Een gezellige Koningsdag

28 april 2024     Redactie Nelleke van der Zee – Fotografie Alex De Vliegere

Koningsdag Sieme en XamHet zag er even naar uit dat het weer de spelbreker zou zijn, maar gelukkig bleef het bij een paar druppeltjes toen het Haagse Beemden Nieuws – Modern Prinsenbeek op pad ging om verslag te doen van de koningsdagactiviteiten op Heksenwiel en in Prinsenbeek. De dozen met spullen waren weer van de zolders of uit de garages gehaald, zodat de aangeboden koopwaar tijdens de vrijmarkt naar een nieuwe eigenaar kon gaan.

Oranje boven

28 april 2024     Column Vreemde Eend – Foto Geert Dekkers

Oranje bovenHet zal je maar gebeuren. Je doet je ogen open en hoort beierende klokken en jubelende stemmen: ‘Het is een jongen’. Je kijkt om je heen. Wie dan? Blijkt dat je het zelf bent. Jij bent de blakende blozende toekomst die in de wieg is gelegd om ervoor te zorgen dat ons moeraslandje, na drie madammekes, eindelijk weer een levensechte prins en koning zal hebben.

Lianne van Hooidonk is vrijwilliger voor de Bethlehemkern

28 april 2024     Redactie en foto Monica Rijpma

Lianne van Hooijdonk BethlehemkernDe Bethlehemkern valt onder het Secretariaat van de Augustinusparochie Breda. Het kerkgebouw in Gageldonk dat aan het begin van de inrichting van de Haagse Beemden was ontworpen als ‘een huis tussen de huizen’ is al ruim tien jaar niet meer als kerk in gebruik. De katholieke kerkdiensten zijn nu op zondagochtenden om 9.00 uur in de protestantse Lucaskerk, tegenover het Heksenwiel.

Koken met Simone - Speklapjes in zoetzure saus

15 maart 2024     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 20 minuten!

 

Basmatirijst is een heerlijke geurige rijst uit India en Pakistan. Rijst met een lange, zachte en slanke korrel die niet kleeft. Basmatirijst heeft een nootachtige smaak én wordt veel met Indiase gerechten gegeten. De naam basmati is afgeleid van ‘vasmati’ wat geurig betekent. Basmatirijst is glutenvrij en bevat weinig vet.

 

Speklap is een stuk vlees dat veel vet bevat. Het komt van de rug en de buik van het varken, zonder been en zonder zwoerd. De buik wordt uitgebeend, opgerold en het mooie vlees wordt in lapjes geportioneerd.

 

Taugé; sojascheuten.. is de ontkiemde mungaboon of katjang ido. Taugé wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken; onder andere in loempia's. Taugé is rijk aan vitamine B, C, ijzer, kalium en eiwitten, weinig kcal.

Verse taugé is knapperig en kan worden bereid door het te wassen en dan kort te koken of door te overgieten met kokend water. Taugé kun je invriezen; wél 2 minuten blancheren (kort koken en snel afkoelen).

 

Weet je... ben je zwanger… (gefeliciteerd)… dan mag je taugé eten; mits goed gekookt of gebakken. Omdat de taugé uit de grond komt kan er namelijk salmonella, E. coli en toxoplasmose zijn op de rauwe taugé! Voorzichtig dus! Door verhitting worden deze schadelijke bacterieën gedood, waardoor je het dus gerust kunt eten.

 

Ingrediënten

300 gram basmatirijst, of rijst, pasta naar keuze; 3 cm gember; 2 el azijn; 3 el sojasaus, de zoete variant; 2 el ketchup; 4 el sinaasappeljam; 300 tot 400 gram speklapjes naturel; 2 el olijfolie; 400 gram Japanse wokgroenten; 200 gram taugé.

 

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Schil ondertussen de gember en snij het fijn. Meng voor de zoetzure saus de gember met de sinaasappeljam, azijn, ketchup, 2 el sojasaus. Breng op smaak met zout en peper. Snij de speklapjes in stukjes van ca. 5 cm.
  3. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de speklapjes aan beide kanten goudbruin. Optie is ook om de speklapjes in de airfryer te bereiden, of in de oven. Gaat prima... eh… nóg minder vet! Wordt net zo knapperig, hoor! Draai het vuur laag, voeg de zoetzure saus toe en schep alles 1 tot 2 minuten om.
  4. Verhit de olie in de wok en roerbak de wokgroenten circa 3 minuten. Voeg de taugé én de rest van de sojasaus toe en roerbak dit nog 2 minuten. Breng op smaak met zout en peper en eventueel knoflook. Áltijd ook te bereiden met vleesvervangers. Of varkensvlees in plaats van rundvlees, of kip.

 

Serveer met rijst, aardappelpuree, bloemkoolpuree, knolselderijpuree of een stokbroodje.

 

Voedingswaarden per persoon

640 kcal; 26 gram vet, 8 gram verzadigd; 80 gram koolhydraten, 19 gram suikers; 2 gram zout; 3 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk: Frankrijk of nieuwe wereld; Merlot, Cabernet Sauvignon, droge witte wijnen;

Frankrijk: Pinot Noir, droge, frisse rode wijn. Mag iets gekoeld gedronken worden!

Spanje: Tempranillo, heerlijke, soepele droge rode wijn!

Portugal: Douro, Dao, zowel de witte als de rode wijnen: yammie.

 

 

Terug Schrijf reactie

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven