Wat te doen na overlijden

14 november 2021     Uitvaartonderneming Wilma van Opstal

Het is belangrijk om bij leven al over allerlei zaken na te denken. Bijvoorbeeld over (thuis) opbaren, wat een belangrijke rol kan spelen bij het rouwproces. Uitvaartonderneming Wilma van Opstal neemt de tijd om alle wensen voor een uitvaart te bespreken.

Wanneer iemand komt te overlijden, gebeurt dat soms onverwacht. In de eerste emotionele dagen moeten er dan veel praktische beslissingen worden genomen, ook over speciale wensen van de overledene. De dames van uitvaartonderneming Wilma van Opstal in Breda nemen de tijd om samen met u de antwoorden te vinden op al deze vragen.

 

Rouwproces

“Steeds meer mensen kiezen ervoor de overledene thuis op te baren, dat kan heel belangrijk zijn voor het rouwproces.”, vertelt Wilma van Opstal. “Dat kan op verschillende manieren; op het eigen bed, op een baar. De overledene kan, na het wassen, verzorgen en aankleden, ook direct in een kist, wade of mand gelegd worden. Het kan thuis of bij familieleden, maar ook een tuinhuisje is heel geschikt.” Met de juiste koelmethode kan de overledene in de meeste gevallen tot aan de dag van de uitvaart thuis blijven, ook als de kist, wade of mand al gesloten moet worden.

 

Opbaarmethodes

"Er zijn verschillende opbaarmethodes", vertelt Wilma. “De meest voorkomende is een mobiele koelplaat die op een bed of opbaarplateau wordt geplaatst. Een andere methode is thanatopraxie, of lichte balseming, waarbij het bloed en lichaamsvocht van de overledene wordt vervangen door een conserverende vloeistof. Het lichaam voelt minder koud aan en is daardoor fijner om aan te raken en de overledene heeft een natuurlijke gelaatskleur. De serene rust en aanraakbaarheid van de overledene worden als zeer prettig ervaren.

 

Een bijzondere oude, alternatieve methode is opbaren op graszoden. Gras onttrekt warmte aan de omgeving door te groeien. “Door als nabestaanden zelf het gras enkele keren per dag te besproeien met water, eventueel vermengd met vloeibare silicium en een rozemarijnextract of badmelk, verdampt het, waardoor de lucht gekoeld wordt. Met wat mos en bloemen kun je zorgen voor een extra mooie sfeer.”

 

Uitvaartcentrum

Wanner een thuisopbaring door omstandigheden niet mogelijk of wenselijk is, dan kan de overledene overgebracht worden naar een uitvaartcentrum. De rouwhuiskamer van Wilma van Opstal is dan een goed alternatief. Geen gewone rouwkamer, maar een als huiskamer ingerichte ruimte, waar jong en oud zich thuis kan voelen. Hier kunnen nabestaanden in alle rust, omringd met persoonlijke herinneringen aan de overledene, de dagen tussen overlijden en uitvaart bij elkaar komen en bezoek ontvangen. Tevens mag gebruik gemaakt worden van de aangrenzende sfeervolle koffiekamer.

 

Persoonlijke keuze

Wat u ook kiest, het is heel persoonlijk. Het is heel belangrijk om er bij het leven al over na te denken en u te laten informeren. Het gratis via de website op te vragen werkboekje ‘Zo wil ik afscheid nemen’, kan behulpzaam zijn bij het maken van de juiste keuzes en het kenbaar maken van uw wensen. Desgewenst kan een van de uitvaartbegeleidsters u behulpzaam zijn bij het doornemen van dit boekje,
om samen vorm te geven aan uw gevoelens en gedachten op dit vlak.

 

Belt u ons gerust: 076-5201799

Indien gewenst maken we een afspraak zodat we in een persoonlijk gesprek uw vragen kunnen beantwoorden.

 

Werkboekje

Voor het vastleggen van uw persoonlijke uitvaartwensen hebben wij een speciaal werkboekje "Zo wil ik afscheid nemen" samengesteld.

 

U kunt dit boekje gratis aanvragen door op de afbeelding te klikken.

 

 

Voor meer informatie en het aanvragen van het werkboekje ga naar wilmavanopstal.nl

 

Terug Schrijf reactie

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven