Ik omarm ieder talent

21 november 2021     Redactie Nelleke van der Zee - Foto Ton van Doorn

 

Angèle Evers (62 jaar) is van vele markten thuis. Zij is beeldend kunstenaar, schrijver, dichter en coach. Alles wat haar pad kruist onderzoekt zij en als zij er enthousiast van wordt, gaat zij ermee aan de slag om het zich eigen te maken. Zij wordt bijvoorbeeld tijdens een beeldhouwvakantie zo gegrepen door dit vak, dat zij thuis op een dusdanige wijze gaat beeldhouwen, dat zij zelfs een trauma aan haar handen oploopt en wordt geopereerd.

 

Angèle groeit op in Budel in een gezin met vier broers. Zij heeft een voorliefde voor tekenen en toneelspelen. Samen met haar broertjes geeft zij voorstellingen aan de buurtkinderen die daar ook voor moeten betalen. Vanaf haar zestiende vult zij ieder vrij uurtje met schilderen en tekenen. Zij heeft in verschillende plaatsen gewoond, maar haar voorlopig eindstation is Breda, de stad van haar hart.

 

Beeldhouwen

In haar gezellige huiskamer vertelt Angèle met passie over haar werkzaamheden als kunstenaar. Haar huiskamer is een soort galerie waar haar kunstwerken te zien zijn. Aan de muur enkele schilderijen, in een vitrinekast wat beeldhouwwerken en op sokkels als entree naar haar keuken twee beeldhouwwerken.

 

Angèle vertelt: “Kijk op deze ben ik heel trots. Het begon met één gezicht, maar toen ik het omdraaide zag ik nog een gezicht. Uiteindelijk komen er vijf gezichten uit. Ik kijk altijd naar de diepere betekenis van iets en zo staat dit symbool voor de vijf gezichten van mijzelf.”

Angèle legt uit: “Ik heb een turbulent leven achter de rug, daar heb ik een boek over geschreven ‘Goud weven van oud ijzer’. Een drank en drugs verleden waardoor ik in een afkickkliniek in Afrika terecht ben gekomen. Ik heb hard gewerkt aan mijzelf en ben daardoor heel dicht bij mijzelf gekomen. Met het maken van kunst kan ik iedere keer een stukje van mijzelf kwijt.

Omdat beeldhouwen eigenlijk voor mijn handen te zwaar is, ben ik overgestapt naar boetseren. Zo kan ik toch beelden maken. Daarnaast schilder ik en maak ik collages van papier en verf. Laag over laag, net zolang tot het voor mij klopt. Sommige collages zijn op doek en andere op papier. Ik maak ook beelden en zielscollages voor anderen”.

 

Gedichten

“Ik heb een brede interesse. Inspiratie is mijn bron. Iets wat mijn pad kruist nodigt mij uit om daarmee aan de slag te gaan. Zo kom ik regelmatig in literair café de Groene Fee. Daar hoorde ik dichters hun werk voordragen. Ik werd er meteen door gegrepen en sindsdien schrijf ik ook gedichten. Ik heb daar zelfs laatst mijn eigen werk voorgedragen tijdens het open podium. Ik word geïnspireerd door mensen die een passie hebben voor iets, door iets wat authentiek is, door echtheid en schoonheid! Ik heb dit jaar voor de eerste keer meegedaan aan de Kunstroute Haagse Beemden en vond het heel leuk. Ik vind het ook fijn dat ik nu in het netwerk van kunstenaars zit. Ik heb nog niet zoveel geëxposeerd, maar wil dat in de toekomst zeker gaan doen.”

 

W: beeldenangele.nl

Terug Schrijf reactie

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven