Kunst over én in het water tijdens De Expeditie

25 juni 2024     Ingezonden door Stichting KOP

KOP Expeditie 1Kunstenaars werken samen met het waterschap en het archeologisch depot om interactieve belevingen te ontwikkelen voor BredaWandelt.

Boekentip van de bieb – De geur van regen

25 juni 2024     Redactie Henriëtte Loosen

Boekentip De geur van regenDeze maand geef ik als tip: De geur van regen, een roman van Alka Joshi. Een roman over het bewogen leven van een jonge Indiase vrouw in het Parijs van de jaren ’70.

Eerste presentatie Gezondheidsvisie Breda

24 juni 2024     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

Gezondheidsvisie Breda vapenGedurfd, gezond en gelukkig. Gezondheid is iets waar iedereen mee bezig is en het is ook belangrijk voor iedereen. Breda werkt al aan drie doelen met een ‘G’ en daar komt nu een vierde bij. Met dit doel wil Breda werken aan handvatten voor een gezonde leefstijl voor alle nu 187.000 bewoners van Breda, tot in 2040.

Een goed verhaal

09 juni 2024     Column Vreemde Eend – Illustratie: AI

Beethoven money AIWaarom is het zo’n schamel politiek klimaat, juist in het jaar waarin vijftig landen de democratie mogen gaan verdedigen in vrije verkiezingen? Het is huilen met de pet op. Dit zou een jubeljaar moeten zijn, waarin het verhaal van alles dat de vrije wereld bereikt heeft, wordt gevierd. Een jubeljaar voor Europapa om op door te werken. Doorgaan met bouwen aan die wereld waarin ‘alle mensen broeders worden’.

 

Beethoven, de componist (niet het miljardenproject van een bedrijf in Veldhoven dat in 2023 een winst van acht miljard maakte bij een omzet van bijna achtentwintig miljard. Ondanks 30% stijging van omzet en een toch niet flauwe winstmarge van 28,5% was project Beethoven een achterkamerberaad. Wij burgers beloofden, uit monde van onze leiders, bedrijf X te spekken met miljarden in de komende jaren. Dit om te voorkomen dat niet nader genoemd bedrijf bij Japie gaat wonen want bij Japie hebben ze King Corn. (Alle niet-boomers a.u.b. ff opzoeken wie Japie is.)

Veelal buitenlandse werknemers die hier op de universiteiten in het Engels zullen worden opgeleid, kunnen in dienst treden bij bedrijf X tegen een aantrekkelijk salaris met aantrekkelijke belastingvoordelen. Logisch toch! Dat onze grond, elektriciteit, het wegennet en de verdere infrastructuur door bedrijf X mee wordt onderhouden is niet echt een deel van het ‘druppelt vanzelf wel plan’.)

 

Ik dwaal af. We komen terug op maestro Beethoven en de hemelse muziek die hij componeerde op het gedicht van Friedrich Schiller. Al meer dan tweehonderd jaar worden wij burgers eraan herinnerd dat de mens tot grootsheid in staat is. Zo moeilijk kan het toch niet zijn om een beetje stemming, Freude en Joy in het debat te brengen en die menselijke grootsheid te vieren. Slimme lieden hebben manieren gevonden om ondanks oorlog, natuurrampen en achterstallig onderhoud een vlammende beurskoers hoog te houden. Er is geld genoeg! Echt! Luister maar naar Donald, Elon en Bill.

 

Het plan

We organiseren een evenement van Olympische proporties om dit megaverkiezingsjaar te vieren. Het EU Reken Event. Eerst berekenen we wat het oplevert als elk individu met een vermogen boven de miljoen, een derde van dat vermogen bijdraagt aan de huishoudpot. Zeg maar, als het ware belasting betaalt. Hoeveel zou dat opleveren ? Let wel, ze houden de eerste miljoen gewoon in hun zak en twee derde van de rest blijft beschikbaar voor inkopen, roulette en beurs. Het experiment is eenmalig.

 

Even vragen aan AI hoeveel het zou opleveren. Helaas zijn de cijfers over de verdeling van vermogen in Europa dusdanig obscuur, dat we gemakshalve beginnen bij de miljardairs in Amerika. Dit is minder dan 0,1 procent van de bevolking aldaar. Het levert veertienhonderddrieënnegentigmiljard dollar op. Voluit geschreven is dat – even een nieuwe regel beginnen – vetgedrukt:

$1493 x $ 1.000.000 x $1000 = $ 1.493.000.000.000.

 

Anders gezegd gaat het om zo’n anderhalf miljoen keer een miljoen. Als je dat hier zou uitdelen, zou bijna zes procent van de Nederlanders op slag miljonair zijn. Voor de duidelijkheid: we praten over een derde van het vermogen, van 0,1procent van de Amerikaanse bevolking.

 

Vanwege het makkelijk rekenen ronden we af op vijftienhonderd miljard. Om een beeld te krijgen van wat je kan kopen voor zo’n bedrag, zetten we daar de jaarlijkse uitgave voor het primair onderwijs in Nederland tegenover. Dat is ongeveer vijftien miljard. (ook afgerond voor het gemak).

 

De conclusie van deze hypothese is dat als Amerikanen een te verwaarlozen deel van hun vermogen in de huishoudpot zouden doen, één procent van dat bedrag genoeg zou zijn om een jaar lang alle kindjes in Nederland naar de basisschool te sturen. Er blijft nog negenennegentig procent in de pot voor andere doelen; ziekenhuizen, jongeren- en ouderenopvang, en vakopleidingen of hoger onderwijs.

 

De volgende les gaan we rekenen met de Nederlandse miljonairs, maar die informatie is verstopt in de achterkamertjes. Bovendien, zo dicht bij huis zou het wel eens kunnen schuren. Nu gaan onze kindertjes natuurlijk ook naar de basisschool maar daar heeft vermogend Nederland à la de erven van Heineken geen stuiver voor in de pot gedaan. We houden het vandaag gezellig. De miljardair hoeft echt geen beschuitje minder te eten. Wat we vragen is het offer om een jaar lang de focus te verplaatsen, weg van waardevermeerdering van de Rembrandts in de kelder naar een beetje patriottisme en dienstbaarheid voor het vaderland. Misschien is het wel effectiever dan asielzoekers de deur wijzen. Wie weet?

 

Zeg nou zelf, is dat geen goed verhaal. Waarom komen de partijen daar nou niet mee?

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Er zijn geen berichten aanwezig

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven