Zoekplaatje Prinsenbeek

02 oktober 2022     Redactie Alex De Vliegere - Fotografie Geert Dekkers

Deze keer een zoekplaatje in Prinsenbeek. Doe mee en win een heerlijke nougatinetaart van bakkerij Dikke Mik, winkelcentrum Heksenwiel.

Taal en digitaal bij Digi-Taalpunt HB

02 oktober 2022     Redactie en fotografie Monica Rijpma

Wist je dat er meer dan twee miljoen Nederlanders zijn die moeite hebben met lezen, schrijven of hun kinderen helpen met huiswerk? En als het gaat over bijhouden hoe je digitaal kan meedoen is die groep nog groter.

Kiek- Reclamevliegtuig

02 oktober 2022     Foto Paul Godefroij

Gesignaleerd op 23 september, 's middags rondcirkelend boven Muizenberg. Nu maar hopen dat Lindy omhoog heeft gekeken. Onze fotograaf Paul Godefroij deed dat in ieder geval wel.

Summertime!

27 juli 2022     Redactie Alex De Vliegere - Illustratie William van der Zanden

 

Zomerimpressie, acryl op canvas, 80 x 80cm. De totstandkoming van dit nieuwe werk van onze huisillustrator William van der Zanden heeft hem vanwege de zomerse warmte in zijn atelier bloed, zweet en tranen gekost. Dat verwachten we ook van hem.

 

William betitelt zichzelf als een ‘Last minute painter’, hij is pas op het laatste moment tevreden. William: “Dan pas komt de handtekening en is het alsof er een deur dichtgaat. Ik begon aan de zomerimpressie, denkend aan cocktails en strand, maar kwam al snel uit bij de zonnebloem, groot en sterk, met zijn primaire kleurkracht. Zo vriendelijk en fier als hij in zijn hoogtijdagen overeind kan staan, zo kan een oudere zonnebloem zijn kopje hoffelijk naar de kijker buigen. Applaus!”

 

Zonnebloemen werden al in 1887 door Vincent van Gogh uitverkoren als ‘object’ voor een groot aantal stillevens waarin een stijl die de realiteit herschept, terwijl deze toch herkenbaar blijft, tot uitdrukking komt.

Die herkenbaarheid is ook sterk in dit werk van William aanwezig, je ziet meteen wat het voorstelt. Naarmate je er langer naar kijkt zie je steeds meer lagen en ruimte in het werk en neemt het je mee in vervoering. Dat maakt het bijzonder.

 

Goudgeel en phtaloblauw

Wat zien we? Duidelijk dus een zonnebloem, maar het oorspronkelijke groen heeft vrijwel geheel het veld, of beter het canvas moeten ruimen voor phtaloblauwe en violettinten. Het hart van de bloem lijkt uit het doek naar voren te komen als een driedimensionale planeet in de ruimte. Dit 3D-effect wordt nog versterkt door het intense ‘Golden Yellow Metalic’ van Ara, het huismerk van de Rietveld Academie. William hierover: “Andere merken bieden ook prachtige kleuren en goede kwaliteit verven hoor, en die heb ik ook wel in huis, maar deze tubes hebben een geweldige ‘kneep’. De zwierige strengen geel die ‘op’ het doek liggen verlenen het werk in combinatie met de complementaire blauwe donkerten een bijna explosief effect.

 

Zomeraquarelleren

Volgend jaar, in 2023, wil William een cursus zomeraquarelleren gaan geven. Momenteel leert hij zijn pupillen hoe ze sneeuwvlokken kunnen schilderen op een witte achtergrond. Hij wil tot slot van de gelegenheid gebruikmaken om al onze lezers een fijne vakantie te wensen en…, wel thuis!

 

W: Williamvanderzanden.nl

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Lever je eigen nieuwsbericht aan


 


 

Finovion 01-10-22 tm 31-12-22

Anja Soontiëns - kennelhulp

Agrifirm - Boer@NLekker 06-09-22 tm 06-10-22

Aardbeienkwekerij Van de Riet 21-09-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

Er zijn geen berichten aanwezig

 

 

 

 

 

^ Naar boven