Een ketting van kledingtassen in de Haagse Beemden

11 mei 2021     Tilly van Doorn-Cogenbach - Foto Ton van Doorn

Louise vouwt kleding op om in de tas te doen

 

Een berichtje op Nextdoor trok onze aandacht: wanneer je kleding wilt doneren in de Haagse Beemden, kan dat ook bij de ‘Ketting-kleding-ruil-tas’. Voor informatie hierover komen we terecht bij Louise Klijn die ons dit fenomeen haarfijn uit de doeken kan doen.

 

De drijfveer van Louise was in eerste instantie het milieuaspect. “Productie van kleding leidt tot vervuiling van het milieu, dus hoe minder we verspillen hoe beter”, zegt zij hierover. “Deze formule van kleding ruilen zorgt ervoor dat er minder kleding onnodig wordt weggegooid.” Daarnaast voelde Louise zich verplicht, na een periode van aankomen en weer afvallen, alle maten kleding in haar kast te bewaren “voor het geval dat”. Door de kledingruil kan ze dit nu loslaten, omdat ze weet dat ze altijd weer iets passends uit de tas kan halen en kleding van zichzelf kan toevoegen. “Het geeft een vrij gevoel”, is haar ervaring.


Hoe werkt het precies?

De Ketting Kledingruil ontstond in Amsterdam, waar een aantal vrouwen een handleiding voor dit gebeuren opstelde om ook in andere steden van start te gaan. Op de site kettingkledingruil.nl is hierover een duidelijke uitleg te vinden en kun je je aanmelden. In het kort komt het erop neer dat je kleding kunt ruilen zonder fysiek contact – wat in coronatijd natuurlijk ideaal is. Degene die het organiseert stelt een bepaalde route samen, die de ketting vormt waar jij een schakel van kunt worden. Op die route rouleert een aantal tassen met kleding. Daar mag je iets uithalen en ook weer iets instoppen dat je niet meer draagt. De kleding in de tas mag niet verwassen, kapot of versleten zijn. Een foto van jezelf in je nieuwe aanwinst in de appgroep is leuk, maar niet verplicht. Na enkele dagen breng je de tas naar de volgende ‘schakel’.

 

Succes

In de Haagse Beemden coördineert Louise de maat 44+ tassen en voor mensen die een standaardmaat hebben is Daniëlle Ploeg de aangewezen persoon. Zelfs voor kinderkleding reizen er ook tassen door Breda. De groep groeit gestaag; die van Louise begon op 18 maart met zes dames en bestaat inmiddels al uit vijftien dames. “Ongemerkt is het best veel werk en krijg ik ruwe handen van het kledingsorteren en -vouwen. Maar ik vind het fijn om te doen en te zien dat er steeds meer mensen aan meedoen”, vertelt zij. Ook de overige dagen zit Louise niet stil: met haar praktijk ‘Aandacht voor Zelf-Zorg’ aan huis, drie honden en alle opleidingen die zij gevolgd heeft en nog steeds volgt, kun je haar gerust een bezige bij noemen. Wanneer je kleding wilt doneren of een schakel in de ketting wilt worden, voor welke maat dan ook, kun je Louise bellen of mailen. “Van donaties word ik heel blij”, geeft zij aan. “Naast het feit dat we iets voor het milieu betekenen, merk ik dat het ook leuk is om nieuwe contacten in de wijk op te doen, al is dat natuurlijk geen verplichting”, besluit Louise. “O ja, en als mensen van die grote blauwe Ikeatassen overhebben, houd ik me aanbevolen!” voegt ze er op de valreep nog aan toe.

 

W:    kettingkledingruil.nl
E :    louiseklijn@hotmail.com
Tel:    06-48 49 47 99

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven