroorzaken omdat ze doordringen in de huid en zich een weg naar binnen banen. Wat zijn de meeste voorkomende problemen bij een huisdier?

  •  Huidinfecties: Ze kunnen huidinfecties veroorzaken. Als een grasaar onder de huid terechtkomt, kan dit leiden tot pijnlijke abcessen en infecties.
  • Oorproblemen: Grasaren kunnen in de oren terechtkomen en daar veel pijn en ontsteking veroorzaken.
  • Oogschade: Ze kunnen ook in de ogen terechtkomen, wat kan leiden tot ernstige irritatie en zelfs schade aan het oog.
  • Interne schade: In extreme gevallen kunnen grasaren worden ingeademd of ingeslikt, wat kan leiden tot interne schade en infecties.

 

Grasaren zachte dravik

Zachte Dravik

 

Symptomen bij je huisdier
Hoe weet je of je huisdier last heeft van een grasaar? Let op de volgende symptomen:

  • Kwijlen of hikken: Kan wijzen op een grasaar in de mond of keel.
  • Schudden met het hoofd: kan duiden op een grasaar in het oor.
  • Knipperen of tranende ogen: kan betekenen dat er iets in het oog zit.
  • Overmatig likken of bijten kan wijzen op een grasaar onder de huid.
  • Moeite met ademen: dit kan een teken zijn dat er een grasaar is ingeademd.

    Wat kun je doen?
    Gelukkig kun je veel doen om je huisdier te beschermen tegen grasaren:
  • Controleer je huisdier na elke wandeling, vooral tussen de tenen, in de oren en rond de snuit.
  • Trim de vacht en houd de vacht kort in de zomer, vooral rond de voeten en oren.
  • Vermijd risicogebieden: Probeer gebieden met hoog gras en wilde planten te vermijden, vooral in de zomermaanden. Dit is best lastig als de uitlaatvelden en hondenstroken vol staan met grasaren.


Als je een grasaar opmerkt op je huisdier, probeer deze dan voorzichtig te verwijderen. Als de grasaar al is doorgedrongen in de huid of een lichaamsopening, ga dan meteen naar de dierenarts. Probeer het niet zelf op te lossen, want dit kan de situatie erger maken. Grasaren lijken misschien klein en onschuldig, maar ze kunnen steeds dieper in de keel, neus of huid door 'kruipen'. Een van de grasaarsoorten heet dan ook het Kruipertje en is hierom berucht. Vooral als het gras uitdroogt en de aren uitvallen loop je het grootste risico.

 

Grasaren kruipertje
Het Kruipertje

Door alert te zijn en preventieve maatregelen te nemen, kun je veel problemen voorkomen. Dus, check je huisdier regelmatig en zorg ervoor dat je lieveling veilig en gezond blijft!

 

Terug Schrijf reactie

Taxiwerq

Taxiwerq zoekt taxichauffeurs

Vrijwilligerswerk iets voor jou?

Mooi Werk voor vrijwilligerswerk

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven