Voorkom, voordat ’t brandt

16 augustus 2022     Ingezonden door Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er maar weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is.

Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

Vuelta-weekend Breda in het teken van fietsen en feest

15 augustus 2022     Ingezonden bericht

Breda kleurt Vuelta-rood komende week, want het is zover. De Ronde van Spanje, La Vuelta, komt naar Nederland. Om precies te zijn op 19, 20 en 21 augustus met vooraf op donderdag 18 augustus een ploegenpresentatie in Utrecht.

Het groene schoolplein aan de Groene Hil

24 juni 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

 

Op de vroege maandagochtend gaat op het schoolplein van Nutsbasisschool Burgst aan de Groene Hil in samenwerking met studenten van de ALO de ‘Beweegweek’ van start. Intern begeleider Marijke van Eil toont zich enthousiast, zeker nu het plein zo prachtig onder handen genomen is.

 

Directeur Joost Matthee moet nog even op zoek naar een batterij voor zijn microfoon. Zonder is het onmogelijk om het geluid van ruim tweehonderdvijftig enthousiaste schoolkinderen te overstemmen. Zijn “Kunnen jullie mij horen?” wordt met een luidkeels “Jaaaaah” beantwoordt.

 

 

Het plein is prachtig geworden maar dat heeft natuurlijk wel wat gekost. Vorig jaar is er hierom een sponsorloop georganiseerd: De kinderen renden rondjes om de school en scoorden voor elk rondje een bijdrage voor het plein.

Ben Sanders van Nutsstichting Kastanjeboom is voor de gelegenheid ook aanwezig. De stichting heeft een bijdrage geleverd om de ‘vergroening’ mogelijk te maken, evenals Kober die ook van het plein gebruik maken. Ten slotte is er een ‘verplicht vrijwillige bijdrage’ gevraagd aan de ouders.

 

Het plein

Van de vijfduizend ‘gewipte’ tegels is onder meer een praktisch amfitheater gemaakt. Het plein is van een stenen vlakte omgetoverd in een ontluikende groene oase met veel nieuwe speelmogelijkheden. Een parabolische tunnel van wilgentenen, een pomp waarmee water van 80 meter diepte opgepompt wordt en een modderkeuken. Verder zijn er twee buitenlokalen gerealiseerd, een coole chillplek en diverse minimoestuintjes. De ‘pleinplakkers’ volgen nog.

 

Bewegend leren

Het doel is vergroenen maar ook anders en meer bewegen. De leerkrachten zijn op zoek naar nieuwe methoden om het ‘krachtig lesgeven’ te realiseren. Het bewegend leren kent vele voordelen: de lesstof beklijft beter, het prikkelt de fantasie en leidt tot minder ruzietjes.

 

 

Sportkunde

Eerstejaars studenten sportkunde Remco de Man, Nikki Schellekens en Sofie Fransen hebben met de kinderen een dans ingestudeerd waar ook directeur Joost even helemaal in opgaat. De studenten organiseren een week lang gymlessen, pauzeactiviteiten, naschoolse activiteiten, geven advies over voeding en gezondheid en organiseren op woensdag de ‘Vueltadag’. Ze worden bijgestaan en gemonitord door tutor Melissa die zelf tweedejaars is.

 

Marijke van Eil vertelt dat het de bedoeling is dat het tuinplein door de kinderen zelf bijgehouden gaat worden. Iedere groep heeft een eigen deel toegewezen gekregen. Ouders mogen gelukkig weer op het schoolplein komen en helpen mee met onkruid wieden en water geven. Een feest voor de kinderen en hun ouders volgt nog. Veel ouders kunnen vandaag vanwege hun werk niet aanwezig zijn.

 

 

Ontwerper Koen

De uitvoering van het plein was in handen van de firma Vogels die gespecialiseerd is in groene schoolpleinen. Zij hebben zich netjes gehouden aan het ontwerp van Koen Godefrooij (9), leerling van de school in groep 6.

Hij vertelt, bijgestaan door zijn vriend en klasgenoot Lucas Rotteveel: “De natuur en het klimaat vind ik belangrijk. Het schoolplein was helemaal van steen. Probeer dan maar eens verstoppertje te spelen. De wilgentunnel geeft straks ook schaduw. De gele speelauto heb ik weg laten halen. Die was helemaal verroest en niet meer veilig.” Koen besluit: “Hoe meer groen, hoe beter het is voor jezelf en de wereld. Over vijftig jaar, als wij kinderen hebben, willen we toch ook dat ze nog kunnen spelen?”

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven