Natuur in de wijk - Paddenstoelen

22 november 2021     Redactie Jolande Rommens-Musquetier – Fotografie HongGuang Wang

 

Kabouterhuisjes of schimmels? Het ene is een fantasie die je vooral terugvindt bij de Efteling, het andere is wat ze werkelijk zijn. Paddenstoelen zijn eigenlijk schimmels of zwammen. Een groot deel van deze schimmels zit onder de grond waar ze wijd vertakt hun draden hebben. Dat wat je bovengronds ziet is meestal de manier waarop ze zich voortplanten.

 

Veel paddenstoelen hebben een steel en een hoed zoals dat heet. Aan de steel kan ook nog een zogenaamde rok zitten, maar je hebt ook steelloze paddenstoelen die meer in een bolletje groeien of zelfs heel aparte krulvormen.

De paddenstoel verspreidt bovengronds zijn sporen. Dat doet hij via sporendeeltjes onderaan de hoed, via lamellen, of bijvoorbeeld in het geval van een bolletje door te scheuren of te ploffen en zo een hoeveelheid 'poeder' te verspreiden.

Door de verschillende en vaak grillige vormen die paddenstoelen kunnen aannemen, werden ze ook wel gezien als magische planten die bij tovenarij hoorden. Vermoedelijk ook doordat ze gebruikt werden in vergif of geneesmiddelen. Paddenstoelen komen op en kunnen vrij plotseling ook weer weg zijn. Sommige zwammen kunnen een complete boom vellen zoals de berkendoder.

 

Giftig of eetbaar of medicijn?

Paddenstoelen kunnen eetbaar zijn. Denk maar aan de champignon of de cantharel. Maar ze kunnen ook enorm giftig zijn en zijn vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden. Je moet echt wel weten wat je plukt en hoe de goede van de giftige te onderscheiden.

Sommige paddenstoelen bevatten stoffen die goed toepasbaar zijn in medicinale toepassingen. Daarnaast heb je vast wel eens gehoord van de zogenaamde paddo's die hallucinogene stoffen bevatten en waar je high van kan worden.

Ze zijn vooral in de herfst te bewonderen in allerlei vormen, maten en kleuren. Maar ook afgelopen zomer, toen het heel vochtig was, kon je ze al zien opkomen.

De meest bekende paddenstoel is de vliegenzwam. Je weet wel die van het liedje: Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen… De paddenstoelen op de foto's zijn vermoedelijk honingzwammen.

 

Terug Schrijf reactie

Reacties:

22 november 2021 - 10:21:57
Bert

Prachtig om deze herfstweelde zo te zien. Het kapelletje achterin maakt de sfeer kompleet. Thnx Hongguang!

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven