Egelsnelweg

06 augustus 2021     Redactie Jolande Rommens – Foto’s Jolande Rommens en Geert Dekkers

 

Wist je dat egeltjes heel veel kilometers per nacht afleggen? Het zijn echte nachtdieren en ze zijn op zoek naar voedsel. Het liefst scharrelen ze tussen bladeren, struikjes en ander groen op zoek naar slakken, insecten en andere kleine weekdieren. Egels komen veel voor in de Haagse Beemden. Je kan ze vaak tegenkomen als je in de avond bijvoorbeeld je hond uitlaat of naar huis fietst.

Helaas worden egels vaak doodgereden doordat ze wegen oversteken en slecht zichtbaar zijn. Dit probleem wordt verergerd doordat tuinen steeds vaker onneembare hindernissen en blokkades vormen door dichte heggen, houten schuttingen en stenen randen. De egel kan dan niet meer van tuin naar tuin, maar moet zich steeds vaker via de trottoirs of weg verplaatsen met alle risico’s van dien.

 

Egelsnelweg

Heb jij ook zo'n dichte heg, houten schutting of stenen tuinafscheiding? Doe de egel dan een plezier en gun hem of haar een bezoekje in je tuin. Hij zal er de slakken voor je opeten die je plantjes kaalvreten. Je kan een heuse egelsnelweg maken en als iedereen in onze wijk dat doet, overleven veel meer egels. Een gat in de schutting of een opening in de heg van zo'n 13 cm doorsnede is al voldoende en als je dat van tuin tot tuin doet dan is dat helemaal mooi voor de egel en zijn jonkies!


Egelwerkgroep Nederland

Wil je de egels helpen en aan de buurt laten zien dat je ook een egelsnelweg hebt gemaakt, dan kan je er via Egelwerkgroep Nederland een bordje bij plaatsen. Ook kan je tips vinden op hun site over bijvoeren, het maken van een egelhuisje of hoe ze leven. Egels houden namelijk van een groene en wat rommelige tuin waar veel insecten zitten. Dus laat hier en daar wat blad en takjes liggen, maak een composthoop waar ze kunnen scharrelen en maak je tuin niet al te netjes.


Egelopvang

En onthoud: als je ooit een egel overdag ziet scharrelen dan is er iets met 'm aan de hand. Die is ziek of ondervoed. Egels horen overdag te slapen en alleen in de nacht actief te zijn. En als het kouder wordt gaan ze in winterslaap. Dus in de winter hoor je ze ook niet tegen te komen. Beter kan je die dan vangen en naar een egelopvang brengen.

Terug Schrijf reactie

Buienradar

 

 

Het weer vandaag in de Haagse Beemden

 

 

^ Naar boven