Een gezellige Koningsdag

28 april 2024     Redactie Nelleke van der Zee – Fotografie Alex De Vliegere

Koningsdag Sieme en XamHet zag er even naar uit dat het weer de spelbreker zou zijn, maar gelukkig bleef het bij een paar druppeltjes toen het Haagse Beemden Nieuws – Modern Prinsenbeek op pad ging om verslag te doen van de koningsdagactiviteiten op Heksenwiel en in Prinsenbeek. De dozen met spullen waren weer van de zolders of uit de garages gehaald, zodat de aangeboden koopwaar tijdens de vrijmarkt naar een nieuwe eigenaar kon gaan.

Oranje boven

28 april 2024     Column Vreemde Eend – Foto Geert Dekkers

Oranje bovenHet zal je maar gebeuren. Je doet je ogen open en hoort beierende klokken en jubelende stemmen: ‘Het is een jongen’. Je kijkt om je heen. Wie dan? Blijkt dat je het zelf bent. Jij bent de blakende blozende toekomst die in de wieg is gelegd om ervoor te zorgen dat ons moeraslandje, na drie madammekes, eindelijk weer een levensechte prins en koning zal hebben.

Lianne van Hooidonk is vrijwilliger voor de Bethlehemkern

28 april 2024     Redactie en foto Monica Rijpma

Lianne van Hooijdonk BethlehemkernDe Bethlehemkern valt onder het Secretariaat van de Augustinusparochie Breda. Het kerkgebouw in Gageldonk dat aan het begin van de inrichting van de Haagse Beemden was ontworpen als ‘een huis tussen de huizen’ is al ruim tien jaar niet meer als kerk in gebruik. De katholieke kerkdiensten zijn nu op zondagochtenden om 9.00 uur in de protestantse Lucaskerk, tegenover het Heksenwiel.

Koken met Simone - Falafel met zoete aardappel en hoemoes

26 januari 2024     Redactie Simone Baars - bron Dirk van den Broek

 

Hierbij een lekker (tuurlijk) recept, snel klaar met vijf ingrediënten! Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 30 minuten. Misschien voor velen niet echt een doorsnee gerecht gezien de ingrediënten, maar, het is écht lekker!

 

Zoete aardappel of bataat staat op de zevende plaats van belangrijkste voedselgewassen in de wereld, na rijst, maïs en cassave. Zoete aardappel wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken, maar in ons land toch ook steeds meer een bekend ingrediënt.  In restaurants vaak ook de keuze voor zoete aardappelfrietjes. De knollen worden geschild en gekookt en meestal met kruiden geserveerd als bijgerecht.
Zoete aardappel bevat inuline, in tegenstelling tot de aardappel die zetmeel bevat. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom al beter voor bijvoorbeeld diabetespatiënten. Er zijn roze en witte varianten van de zoete aardappel, de roze bevat meer B-caroteen dan de witte.

 

Falafel is een gerecht uit Zuidwest Azië, bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Deze peulvruchten zijn door hun hoge eiwit-, vitamine-, en ijzergehalte een prima vleesvervanger.

 

Artisjokharten zijn de grijs/groene bloemknoppen van de distel. Ze worden geplukt voordat ze in bloei gaan. Artisjok(harten) is vers te koop, uit blik zijn ze prima te gebruiken in bijvoorbeeld dit recept.

 

Weetje: gooi het water niet weg, maar gebruik het bijvoorbeeld als bouillon (basis voor soep of saus); geef je aardappelpuree een boost; maak je houmous wat dunner; marineer andere groenten voor bijvoorbeeld in salades of gebruik het als basis voor een dressing (beetje mosterd, wat kruiden, citroensap, olijfolie, extra vierge...yammie.. écht lekker).

 

Rucola

Afkomstig uit Azië en het Middellandse Zeegebied; heeft een peperige, ook wel nootachtige smaak. Simpel opdienen met wat olijfolie, extra vierge, grof gemalen peper en wat krullen Parmezaanse kaas, liefst vers van uw kaasboer. Gezond en bevat veel vitamine A.

 

Houmous of Hummus (Midden-Oosten) is een puree op basis van kikkererwten en sesamzaadsaus (tahin) en andere ingrediënten, zoals olijfolie, citroensap, knoflook, peper, zout en paprikapoeder. Boordevol eiwitten, ijzer en vitamine B.

 

Ingrediënten

Circa 400 gram zoete aardappelen, schoongeboend; 1 pakje falafelballetjes; blik artisjokharten; 80 tot 100 gram jonge bladsla met rucola; 100 gram houmous, naturel; zout en peper.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden. Snij de zoete aardappelen in blokjes van ca. 2 cm. Schep ze in een braadslee, om en om met zout, vers gemalen peper en 1 el olijfolie, knoflook? Rooster de blokjes in de oven in ca. 20 tot 25 minuten mooi en gaar.
  2. Bak intussen de falafel in een koekenpan met 1 el olijfolie rondom bruin. Laat de artisjokharten uitlekken (bewaar het vocht!) en halveer ze.
  3. Schep de zoete aardappelblokjes aan één kant in wijde kommen of borden en leg de falafelballetjes, de artisjokharten en de sla er in porties naast. Schep de houmous in het midden. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

790 kcal/41 gram vet, 6 gram verzadigd/81 gram koolhydraten/17 gram eiwitten/15 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk: Languedoc/Corbières, soepele rode wijn;

Portugal: Dao Grao, droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk/Duitsland: Riesling, Halbtrocken, droge witte wijn;

Italië: Pinot Grigio Rosé, droge rosé wijn.

Proost!

 

 

Terug Schrijf reactie

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven